ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

    Ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη θεραπεία με Laser για την αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου. Πρόκειται για μία θεραπεία ανώδυνη, αναίμακτη, μη επεμβατική και σύντομη (10 λεπτά) μέσω της οποίας επιτυγχάνεται νεαροποίηση της ραγάδας και αύξηση της αιμάτωσης στην περιοχή του πρωκτού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του ρυθμού επούλωσης της ραγάδας και τη μείωση του χρόνου θεραπείας των ασθενών. Έτσι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση και η πιθανότητα ακράτειας του σφιγκτήρα του πρωκτού.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Τι είναι η Ραγάδα Δακτυλίου (ή Ραγάδα Πρωκτού)

    Η ραγάδα δακτυλίου ή ραγάδα πρωκτού είναι μία ρωγμή (σκίσιμο) στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα, που συνοδεύεται από έντονο, οξύ πόνο κατά τη διέλευση των κοπράνων, ορισμένες φορές και από αιμορραγία, και συμβαίνει αρκετά συχνά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, με μεγαλύτερη συχνότητα σε νέους και σε μεσήλικες και στα δύο φύλα. Στην προσπάθειά του να επουλώσει την πληγή και με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός αναπτύσσει προς τα έξω μία συνοδό δερματική πτυχή (φρουρός αιμορροΐδα) και προς τα μέσα μία υπερτροφική πρωκτική θηλή. Σπάνια οι ραγάδες μπορεί να είναι πολλαπλές.

    Ραγάδα δακτυλίου

    Ραγάδα Δακτυλίου: Τι την προκαλεί

    Η ραγάδα δακτυλίου (ραγάδα πρωκτού) μπορεί να παρουσιαστεί σε υγιή πρωκτικό σωλήνα (πρωτοπαθής) και να οφείλεται στη διέλευση ορισμένων τροφών που πιθανόν τραυματίζουν το δέρμα του πρωκτού ή ως απόρροια μιας παθολογικής κατάστασης (δευτεροπαθής), σε νόσους όπως φυματίωση, νόσος του Crohn, καρκίνος του πρωκτού κ.α. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλησής της είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, που μπορεί να προκαλέσει «σκισίματα» στον πρωκτό ή και οξείες πληγές κατά μήκος του πρωκτικού χείλους.

    Στη δυσκοιλιότητα, η κύρια αιτία πρόκλησης της βλάβης είναι τα σκληρά, ξερά κόπρανα ενώ στην περίπτωση της διάρροιας, η βλάβη προκαλείται από τις συχνές υδαρείς κενώσεις καθώς και από το συνεχές και σκληρό σκούπισμα. Σε αρκετούς ανθρώπους η ραγάδα επουλώνεται μόλις σταματήσει η αιτία που την προκαλεί. Σε χρόνιες όμως καταστάσεις, η ραγάδα δεν επουλώνεται εύκολα και γίνεται μία πληγή που συνεχώς επιδεινώνεται και σκίζεται κατά τη διέλευση των κοπράνων, αναπτύσσοντας ένα θήλωμα στο ανώτερο όριο του πρωκτού.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Συμπτώματα της Ραγάδας Πρωκτού

    Το κύριο σύμπτωμα της ραγάδας του πρωκτού είναι η αίσθηση σκισίματος κατά την αφόδευση με συνοδεία εξαιρετικά έντονου και οξύ πόνου, ο οποίος συχνά διαρκεί πολλές ώρες μετά την αφόδευση. Πολύ συχνά ο πόνος συνοδεύεται με κνησμό και αιμορραγία.

    Ραγάδα Δακτυλίου και Διάγνωση

    Το ιστορικό του ασθενούς θέτει ισχυρή υποψία για την ύπαρξη ραγάδας δακτυλίου. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, όπου ο εξειδικευμένος ιατρός θα αναγνωρίσει την ύπαρξη της ραγάδας. Η δακτυλική εξέταση του πρωκτού θα πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία ραγάδα, διότι είναι εξαιρετικά επώδυνη. Εντούτοις ο χειρουργός θα πρέπει να ελέγξει εάν υπάρχει υπερτονία του σφιγκτήρα, η οποία συμβάλλει στην πρόκληση της βλάβης. Τέλος η λήψη λεπτομερούς ιστορικού θα αναγνωρίσει τους ασθενείς εκείνους που εμφανίζουν ραγάδα ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης (π.χ. νόσου Crohn).

    Αντιμετώπιση – Θεραπεία της Ραγάδας Πρωκτού

    Το 50% των ραγάδων πρωκτού θεραπεύεται χωρίς ιατρική επέμβαση, με σωστή υγιεινή του πρωκτού και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ασθενή, ώστε να αποκατασταθεί η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Ο ασθενής θα πρέπει να προχωρά σε σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής μετά την αφόδευση με άφθονο χλιαρό νερό. Στις περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι έντονος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά αλοιφές που περιέχουν συνδυασμό τοπικού αναισθητικού – κορτιζόνης, οι οποίες όμως επιβραδύνουν την επούλωση της σχισμής. Επίσης, η σωστή, ισορροπημένη διατροφή με φυτικές ίνες στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας συμβάλλει στην επίτευξη τακτικών και «κανονικών» κοπράνων που δε θα τραυματίζουν την περιοχή κατά τη διέλευσή τους από την πρωκτικό σωλήνα.

    Εκτός από τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα, η τρινιτρική γλυκερίνη σε μορφή αλοιφής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα γιατί χαλαρώνει τον έσω σφιγκτήρα, ανακουφίζοντας τον ασθενή από τον ισχυρό πόνο της ραγάδας πρωκτού. Παρόμοια φάρμακα είναι η διλτιαζέμη και η νιφεδιπίνη. Όλα τα παραπάνω φάρμακα είναι καρδιολογικά φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες (πονοκεφάλους, εξάψεις, υπόταση κ.α.) και πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή από εξειδικευμένο ιατρό, αφού πρώτα έχει γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Τοπική έγχυση μυοχαλαρωτικών

    Η τοπική έγχυση μυοχαλαρωτικών επιτυγχάνει απονεύρωση της περιοχής, χαλαρώνει το σφιγκτήρα και μειώνει την πίεση στο σύνολο του πρωκτικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την επούλωση της ραγάδας δακτυλίου. Με τη μέθοδο αυτή επουλώνονται οι ραγάδες πρωκτού περίπου στο 60% των ασθενών. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό 2% έως 21% εμφανίζεται ως παρενέργεια της μεθόδου, ακράτεια αερίων ή και κοπράνων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Ανάλογα με την πορεία της επούλωσης της ραγάδας δακτυλίου, μπορεί να χρειαστούν μία, δύο ή περισσότερες συνεδρίες έγχυσης αλλαντικής τοξίνης στην πρωκτική χώρα. Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί περίπου 5 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

    Θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου με Laser

    Η τεχνική με Laser προσφέρει τη δυνατότητα μίας αναίμακτης και ανώδυνης θεραπείας που θεωρείται σήμερα η πιο αποτελεσματική και ασφαλής για την αντιμετώπιση της ραγάδας του πρωκτικού δακτυλίου. Το Laser ενεργοποιεί το άτονο τραύμα ή διαφορετικά προκαλεί νεαροποίηση της ραγάδας και λύει το σπασμό του έσω σφιγκτήρα. Η θεραπεία αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική, διενεργείται στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο (μόλις 10 λεπτά), δε χρειάζεται νοσηλεία σε κλινική, ενώ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Με το Laser σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται παρενέργειες, δε θίγεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα.

    Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή

    Πρόκειται για μία επέμβαση με υψηλό ποσοστό επιτυχίας που εξαρτάται από την εμπειρία του θεράποντα γιατρού που την εφαρμόζει. Στην επέμβαση κόβεται ένα μέρος του μυ του πρωκτού, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη του πόνου και στην επούλωση της ραγάδας.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία