Μπορεί να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους, ωστόσο η ανάπτυξή τους ευνοείται από ορισμένους παράγοντες. Εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ίσως εξαιτίας της αύξησης του βάρους και των ορμονικών διακυμάνσεων), σε ανθρώπους με παθήσεις στους ενδοκρινείς αδένες (διαταραχές των επινεφριδίων, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κ.ά.), σε ανθρώπους που εμφανίζουν μυρμηγκιές και κονδυλώματα (τα προκαλεί ο ίδιος ιός) και σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

Τι είναι

Πολλές φορές συγχέονται με ελιές και πολλοί τα αποκαλούν κρεατοελιές. Ωστόσο πρόκειται για μικρά εξογκώματα στο δέρμα, στρογγυλά, με μίσχο, τα οποία προεξέχουν, είναι καλοήθη και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Τα θηλώματα έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος (ροζ, ανοικτό καστανό, καστανό), μπορεί όμως να είναι και σκουρόχρωμα.

Τι τα προκαλεί

Τα θηλώματα, όπως και τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές, οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και σε δύο συγκεκριμένα στελέχη του, τον τύπο HPV 6 και τον τύπο HPV 11. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε ανάπτυξη καρκινικής βλάβης και συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου. Ωστόσο, τα στελέχη αυτά αναφέρονται ως χαμηλού κινδύνου για αυτό και σπάνια εκδηλώνεται δυσπλασία πάνω στα θηλώματα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα κονδυλώματα, τα θηλώματα δεν είναι καθόλου μεταδοτικά από άτομο σε άτομο, ενώ πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται στο ίδιο το άτομο μετά από ερεθισμό της περιοχής (τραύμα, τρίψιμο κ.α.). Τα σημεία που «ευνοούν» την ανάπτυξή τους (την ανάπτυξη των ιών HPV γενικότερα), είναι οι θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπως ο λαιμός, το πρόσωπο, οι μασχάλες, το στήθος και οι βουβωνικές περιοχές.

Συμπτώματα

Τα θηλώματα, όταν είναι μικρά είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορεί να προκαλούν φαγούρα και αίσθηση καψίματος, ενώ εάν τραυματιστούν και αιμορραγήσουν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονή, με πόνο και οίδημα. Όταν τα θηλώματα γίνουν πολύ μεγάλα σε μέγεθος, σχηματίζουν τους ακροχόρδωνες ή την κρεμάμενη τέρμινθο, με επακόλουθο πόνο, ενώ αν τραυματιστούν μπορεί να προκληθεί αιμορραγία.

Θεραπεία

Τα θηλώματα αφαιρούνται με τη χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Πρόκειται για την πιο ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική θεραπεία, αφού δεν αφήνει σημάδια (ουλές) στο δέρμα και τα εξαλείφει πλήρως. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στην περίπτωση που το θήλωμα έχει αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος και έχει σχηματίσει κρεμάμενη τέρμινθο, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεσή του, με την τεχνική Shave excision, η οποία δεν απαιτεί ράμματα, είναι ανώδυνη και γρήγορη, και δεν αφήνει σημάδια (ουλές).