Είσφρυση Όνυχος

Είσφρυση Όνυχος στα Παιδιά

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η είσφρυση όνυχος στα παιδιά είναι μία αρκετά συχνή κατάσταση που παρουσιάζεται κυρίως στα δάχτυλα των ποδιών, ενώ περισσότερο επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο. Πρόκειται για μία πάθηση, η οποία είναι σημαντικό να εντοπίζεται εγκαίρως από τους γονείς για την καλύτερη και πιο εύκολη αντιμετώπισή του, καθώς και για την αποφυγή επιδείνωσης της βλάβης.

  Η είσφρυση όνυχος εμφανίζεται όταν μία πλευρά του νυχιού αναπτύσσεται μέσα στο περιβάλλον δέρμα και αυτό προκαλεί φλεγμονή στο δάκτυλο.

  Πώς μπορεί να προκληθεί η είσφρυση όνυχος στα παιδιά;

  Υπάρχουν πολλές αιτίες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί η είσφρυση όνυχος στα παιδιά. Αυτές μπορεί να είναι:

  • Λάθος τρόπος στο κόψιμο των νυχιών
   Το κόψιμο των νυχιών θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και να μην αφαιρούνται οι γωνίες τους.Είσφρυση Όνυχος Στα Παιδιά Είσφρυση Όνυχος Στα Παιδιά
   Με τη σειρά τους θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο κοπής των νυχιών τους.
  • Παπούτσια που στενεύουν το πόδι
   Ο ρυθμός ανάπτυξης των ποδιών στις μικρές ηλικίες είναι πολύ γρήγορος και πολλές φορές τα παιδιά αλλά και οι γονείς δεν προλαβαίνουν να το καταλάβουν. Έτσι, συχνά παρατείνεται η υπόδηση με παπούτσια που είναι ακατάλληλα για τα πόδια του παιδιού που μεγαλώνει.
  • Τραυματισμοί των δαχτύλων
   Ο τραυματισμός σε κάποιο δάχτυλο μπορεί να οδηγήσει στην αποκόλλησή του από το δέρμα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες το νέο νύχι να αναπτυχθεί εισχωρώντας στο δέρμα είναι αυξημένες.
  • Αθλητική δραστηριότητα
   Αθλήματα που περιλαμβάνουν τη βίαιη επαφή των δαχτύλων με αντικείμενα (π.χ. η κλωτσιά της μπάλας στο ποδόσφαιρο) αυξάνουν τον κίνδυνο για την είσφρυση όνυχος.
  • Κακή υγιεινή των ποδιών
   Όπως με το κόψιμο των νυχιών έτσι και η υγιεινή των ποδιών είναι κάτι που θα πρέπει να μην αμελούν οι γονείς για τα παιδιά τους. Η κακή υγιεινή των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις που προκαλούν την ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών εντός του παρωνυχίου (νύχι στο κρέας).
  • Μόλυνση του νυχιού
   Η μόλυνση του νυχιού μπορεί να αποτελέσει αιτία για την είσφρυση όνυχος, καθώς οι πτυχές που δημιουργούνται ανάμεσα στην ονυχιαία πλάκα και στους πλάγιους ιστούς του δακτύλου αποτελούν ιδανική τοποθεσία συγκέντρωσης μικροβίων.

   

  Είσφρυση Όνυχος στα Παιδιά – Ποια είναι τα Συμπτώματα;

  Πολλές φορές, ο πόνος στο δάχτυλο μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα που θα αισθανθεί ένα παιδί.
  Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η είσφρυση όνυχος συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα:

  • Οίδημα γύρω από την περιοχή που έχει υποστεί φλεγμονή
  • Πόνος
  • Έκκριση πυώδους υγρού
  • Δυσοσμία
  • Σχηματισμός κοκκιώματος

  Ανάλογα με τα συμπτώματα και την έντασή τους, η είσφρυση όνυχος διακρίνεται σε πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού.

  Εάν παρουσιάζεται κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από εξειδικευμένο χειρουργό.

  Πώς αντιμετωπίζεται η Είσφρυση Όνυχος στα Παιδιά;

  Η είσφρυση όνυχος στα παιδιά, εάν είναι ήπια, αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και εφαρμογή αντισηπτικών τοπικά.

  Στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, επιλέγεται χειρουργική επέμβαση, η ονυχεκτομή. Για την εκτέλεση της διαδικασίας απαιτείται τοπική αναισθησία και στη συνέχεια πραγματοποιείται αφαίρεση του τμήματος του νυχιού, στο οποίο οφείλεται η πάθηση.

  Κάποιες φορές, για να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει κάποια υποτροπή, ο γιατρός θα προχωρήσει και στον καυτηριασμό της μήτρας του νυχιού.

  Είσφρυση Όνυχος Στα Παιδιά

  Ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους καυτηριασμού, το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο στο χώρο της Laser Surgery μέσα σε 10min. Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία, φιλική στο ευαίσθητο δέρμα του παιδιού, ενώ δεν δημιουργούνται τομές και  ράμματα που είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και καταπολεμείται με απλά παυσίπονα.

  Επικοινωνία Επικοινωνία