ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

 
 
Dr Ioannis Dontas

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

Τα μικρά σε μέγεθος, μαλακά και ψηλαφητά εξογκώματα που προεξέχουν στο δέρμα και αναπτύσσονται στους βλεννογόνους του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων και οφείλονται στο ιό HPV, ονομάζονται κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε όλα μαζί, σε πολλαπλές ομάδες και αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο ιός HPV

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus – ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή – διείσδυση ανδρικού οργάνου στον πρωκτό ή στα γυναικεία γεννητικά όργανα, μπορεί να μεταδοθεί και μόνο με την τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή με την μεταξύ τους τριβή χωρίς διείσδυση, με την κοινή χρήση μολυσμένων με τον ιό σεξουαλικών συσκευών και με το στοματικό έρωτα. Για αυτό ακριβώς και η αποφυγή του ιού δεν επιτυγχάνεται με τη χρήση προφυλακτικού. Η αποφυγή εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων και η διατήρηση μονογαμικής σχέσης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της μόλυνσης από τον ιό. Σύμφωνα με τα ευρήματα πολλαπλών ερευνών υπολογίζεται ότι 9 στις 10 γυναίκες είναι φορείς του ιού HPV, ο οποίος έχει περισσότερα από 120 στελέχη. Κάποια από τα στελέχη (τύποι) του HPV χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου γιατί δεν συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου ή δυσπλασιών, κάποιοι άλλοι τύποι προκαλούν μυρμηγκιές ή κονδυλώματα και κάποιοι άλλοι τύποι του ιού συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Ακριβώς για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει σχετική εξέταση για να γίνει ταυτοποίηση του στελέχους του ιού.

Συμπτώματα του HPV

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εμφανίζονται στο αιδοίο, στο περίνεο, στο εφήβαιο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην ουρήθρα και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ενώ στους άνδρες εμφανίζονται στο πέος, στο εφήβαιο, στους όρχεις, στο όσχεο και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη σε άνδρες και γυναίκες. Ανάλογα με τη θέση τους τα κονδυλώματα μπορούν να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή να παραμένουν ασυμπτωματικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς ενοχλούνται τόσο από την εικόνα τους όσο και από συμπτώματα όπως ερεθισμός, φαγούρα και ερυθρότητα της περιοχής.

Κονδυλώματα

Κονδυλώματα και Διάγνωση

Τα κονδυλώματα είναι εμφανή με γυμνό μάτι και ψηλαφούνται. Στις γυναίκες, είτε τα κονδυλώματα βρίσκονται περιγεννητικά, είτε μέσα στον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας και δεν είναι εμφανή, η διάγνωσή τους γίνεται από γυναικολόγο κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης. Ο εντοπισμός τους οδηγεί τον γιατρό σε περαιτέρω διερεύνηση (τεστ ΠΑΠ), αφού μπορεί η γυναίκα να έχει μολυνθεί από πολλούς και διαφορετικούς τύπους του ιού HPV, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση. Σε γυναίκες και άντρες ο εντοπισμός κονδυλωμάτων στον πρωκτό πρέπει να οδηγήσει σε πρωκτοσκόπηση, η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν προχωρήσει εσωτερικά στον πρωκτικό σωλήνα. Τέλος, στην περίπτωση που διαγνωστούν τα κονδυλώματα, θα πρέπει, εάν υπάρχει σταθερός ερωτικός σύντροφος, να εξεταστεί και αυτός.

Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για κονδυλώματα αλλά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, τότε ανάλογα με το εάν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα, θα πρέπει να γίνει ενδοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (κολποσκόπηση, πεοσκόπηση, πρωκτοσκόπηση) για την έγκαιρη διάγνωσή τους.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να επέλθει η ίαση θα πρέπει είτε να αφαιρεθούν, είτε να καυτηριαστούν. Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων επιτυγχάνεται με χειρουργική εκτομή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να γίνει μετέπειτα ιστολογική εξέταση και ταυτοποίηση του τύπου του ιού HPV. Στις μεθόδους καυτηριασμού, περιλαμβάνονται η ηλεκτροκαυτηρίαση, η κρυοχειρουργική θεραπεία και η σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), όπου με τη χρήση της ενέργειας του φωτός, επιτυγχάνεται αποτελεσματική εξάχνωση των κονδυλωμάτων. Συνήθως έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει για επανέλεγχο και επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Είναι σημαντικό και μετά τον επανέλεγχο ο ασθενής να βρίσκεται σε εγρήγορση για διάστημα ενός έτους με συχνή ιατρική παρακολούθηση και αυτοεξέταση ώστε σε περίπτωση εντοπισμού νέας εστίας να γίνει άμεση αντιμετώπιση.