ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗ ΚΗΛΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

   
   
  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

  Επιγαστρική κήλη

  Επιγαστρική Κήλη – Τι είναι;

  Στο πάνω μέρος του ομφαλού, μεταξύ ομφαλού και στέρνου, στη μέση γραμμή, αποκαλούμενη και λευκή γραμμή, στο σημείο ένωσης των περιτονιών των δύο ορθών κοιλιακών μυών, πολλές φορές εμφανίζεται μία κήλη, που αποκαλείται επιγαστρική κήλη ή κήλη μέσης γραμμής ή κήλη λευκής γραμμής. Η κήλη αυτή, όπως και όλες οι άλλες κήλες, εμφανίζεται σαν μία μικρή διόγκωση στο άνω μέρος της κοιλιάς, η οποία μπορεί και να υποχωρεί ανάλογα με τη θέση του ασθενούς.

  Επιγαστρική Κήλη – Πού οφείλεται;

  Η Επιγαστρική κήλη μπορεί να οφείλεται σε προδιαθεσικούς, κληρονομικούς παράγοντες αλλά και να προκαλείται κατά τη διάρκεια της ζωής, από καθημερινές συνήθειες ή καταστάσεις, όπως βαριά χειρονακτική εργασία, παχυσαρκία, έντονη άσκηση κ.α.

  Επιγαστρική Κήλη – Διάγνωση

  Η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος θα είναι σε θέση να τη διαχωρίσει από μία κατάσταση που συμβαίνει στο άνω μέρος της κοιλιάς και η οποία ονομάζεται «Διάσταση Ορθών

  Κοιλιακών». Στην κατάσταση αυτή υπάρχει διαπλάτυνση (διάσταση) της λευκής γραμμής και όχι άνοιγμα (ρήξη) και φυσικά τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά . Η Επιγαστρική Κήλη συχνά συνοδεύεται από πόνο ενώ είναι δυνατό να παρουσιάσει περίσφιξη του οργάνου που προβάλει με πολύ έντονο πόνο, κίνδυνο νέκρωσης του προβάλλοντος οργάνου και επακόλουθο κίνδυνο για τη ζωή.

  Επιγαστρική Κήλη – Θεραπεία

  Η θεραπεία για την επιγαστρική κήλη είναι πάντα μέσα από χειρουργική επέμβαση. Σκοπός είναι να αναταχθεί το προβάλλον όργανο και στη συνέχεια να κλείσει η ρήξη στο σημείο της λευκής γραμμής του ορθού κοιλιακού και να ισχυροποιηθεί.

  Κλασική – ανοιχτή επέμβαση

  Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται με γενική αναισθησία, ο χειρουργός θα πρέπει να έχει διαγνώσει το μέγεθος του ανοίγματος (ρήξης) με τη χρήση υπερηχογραφήματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Εάν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο των 2 εκ. τότε υπάρχει ένδειξη για τοποθέτηση ειδικού πλέγματος που θα αποκαταστήσει την κήλη και θα διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο καλό αποτέλεσμα.

  Λαπαροσκοπική επέμβαση

  Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της Επιγαστρικής Κήλης μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά, με λιγότερο τραυματισμό στην άνω κοιλιά, μικρότερες τομές και τοποθέτηση μεγαλύτερου πλέγματος στο άνοιγμα που έχει δημιουργηθεί. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η μεγαλύτερη ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος και η αποτροπή της επανεμφάνισης της κήλης.

   

   

  Επικοινωνία