ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

  Αιμορροΐδες
  Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση γνωστή από την αρχαιότητα, η οποία εικάζεται ότι προσβάλει έναν στους τέσσερις ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα. Η αιμορροϊδοπάθεια όπως ονομάζεται αλλιώς, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των πασχόντων, αφού δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους προκαλώντας πόνο και έντονη ενόχληση. Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικό γιατρό, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής φθάνει στο χειρουργό αφού τα συμπτώματα της νόσου έχουν γίνει βασανιστικά, κυρίως εξαιτίας της θέσης εμφάνισης των αιμορροΐδων, στην περιοχή του πρωκτού, που προκαλεί αμηχανία και συστολή στον πάσχοντα.

  Τι είναι οι αιμορροΐδες

  Οι αιμορροΐδες αποτελούν ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς, που περιέχουν αρτηρίες και φλέβες και συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων περίπου κατά 10%. Ο σφιγκτήρας του πρωκτού βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του εντέρου, στον πρωκτικό σωλήνα και συγκρατεί τα κόπρανα αλλά και τους επιτρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Όταν οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος τότε αναφερόμαστε σε αιμορροϊδοπάθεια ή σε διόγκωση των αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται περαιτέρω σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού, ανάλογα με το μέγεθος της πρόπτωσής τους:

  • Αιμορροΐδες 1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
  • Αιμορροϊδες 2ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται μόνες τους.
  • Αιμορροϊδες 3ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται μόνες τους, αλλά χρειάζεται ανάταξη από τον ίδιο τον ασθενή με τα δάκτυλά του.
  • Αιμορροϊδες 4ου βαθμού: Προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ούτε με τα δάκτυλα.

  Η κατάταξη αυτή των αιμορροΐδων είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Εντούτοις δε σχετίζεται σε απόλυτο βαθμό με τη βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας. Για παράδειγμα μπορεί ένας ασθενής με αιμορροΐδες 2ου βαθμού να χάνει αίμα σε μεγάλες ποσότητες και να χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημά του, ενώ κάποιος άλλος με αιμορροΐδες 4ου βαθμού να είναι ασυμπτωματικός και να μην χρειάζεται επέμβαση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αιμορροΐδες: Αιτίες εμφάνισης – Τι τις προκαλεί;

  Οι αιμορροΐδες συνδέονται στενά με μία άλλη, δημοφιλέστατη νόσο που ταλαιπωρεί έναν στους τέσσερις περίπου ανθρώπους παγκοσμίως, τη δυσκοιλιότητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με ελάχιστη ή καθόλου άσκηση, η καθιστική ζωή, η διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά και ο έντονος τρόπος ζωής ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μεγάλη ηλικία, σε περιπτώσεις έντονου βήχα, στη συχνή άρση βαρών, στην παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για αρκετό χρόνο, όταν υπάρχει έντονο σφίξιμο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και σε ανθρώπους με κληρονομικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες. Τέλος, η νόσος ταλαιπωρεί κυρίως άντρες, συχνότερα στην ηλικία των 40 με 60 ετών.

  Συμπτώματα των Αιμορροΐδων

  Το συχνότερο σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η διόγκωσή τους (πρήξιμο) και η πρόπτωσή τους έξω από τον πρωκτό. Αυτή συνήθως παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας, μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η απώλεια φρέσκου κόκκινου αίματος από τον πρωκτό. Όπως προαναφέρθηκε η σοβαρότητα της αιμορραγίας δεν σχετίζεται πάντα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας. Άλλα συχνά συμπτώματα μπορεί να είναι η έκκριση βλέννας, η εκροή υγρών από τον πρωκτό, ο κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό, ο ερεθισμός και το αίσθημα ατελούς κένωσης των κοπράνων. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως όταν πάσχουν οι εσωτερικές αιμορροΐδες.

  Μία άλλη πολύ συχνή κατάσταση των αιμορροΐδων είναι η οξεία θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας. Οφείλεται σε ρήξη κάποιας φλέβας του εξωτερικού αιμορροϊδικού πλέγματος με άμεσο αποτέλεσμα την συσσώρευση αίματος στην περιοχή. Το αίμα λιμνάζει στους ιστούς και τελικά πήζει δημιουργώντας το θρόμβο. Η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου λόγω πίεσης και ισχαιμίας των ιστών της περιοχής. Κάποιες φορές η ισχαιμία μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του δέρματος που περιβάλλει τη θρομβωμένη αιμορροΐδα.

  Διάγνωση της νόσου

  Η διάγνωση της νόσου γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο. Απαραίτητα στοιχεία της διαγνωστικής διερεύνησης αποτελούν η λήψη ενός στοχευμένου και αναλυτικού ιστορικού, όπως επίσης και η κλινική εξέταση της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, τη δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση. Όλες αυτές οι εξετάσεις θα αναδείξουν το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας αλλά και τη βαρύτητά της. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρωκτοσκόπησης αναδεικνύεται κάποιο σημείο όπου υπάρχει ενεργός αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν η αιμορραγία είναι σημαντική μπορεί να γίνει αιμόσταση με Laser κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

  Μόνο ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να διαχωρίσει την ύπαρξη των αιμορροΐδων από άλλες επώδυνες παθήσεις της περιοχής, όπως η ραγάδα δακτυλίου και το περιεδρικό απόστημα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του πρωκτού, πάθηση που απασχολεί επίσης ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η οποία εμφανίζει συχνά κάποια κοινά συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα. Η παρουσία αίματος στα κόπρανα και γενικά η αιμορραγία από τον πρωκτό τις περισσότερες φορές αποδίδεται από τους ανθρώπους στην ύπαρξη αιμορροΐδων. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα. Πολύ συχνά οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση της περιοχής του πρωκτού ή γενικότερα του εντέρου. Κατά συνέπεια όταν κάποιος δει αίμα κατά την κένωση θα πρέπει άμεσα να προσέλθει σε εξειδικευμένο ιατρό για να διερευνηθεί το πρόβλημα της αιμορραγίας και να αναγνωριστεί η αιτία που την προκαλεί. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερήσει, καθώς κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού.

  Αιμορροΐδες: Πόσες μέρες κρατάνε;

  Οι ημέρες που κρατάνε οι αιμορροΐδες είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση. Ανάλογα με το βαθμό και τον τύπο τους μπορεί να διαρκέσουν είτε για λίγες ημέρες και να υποχωρήσουν από μόνες τους είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν ή επιδεινώνονται και προκαλούν σοβαρή δυσφορία στον ασθενή, η θεραπευτική παρέμβαση είναι απαραίτητη.
  Οι θεραπευτικές επιλογές αφορούν σε:

  • Συντηρητική αγωγή με τροποποίηση της διατροφής και φάρμακα από το στόμα ή/και τοπικά σε μορφή αλοιφής ή κρέμας
  • Επεμβατική προσέγγιση με μεθόδους όπως το κλασικό χειρουργείο ή τεχνική Laser

  Σε κάθε περίπτωση, ο πρωκτολόγος είναι αυτός που πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση και να ορίσει τη σωστή θεραπεία των αιμορροΐδων.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αιμορροΐδες: Συντηρητική Θεραπεία

  Η συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας όταν εφαρμόζεται σωστά και καθημερινά έχει πολλές πιθανότητες να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της είναι η υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην τουαλέτα. Η διάρκεια της παραμονής στην τουαλέτα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά και συνεπώς καλό είναι στην τουλέτα να αποφεύγεται η χρήση κινητών, tablets, περιοδικών κλπ. Επίσης η ιδανική στάση του σώματος είναι το βαθύ κάθισμα. Ο καθαρισμός της περιπρωκτικής περιοχής μετά την αφόδευση δε θα πρέπει να γίνεται με σκούπισμα της περιοχής με χαρτί υγείας ή μωρομάντηλα, αλλά με καλό πλύσιμο με χλιαρό νερό. Επιπρόσθετα μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, σαλάτες, λαχανικά κλπ) καθώς και η πρόσληψη άφθονου νερού βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και επομένως και στην ανάπτυξη αιμορροϊδοπάθειας. Τα μαλακτικά των κοπράνων συμβάλλουν και αυτά στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Διάφορες φαρμακευτικές ή φυτικές θεραπείες σε μορφή αλοιφής ή κρέμας συνήθως ανακουφίζουν τον ασθενή προσωρινά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν ιατρικής σύστασης. Τέλος, η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια προάγει τη φυσιολογική γαστρεντερική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας.

  Αιμορροΐδες: Επεμβατική – Χειρουργική Θεραπεία

  Όταν η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων αποτυγχάνει, τότε ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση σε αυτό το βασανιστικό πρόβλημα είναι η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία. Είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό των ασθενών τελικά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης ή σε χειρουργική επέμβαση για να θεραπευτούν από τη συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια. Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι καμία επεμβατική ή χειρουργική τεχνική δεν είναι τέλεια. Όλες οι τεχνικές που έχουν περιγραφεί έχουν πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, ενδείξεις και αντενδείξεις. Οι συνηθέστερες από τις τεχνικές που εφαρμόζονται στις μέρες μας αναλύονται επιγραμματικά παρακάτω:

  • Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation): Παλαιά μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως σε 2ου βαθμού αιμορροϊδικούς όζους που αιμορραγούν. Αφού συλλεγεί ο όζος, στη συνέχεια γίνεται περίδεση αυτού στη βάση του με ελαστικούς δακτυλίους. Η πίεση που ασκούν οι δακτύλιοι προκαλεί νέκρωση του όζου και απόπτωσή του μετά από λίγες ημέρες. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, εάν εκτελεστεί σωστά.
  • Φωτοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία (Photocoagulation): Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό παραγωγής υπερύθρων και προκαλεί πήξη του αιμορροϊδικού ιστού και απόπτωση αυτού. Ανώδυνη τεχνική αλλά με σημαντικό ποσοστό υποτροπών.
  • Σκληροθεραπεία: Η έγχυση σκληρυντικών ουσιών στο εσωτερικό της αιμορροΐδας προκαλεί καταστροφή των αγγείων που αρδεύουν τον αιμορροϊδικό όζο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι ο χλωριούχος ψευδάργυρος, η κινίνη και η πολυδοκανόλη. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για την πλήρη υποστροφή της αιμορροΐδας. Το ποσοστό υποτροπής είναι μεγάλο.
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (DG-HAL ή THD) με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία (RAR): Σύγχρονη τεχνική όπου με τη βοήθεια υπερήχων doppler και ενός ειδικά διαμορφωμένου πρωκτοσκοπίου απολινώνονται με ραφές τα αγγεία που δίνουν αίμα στους αιμορροϊδικούς όζους. Πρόκειται για ανώδυνη τεχνική, με μικρό ποσοστό υποτροπής, ειδικά όταν συνδυάζεται με ανάρτηση των αιμορροϊδικών όζων μέσω αιμορροϊδοπηξίας.
  • Μέθοδος Rafaelo: Είναι πολύ νέα τεχνική όπου υπό τοπική αναισθησία γίνεται πήξη των αιμορροΐδων μέσω ειδικού εξοπλισμού ραδιοσυχνοτήτων. Είναι αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική με ικανοποιητικά αποτελέσματα και μικρό ποσοστό υποτροπής, εάν εκτελεστεί από έμπειρο χειρουργό.
  • Διαστολή του δακτυλίου (Μέθοδος Peter Lord): Παρωχυμένη τεχνική που έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τη μέγιστη πλειψηφία των χειρουργών διεθνώς λόγω της επικινδυνότητάς της, καθώς παρουσίαζε πολύ μεγάλα ποσοστά σοβαρής ακράτειας κοπράνων.
  • Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan): Πρόκειται για την κλασική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων με νυστέρι ή με διάφορες μορφές ενέργειας (Ligasure, Ψαλίδι υπερήχων, Laser CO2, ηλεκτροδιαθερμία κλπ). Αν εκτελεστεί από έμπειρο χειρουργό, έχει χαμηλά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών. Τα τραύματα παραμένουν ανοικτά και επουλώνονται από τον οργανισμό (επούλωση κατά δεύτερο σκοπό). Ένα σημαντικό αρνητικό της τεχνικής είναι ο σημαντικός μετεγχειρητικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση.
  • Κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson): Παραλλαγή της ανοικτής αιμορροϊδεκτομής αλλά στη συγκεκριμένη τεχνική μετά την αφαίρεση του αιμορροϊδικού όζου εκτελείται συρραφή του χειρουργικού τραύματος. Ένας περιορισμός της κλειστής αιμορροϊδεκτομής είναι ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί σε πάνω από δύο αιμορροϊδικούς όζους ταυτόχρονα.
  • Περιμετρική βλεννογονική εκτομή και αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (Μέθοδος Longo): Στη μέθοδο Longo αφαιρείται ένα περιμετρικό τμήμα του κατώτερου ορθού και ταυτόχρονα γίνεται συρραφή-αναστόμωση των δύο εναπομεινάντων κολοβωμάτων. Η τεχνική εφαρμόστηκε σε μεγάλη έκταση στο παρελθόν, αλλά λόγω σοβαρών επιπλοκών που παρουσιάζει σε ένα ποσοστό ασθενών (χρόνιος πυελικός πόνος, στένωση ορθού κλπ), η εφαρμογή της έχει περιοριστεί κυρίως σε ασθενείς που παρουσιάζουν κυκλοτερή αιμορροϊδοπάθεια δηλαδή σε όλη την περιφέρεια του πρωκτού, οπότε ενδείκνυται η κυκλοτερής εκτομή.
  • Αιμορροϊδοπλαστική με διοδικό Laser (LHP®): Με την τεχνική αυτή καυτηριάζεται το εσωτερικό των αιμορροϊδικών όζων με οπτική ίνα Laser, χωρίς να εκτελείται καμία αφαίρεση ιστού. Τα βασικότερα πλεονεκτήματά της είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος σε σχέση με άλλες τεχνικές, αλλά και η ελαχιστοποίηση σοβαρών επιπλοκών όπως η ακράτεια κοπράνων και η στένωση του πρωκτού.

  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα με σκοπό το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Καμία τεχνική δεν είναι τέλεια. Ο έμπειρος χειρουργός-πρωκτολόγος θα πρέπει να γνωρίζει και να είναι εκπαιδευμένος τουλάχιστον σε 4-5 τεχνικές και να τις εφαρμόζει εκ περιτροπής, ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Η τυφλή εφαρμογή μίας συγκεκριμένης τεχνικής χωρίς κριτήρια, μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα του ασθενούς ή ακόμα χειρότερα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ή επιπλοκές.

   

  Αιμορροϊδοπλαστική LHP®

  Η αιμορροϊδοπλαστική LHP®, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας από το πρώτο έως σχεδόν το πιο προχωρημένο στάδιο, πραγματοποιείται με διοδικό Laser μήκους κύματος 1470nm σε συνδυασμό με πολύ λεπτή οπτική ίνα κωνικής εκπομπής που προσφέρει στο χειρουργό μοναδική ακρίβεια και στον ασθενή απόλυτη ασφάλεια. Η ενέργεια Laser στοχεύει τους αιμορροϊδικούς όζους, απομονώνει αυτόν που χρήζει θεραπείας και προκαλεί άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού και των αγγείων που τον τροφοδοτούν με αίμα, χωρίς να προσβάλλει το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα. Με τη μέθοδο επιτυγχάνεται άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μειώνεται το μέγεθος των αιμορροϊδικών όζων και υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Με το πέρας της επέμβασης, οι όζοι σταδιακά συρρικνώνονται και ο νέος συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται διατηρεί τις αιμορροΐδες σε υγιή κατάσταση προστατεύοντας το σημαντικό τους ρόλο στην περιοχή του πρωκτού. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η αποτελεσματικότητά της, η ασφάλειά της, η ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία, η προστασία του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, η ταχύτητα ανάρρωσης και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αποδεδειγμένα έχει για τον ασθενή.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Αιμορροϊδοπλαστικής LHP είναι τα εξής:

  • Απλή και σύντομη (διαρκεί 15-20 λεπτά)
  • Ασφαλής
  • Ανώδυνη
  • Αναίμακτη
  • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία
  • Δεν προκαλεί χειρουργικό τραύμα στον ασθενή
  • Συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη αναλγητικών (παυσίπονα)
  • Προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα
  • Αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία των αιμορροΐδων, οι οποίες συμβάλλουν στην εγκράτεια
  • Το ενδεχόμενο στένωσης του πρωκτού αποκλείεται καθώς διατηρείται ακέραιος ο βλεννογόνος του πρωκτικού σωλήνα
  • Δεν υπάρχει καμία επαφή με τους σφιγκτήρες του πρωκτού και συνεπώς αποκλείεται η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων
  • Το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών (μετεγχειρητική αιμορραγία, αιμάτωμα, θρόμβωση, απόστημα, συρίγγιο, χρόνιο έλκος) είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλες παλαιότερες τεχνικές
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (λίγες ώρες) και ανάρρωσης
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα και στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα
  • Δεν έχει ράμματα
  • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές
  • Είναι ιδανική τεχνική για μαθητές και φοιτητές που πρέπει να κάθονται πολλές ώρες σε καρέκλα και για αθλητές που επιθυμούν να ξεκινήσουν άμεσα τις προπονήσεις τους
  • Η συγκεκριμένη ενέργεια Laser έχει αναπλαστικές ιδιότητες και προάγει την επούλωση του οργανισμού
  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων
  • Δεν προκαλεί κανένα τραυματισμό του σφιγκτηριακού μηχανισμού και επομένως αποκλείεται η ακράτεια κοπράνων
  • Έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811