Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση γνωστή από την αρχαιότητα, η οποία εικάζεται ότι προσβάλει έναν στους τρεις ή έναν στους πέντε ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα.

Αιμορροΐδες

 

Η αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροΐδες, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των πασχόντων, αφού δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους προκαλώντας πόνο και έντονη ενόχληση. Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικό γιατρό, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής φθάνει στο χειρουργό αφού τα συμπτώματα της νόσου έχουν γίνει βασανιστικά, κυρίως εξαιτίας της θέσης εμφάνισης των αιμορροΐδων, στην περιοχή του πρωκτού, που προκαλεί αμηχανία και συστολή στον πάσχοντα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς, που περιέχουν αρτηρίες και φλέβες και βοηθούν το σφιγκτήρα του πρωκτού στην σύγκλισή του και στην εγκράτεια των κοπράνων. Ο σφιγκτήρας του πρωκτού βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του εντέρου, στον πρωκτικό σωλήνα και συγκρατεί τα κόπρανα αλλά και τους επιτρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Όταν οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος τότε αναφερόμαστε σε αιμορροϊδοπάθεια ή σε διόγκωση των αιμορροΐδων. Διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και διακρίνονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού, σύμφωνα με τους εξής κανόνες:

  • Αιμορροΐδες 1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
  • Αιμορροϊδες 2ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται μόνες τους.
  • Αιμορροϊδες 3ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται μόνες τους, αλλά χρειάζεται ανάταξη από τον ίδιο τον ασθενή με τα δάκτυλά του.
  • Αιμορροϊδες 4ου βαθμού: Προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ούτε με τα δάκτυλα.

Αιμορροΐδες: Αιτίες εμφάνισης – Τι τις προκαλεί;

Οι αιμορροΐδες συνδέονται στενά με μία άλλη, δημοφιλέστατη νόσο που ταλαιπωρεί έναν στους τέσσερις περίπου ανθρώπους παγκοσμίως, τη δυσκοιλιότητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με ελάχιστη ή καθόλου άσκηση, η καθιστική ζωή, η διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά και ο έντονος τρόπος ζωής ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μεγάλη ηλικία, σε περιπτώσεις έντονου βήχα, στη συχνή άρση βαρών, στην παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για αρκετό χρόνο και σε ανθρώπους με κληρονομικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες. Τέλος, η νόσος ταλαιπωρεί κυρίως άντρες, συχνότερα στην ηλικία των 40 με 50 ετών.

Συμπτώματα αιμορροΐδων

  • Οξύς πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, σε καθιστή θέση και κατά τη διάρκεια της αφόδευσης
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννας
  • Κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό
  • Διόγκωση (πρήξιμο) των αιμορροΐδων
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης των κοπράνων

Διάγνωση της νόσου

Η διάγνωση της νόσου γίνεται έπειτα από κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό. Μόνο ο γιατρός μπορεί να διαχωρίσει την ύπαρξη των αιμορροΐδων από άλλες επώδυνες παθήσεις της περιοχής, όπως ραγάδες και αποστήματα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του εντέρου, πάθηση που απασχολεί επίσης ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η οποία εμφανίζει συχνά κάποια κοινά συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα.

Αιμορροΐδες: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Οι διαθέσιμες χειρουργικές θεραπείες που εφαρμόζονταν έως σχετικά πρόσφατα, εμφάνιζαν υψηλά ποσοστά αποτυχίας και επιπλοκών, έντονο και παρατεταμένο πόνο. Σήμερα, δύο νέες, ανώδυνες και αναίμακτες τεχνικές αποτελούν εξαιρετική θεραπευτική επιλογή. Θα πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα με σκοπό το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Μέθοδοι θεραπείας αιμορροΐδων
Αιμορροϊδοπλαστική LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP®, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας από το πρώτο έως το πιο προχωρημένο στάδιο, πραγματοποιείται με χειρουργικό laser που προσφέρει στο χειρουργό μοναδική ακρίβεια και στον ασθενή απόλυτη ασφάλεια. Το Laser Leonardo Dual® στοχεύει στους αιμορροϊδικούς όζους, απομονώνει αυτόν που χρήζει θεραπείας και προκαλεί άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού χωρίς να προσβάλλει το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα. Με τη μέθοδο επιτυγχάνεται ανάσχεση της αιμορραγίας αμέσως, μειώνονται οι αιμορροϊδικοί όζοι και υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Με το πέρας της επέμβασης, οι όζοι σταδιακά συρρικνώνονται και ο νέος συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται διατηρεί τις αιμορροΐδες σε υγιή κατάσταση προστατεύοντας το «ρόλο» τους στην περιοχή του πρωκτού. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η αποτελεσματικότητά της, η ασφάλειά της, η ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία, η προστασία του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, η ταχύτητα ανάρρωσης και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αποδεδειγμένα έχει για τον ασθενή.

Μέθοδος HeLP™

Η μέθοδος HeLP™ ενδείκνυται για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας 2ου και 3ου βαθμού. Αποτελεί μία ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου, η οποία στηρίζεται στη χρήση ενός πρωκτοσκόπιου και ενός αισθητήρα Doppler, ο οποίος εντοπίζει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους. Το laser προκαλεί συρρίκνωση και θρόμβωση των αιμορροϊδικών αρτηριών, σύσφιξη του βλεννογόνου και των ιστών που τις περιβάλλουν. Η δράση του laser επιτυγχάνει τη συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων για χρονική περίοδο έως και 10 εβδομάδων μετά το πέρας της θεραπείας και σταδιακή μείωση της αιμορραγίας σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων. Η θεραπεία που κρατά 10 με 15 λεπτά, συνήθως δεν απαιτεί χρήση γενικής αναισθησίας, δεν εμφανίζει επιπλοκές ή εμφανίζει τις λιγότερες από κάθε άλλη μέθοδο, μειώνει θεαματικά την περίοδο αποθεραπείας και επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα που διαρκούν.

Επικοινωνία Επικοινωνία