Τα κονδυλώματα του πρωκτού είναι ογκίδια που αναπτύσσονται μέσα στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν. Οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Αρχικά είναι πολύ μικρά και δεν διακρίνονται με το ανθρώπινο μάτι. Με το χρόνο όμως μεγαλώνουν, γίνονται ορατά και ψηλαφητά, αρκετά συχνά είναι ενοχλητικά και κάποιες φορές μπορεί να εξελιχθούν σε γιγαντιαία κονδυλώματα που καλύπτουν όλη την περιοχή του εσωτερικού του πρωκτού και του περιπρωκτικού δέρματος.

Όταν υπάρχουν κονδυλώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνύπαρξης κονδυλωμάτων και στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο ιός HPV μολύνει τα κύτταρα του πρωκτού, αλλά όχι και τα κύτταρα του εντέρου. Για αυτό το λόγο τα κονδυλώματα εκτείνονται σε μία απόσταση 5-7cm από τον πρωκτό και όχι πιο βαθιά.

Ο ιός HPV εκτός από τα κονδυλώματα του πρωκτού προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους και προκαρκινικές βλάβες στον πρωκτό που ονομάζονται δυσπλασίες. Εάν αυτές δεν αντιμετωπισθούν, υπάρχει η πιθανότητα (περίπου 15%) να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού. Και ενώ τα περισσότερα κονδυλώματα μπορούν να διαγνωστούν σχετικά εύκολα με απλή πρωκτοσκόπηση, οι δυσπλασίες του πρωκτού είναι σχεδόν αδύνατο να ανευρεθούν με τον ίδιο τρόπο διότι είναι μικροσκοπικές, επίπεδες και το χρώμα τους είναι παρόμοιο με αυτό του φυσιολογικού πρωκτικού βλεννογόνου. Για τον λόγο αυτόν όσοι ασθενείς έχουν κονδυλώματα στον πρωκτό, πρέπει να υποβάλλονται σε πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy) με χρήση οξικού οξέος, δηλαδή ενός ειδικού υγρού που «βάφει» τις δυσπλασίες και επιτρέπει την αναγνώρισή τους με το μικροσκόπιο. Για τους παραπάνω λόγους η κολονοσκόπηση, η ορθοσκόπηση και η απλή πρωκτοσκόπηση δεν έχουν θέση στην αναγνώριση των βλαβών που προκαλούνται από τον HPV (κονδυλώματα και ιδιαίτερα δυσπλασίες πρωκτού).

Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχει κανένα νόημα ο καυτηριασμός μόνο των περιπρωκτικών κονδυλωμάτων. Πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, πάντα να αναζητούνται και τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα όπως και οι δυσπλασίες του πρωκτού με Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας γιατί αλλιώς οι ενδοπρωκτικές βλάβες που δεν αντιμετωπίζονται αποτελούν μία δεξαμενή του ιού HPV, η οποία μεταδίδει συνεχώς ιικό φορτίο προς τα έξω προκαλώντας συχνές υποτροπές.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

Ο ιός HPV

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η λοίμωξη με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus) είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στο σύγχρονο κόσμο και επηρεάζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες. Θεωρείται δε τόσο συχνό που πιστεύεται ότι περίπου το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού κινδυνεύει να νοσήσει από αυτή τη μόλυνση. Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 150 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων περίπου οι 30 μολύνουν τον πρωκτό, το στόμα, το φάρυγγα και τα γεννητικά όργανα του άντρα και της γυναίκας.

Οι τύποι αυτοί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ιούς χαμηλού κινδύνου (low risk) που προκαλούν τα κονδυλώματα και τις χαμηλόβαθμες επιθηλιακές δυσπλασίες (Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesions, LSIL) που πλέον θεωρείται ότι δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια. Οι τύποι χαμηλής επικινδυνότητας είναι οι 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 και 81. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι οι 6 και 11, οι οποίοι ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων. Στην δεύτερη κατηγορία υπάγονται οι τύποι υψηλού κινδύνου (high risk), οι οποίοι προκαλούν τις προκαρκινικές βλάβες ή δυσπλασίες του πρωκτού (High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions, HSIL), όπως επίσης και τον καρκίνο του πρωκτού (Squamous Cell Carcinoma, SCC). Οι τύποι υψηλής επικινδυνότητας είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 και 82. Από αυτούς οι 16 και 18 ανευρίσκονται πιο συχνά σε περιπτώσεις δυσπλασιών ή καρκίνου του πρωκτού.

Ο ιός HPV μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή. Όμως η σεξουαλική επαφή δεν είναι ο μόνος τρόπος μόλυνσης με τον ιό καθώς ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και με απλή επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων, με την επαφή με υγρά μολυσμένου ατόμου ή ακόμη και με αντικείμενα επάνω στα οποία βρίσκεται ο ιός (π.χ. σεξουαλικά βοηθήματα). Για αυτούς τους λόγους η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, όμως δεν προσφέρει πλήρη προστασία απέναντι στη μόλυνση με τον HPV. Τέλος ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον ίδιο άνθρωπο από κάποια περιοχή σε μία άλλη (π.χ. από τα γεννητικά όργανα στον πρωκτό και αντίστροφα) με την τριβή, το ξύσιμο ή ακόμη και με το σκούπισμα μετά την κένωση.

Για τους παραπάνω λόγους όταν ένας άντρας ή μία γυναίκα έχουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να εξετάζονται και στον πρωκτό από εξειδικευμένο ιατρό. Επίσης πάντα θα πρέπει να εξετάζονται και οι σύντροφοι των ανθρώπων που εμφάνισαν κονδυλώματα για να γίνεται συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, με σκοπό τη μείωση των υποτροπών. Διαφορετικά ο ένας σύντροφος που δεν έχει θεραπευτεί λειτουργεί ως πηγή μετάδοσης του ιού προς τον άλλο σύντροφο.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα του πρωκτού, όπως και η μόλυνση με τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συχνά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωκτικά κονδυλώματα έχουν άντρες και γυναίκες που:

 • Δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών
 • Έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
 • Έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές
 • Έχουν ή είχαν σεξουαλικές επαφές με άτομο μολυσμένο με τον ιό
 • Ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία τις σεξουαλικές επαφές
 • Δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα (οροθετικοί HIV, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν σε χρόνια βάση ανοσοκατασταλτικά ή κορτιζόνη για διάφορα νοσήματα κλπ)
 • Καπνίζουν

Επίσης όλες οι γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο του κατώτερου γεννητικού συστήματος (τραχήλου μήτρας, κόλπου ή αιδοίου) έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης HPV βλαβών και στον πρωκτό.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα του πρωκτού στα πρώτα στάδια εμφάνισής τους είναι μικροσκοπικά και δεν είναι αναγνωρίσιμα με το μάτι. Σε αυτό το στάδιο συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Με την πάροδο του χρόνου όμως μεγαλώνουν σε μέγεθος και παίρνουν τη μορφή μικρών οζιδίων που μοιάζουν με μικροσκοπικά κουνουπίδια. Σε αυτό το στάδιο είναι ψηλαφητά και υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν να δίνουν συμπτώματα. Κάποιες φορές μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά και να φτάσουν σε σημείο να καλύψουν όλη την επιφάνεια του πρωκτού και του περιπρωκτικού δέρματος. Γενικά τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορούν να συνδέονται με τα κονδυλώματα είναι τα παρακάτω:

 • Φαγούρα-κνησμός
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση υγρών
 • Αίσθημα πληρότητας του πρωκτού
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης

Όπως προαναφέρθηκε εκτός από τα κονδυλώματα ο HPV προκαλεί και δυσπλασίες στον πρωκτό. Αυτές οι βλάβες όταν είναι υψηλόβαθμες θεωρούνται προκαρκινικές. Δυστυχώς οι βλάβες αυτές συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και ανευρίσκονται δύσκολα γιατί είναι επίπεδες και μαλακές στην ψηλάφηση. Οι βλάβες αυτές αν αφεθούν χωρίς θεραπεία θα εξελιχθούν σε κακοήθεια σε ένα ποσοστό περίπου 15%. Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος να ανευρεθούν και να αντιμετωπιστούν σωστά είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση οξικού οξέος. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που εμφανίζουν περιπρωκτικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Διάγνωση

Όλοι όσοι παρουσιάζουν κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να υποβάλλονται στο διαγνωστικό τρίπτυχο που αναφέρεται παρακάτω:

 • Κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Pap Πρωκτού). Πρόκειται για εξέταση παρόμοια με το Test Pap που κάνουν οι γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όλοι όσοι εμφανίζουν περιπρωκτικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα (άντρες και γυναίκες) πρέπει να υποβληθούν σε Test Pap πρωκτού για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Ο καρκίνος του πρωκτού οφείλεται σε ένα ποσοστό 90-93% στον ίδιο ιό (HPV) που προκαλεί και τα κονδυλώματα. Το Test Pap του πρωκτού είναι μία διαδικασία απλή, σύντομη (διαρκεί περίπου 2min) και ανώδυνη που μπορεί να διαγνώσει τις πρώιμες βλάβες του πρωκτού (δυσπλασίες) σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 • Δακτυλική εξέταση του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος θα ψάξει για βλάβες που μπορούν να ψηλαφηθούν στην περιοχή του πρωκτού. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται λεπτομερειακά όλα τα τεταρτημόρια του πρωκτικού σωλήνα έτσι ώστε να μην διαφύγει η αναγνώριση κάποιας ύποπτης βλάβης. Επίσης με τη δακτυλική εξέταση ελέγχεται η τονικότητα του σφιγκτηριακού μηχανισμού, όπως και ο προστάτης αδένας στους άντρες.
 • Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy – HRA). Η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ εξειδικευμένη και εκτελείται από πολύ λίγους ιατρούς σε όλο τον κόσμο (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε λίγες χώρες της Ευρώπης). Εφαρμόζεται με σκοπό την ανεύρεση προκαρκινικών βλαβών και κονδυλωμάτων στο εσωτερικό του πρωκτού. Κατά τη διάρκειά της εμποτίζεται ο βλεννογόνος του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας με διαλύματα οξικού οξέος και Lugol και αναζητούνται με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου προκαρκινικές βλάβες (δυσπλασίες, High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions, HSIL). Εάν ανευρεθούν τέτοιες βλάβες λαμβάνεται βιοψία από όλες για να υπάρχει και ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης. Εάν κάποια βιοψία είναι θετική για δυσπλασία, η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας επαναλαμβάνεται για να γίνει καυτηριασμός με Laser των ιστολογικά επιβεβαιωμένων δυσπλασιών του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Επίσης μέσω της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας ανευρίσκονται και καυτηριάζονται ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά κονδυλώματα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απλή πρωκτοσκόπηση, η ορθοσκόπηση και η κολονοσκόπηση δεν είναι κατάλληλες εξετάσεις για τη διάγνωση των δυσπλασιών του πρωκτού γιατί οι περισσότερες από αυτές τις βλάβες δεν είναι αναγνωρίσιμες με τις παραπάνω εξετάσεις. Η μόνη εξέταση που μπορεί να τις αναγνωρίσει επαρκώς είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, που χρησιμοποιεί κατάλληλες χρώσεις του πρωκτικού βλεννογόνου και μικροσκόπιο.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Θεραπεία

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τόσο των περιπρωκτικών, όσο και των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, όπως επίσης και την ανίχνευση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών δυσπλασιών του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Όλες οι παραπάνω βλάβες έχουν κοινό αιτιολογικό παράγοντα τον ιό HPV και επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι ενιαία από εξειδικευμένο χειρουργό-πρωκτολόγο. Η αντιμετώπιση των βλαβών που οφείλονται στη λοίμωξη με τον ιό HPV (κονδυλωμάτων και δυσπλασιών) πρέπει να γίνεται με την Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA). Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία απαιτεί εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία. Ο Πρωκτολόγος Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι από τους πρώτους ιατρούς που την εφάρμοσε στην Ελλάδα, έπειτα από εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρέπει να τονιστεί πάλι ότι η κολονοσκόπηση, η ορθοσκόπηση και η απλή πρωκτοσκόπηση είναι ακατάλληλες εξετάσεις για την αναγνώριση και θεραπεία των δυσπλασιών και των κονδυλωμάτων του πρωκτού, καθώς οι βλάβες αυτές πολλές φορές είναι μικροσκοπικές και δεν αναγνωρίζονται πάντα. Επίσης πρέπει να γίνει χρώση του πρωκτικού βλεννογόνου και των HPV βλαβών με διαλύματα οξικού οξέος και Lugol για να χαρακτηρισθούν σωστά και να αντιμετωπιστούν. Κατά συνέπεια η μόνη κατάλληλη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας όλων των HPV βλαβών είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.

Τα κονδυλώματα θα πρέπει να αναζητούνται ενδελεχώς με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου και να αφαιρούνται χειρουργικά ή να καυτηριάζονται. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καυτηριασμού: ηλεκτροδιαθερμία, κρυοπηξία, Laser, Argon Plasma, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι, Hyfrecation, υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ. Σημασία δεν έχει τόσο η μέθοδος με την οποία γίνεται ο καυτηριασμός καθώς όλες οι παραπάνω τεχνικές έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών του πρωκτού είναι η εμπειρία του χειρουργού-πρωκτολόγου που την εκτελεί. Η διαδικασία της καταστροφής των κονδυλωμάτων συνήθως απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας. Στο 95% των περιπτώσεων αρκεί η τοπική αναισθησία. Όμως σε ασθενείς με εκτεταμένες βλάβες μπορεί να χρειαστεί ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη ή ακόμη και γενική αναισθησία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μία συνεδρία. Υπάρχουν όμως και ασθενείς με πολύ εκτεταμένες βλάβες ενδοπρωκτικά που είναι επικίνδυνο να καυτηριαστούν όλες μαζί, γιατί αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος στένωσης του πρωκτού. Η στένωση του πρωκτού είναι μία σοβαρή επιπλοκή του καυτηριασμού των κονδυλωμάτων και για να μειωθεί ο κίνδυνος να συμβεί θα πρέπει η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού να εκτελείται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό-πρωκτολόγο. Όταν οι βλάβες καλύπτουν μεγάλη έκταση του πρωκτικού επιθηλίου είναι αναγκαίο, για την ασφάλεια του ασθενούς, η θεραπεία να πραγματοποιείται σταδιακά σε 2 ή 3 συνεδρίες. Η κάθε συνεδρία θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη 2-3 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό να επουλώσει τα τραύματα που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι μειώνεται το ενδεχόμενο μετεγχειρητικής στένωσης του πρωκτού.

Μετά τον καυτηριασμό των HPV βλαβών (κονδυλωμάτων και δυσπλασιών) συνήθως υπάρχει ήπιος πόνος για λίγες ημέρες, ο οποίος βελτιώνεται πολύ με απλά παυσίπονα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους και στο καθημερινό τους πρόγραμμα την επόμενη ημέρα. Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει εκροή μικρής ποσότητας αίματος και υγρού για λίγες ημέρες.

Ακόμα και σε πολύ έμπειρα χέρια κάποιες φορές τα κονδυλώματα του πρωκτού υποτροπιάζουν καθώς οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό HPV. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος της περιοχής ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (επίπεδο ανοσοεπάρκειας, ατομικό ιστορικό, παράγοντες κινδύνου κλπ). Η συχνότητα της επανεξέτασης καθορίζεται από τον ιατρό και συνήθως είναι κάθε 1-3 μήνες για 1 έτος.

Εκτός από τον καυτηριασμό με κάποια μορφή ενέργειας υπάρχουν και κάποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων και γενικότερα των HPV βλαβών. Τo τριχλωροξικό οξύ, το οποίο προκαλεί χημικό καυτηριασμό των κονδυλωμάτων χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένων βλαβών που είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά συνήθως απαιτεί περισσότερες από μία συνεδρίες. Άλλες ουσίες που τροποποιούν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιπτώσεις είναι η ιμικουιμόδη, η 5-φθοριοουρακίλη και οι σινεκατεχίνες. Τέλος το τζελ ποδοφυλλοτοξίνης αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένους ασθενείς. Καλό είναι να αποφεύγονται αλοιφές και κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη γιατί η συγκεκριμένη ουσία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα δίνοντας τη δυνατότητα στον HPV να αναπτυχθεί και να προκαλέσει νέες βλάβες.

Πρόληψη των Κονδυλωμάτων του Πρωκτού

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω τα κονδυλώματα του πρωκτού οφείλονται σε μόλυνση από τον HPV. Κατά συνέπεια το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού εάν πραγματοποιηθεί έγκαιρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης των κονδυλωμάτων. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε άντρες και γυναίκες έως 45 ετών και ιδανικά θα πρέπει να διενεργείται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, με σκοπό την ανοσοποίηση του οργανισμού έναντι των στελεχών του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο. Το εμβόλιο περιέχει πρωτεϊνικά μόρια από 9 στελέχη του ιού HPV: Τα 6 και 11 που προκαλούν τα κονδυλώματα και τα 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση του μεγαλύτερου ποσοστού των καρκίνων του πρωκτού. Το εμβόλιο έχει ελεγχθεί σε χιλιάδες ασθενείς και έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη των κονδυλωμάτων και του καρκίνου του πρωκτού.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος πρόληψης των πρωκτικών κονδυλωμάτων είναι η υιοθέτηση σεξουαλικών πρακτικών χαμηλού κινδύνου, όπως η μείωση της συχνότητας εναλλαγής ερωτικών συντρόφων, η αποφυγή πρωκτικών σεξουαλικών επαφών, η αποφυγή μόλυνσης με τους ιούς HIV και HPV εν γένει καθώς και η χρήση του προφυλακτικού σε κάθε είδος σεξουαλικής επαφής. Εντούτοις θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει πλήρως από τη μετάδοση του ιού, καθώς ο HPV μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση σωματική επαφή, ή ακόμα και με την επαφή με άλλα αντικείμενα. Ως γνωστόν ο HPV μπορεί να βρίσκεται και στην περιγεννητική ή περιπρωκτική περιοχή που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, οπότε η μετάδοση του ιού είναι πιθανή με αυτές τις οδούς. Τέλος η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν κονδυλώματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο IUASTI (International Union Against Sexually Transmitted Infections).

Επικοινωνία Επικοινωνία