ΥΔΡΟΚΗΛΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

  Υδροκήλη

  Η υδροκήλη που συχνά κάνει την εμφάνισή της στα νεογνά, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικιακή φάση έως την ενηλικίωση. Πρόκειται για κατάσταση ακίνδυνη, η οποία δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, εκτός από κάποιες ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί διόγκωση του όσχεου ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις και να γίνει σωστή διάγνωση.

  Τι είναι η υδροκήλη

  Το όσχεο, η θήκη που εμπεριέχει τους όρχεις, παράγει συνεχώς μία ελάχιστη ποσότητα υγρού με την οποία περιβάλλει τους όρχεις. Η ποσότητα αυτή μένει σε φυσιολογικές συνθήκες σταθερή, παράγεται δηλαδή και απορροφάται συνέχεια. Στην περίπτωση που αυτή η διαδικασία διαταραχθεί, τότε συλλέγεται μεγάλη ποσότητα υγρού, το όσχεο διογκώνεται και αναφερόμαστε σε υδροκήλη.

  Τι την προκαλεί

  Στη νεαρή ηλικία στα αγόρια η υδροκήλη σχηματίζεται συνήθως κατά την ενδομήτρια ζωή, όπου οι όρχεις κατέρχονται από την κοιλιά στο όσχεο σταδιακά μαζί με ένα σάκο που τους περιβάλλει με υγρό. Το στόμιο αυτού του σάκου κάποια στιγμή κλείνει και το υγρό που μένει σταδιακά απορροφάται μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού. Εάν αυτό δε συμβεί τότε το υπερβάλλον υγρό εγκλωβίζεται μέσα στο όσχεο. Στους άντρες ενήλικες η κατακράτηση αυτή του υπερβάλλοντος υγρού μέσα στο όσχεο είναι συνήθως απόρροια κάποιας πρωτογενούς κατάστασης, όπως τραυματισμός, φλεγμονή, χειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης κ.α.

  Συμπτώματα της υδροκήλης

  Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η ανώδυνη διόγκωση του ενός συνήθως ή και των δύο όρχεων. Η διόγκωση αυτή μπορεί να συνοδευτεί και από αίσθημα βάρους.

  Υδροκήλη και Διάγνωση

  Ο γενικός χειρουργός ή και ο ουρολόγος με την κλινική εξέταση και τη λήψη ιατρικού ιστορικού μπορεί να αποφανθεί με ασφάλεια εάν η διόγκωση στο όσχεο οφείλεται σε συσσώρευση υγρού ή όχι. Μία απεικονιστική εξέταση που επιβεβαιώνει την ύπαρξη υδροκήλης ή όχι είναι και το υπερηχογράφημα.

  Θεραπεία Υδροκήλης

  Χειρουργική αντιμετώπιση της Υδροκήλης

  Η υδροκήλη ενδέχεται να υποχωρήσει μόνη της, στα βρέφη τον πρώτο χρόνο της ζωής, στους ενήλικες μέσα σε ένα εξάμηνο από την εμφάνισή της. Η αντιμετώπιση της υδροκήλης που δεν υποχωρεί από μόνη της και δυσχεραίνει τη ζωή του πάσχοντα είναι χειρουργική. Ωστόσο πρόκειται για μία επέμβαση που δεν απαιτεί παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο πέραν της μίας ημέρας, ενώ η ανάρρωση είναι εξαιρετικά γρήγορη με ταχύτατη επάνοδο του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για την ελαχιστοποίηση της επανεμφάνισης της υδροκήλης θα πρέπει για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων να εφαρμόζεται από τον χειρουργημένο ασθενή ένα ειδικό εσώρουχο (σπασουάρ) το οποίο κρατά το όσχεο ψηλά. Το ειδικό αυτό εσώρουχο έχει μία μικρή θήκη που συγκρατεί τους όρχεις.

  Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της Υδροκήλης

  Η υδροκήλη σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο με επακόλουθη διακοπή της θεραπευτικής τους αγωγής, αντιμετωπίζεται ελάχιστα επεμβατικά, με τη χρήση βελόνας και την αναρρόφηση του πλεονάζοντος υγρού που βρίσκεται στο όσχεο. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί νάρκωση και γίνεται στο ιατρείο. Ωστόσο, τα ποσοστά επανεμφάνισης της υδροκήλης στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά μεγάλα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει μία πρόσκαιρη ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι ριζική θεραπεία για την πλειονότητα των ασθενών.