Γαστρεντερίτιδα

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα, ή αλλιώς οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα, είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη, η οποία επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα του ατόμου. Μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά. Διαρκεί συνήθως από μερικές ημέρες έως και μια εβδομάδα, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο.

Η γαστρεντερίτιδα χαρακτηρίζεται αλλιώς ως στομαχική γρίπη, και είναι κατά κύριο λόγο εποχική. Η μετάδοση φαίνεται να είναι πιο συχνή μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, όπου λόγω του κρύου καιρού ο κόσμος παραμένει σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Πώς προκαλείται;

Η γαστρεντερίτιδα είναι κατά βάση ιογενής. Αυτό σημαίνει ότι κύριος παράγοντας πρόκλησής της είναι διάφοροι ιοί, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Συνηθέστεροι ιοί πρόκλησης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι ο νοροϊός και ο ροταϊός. Πρόκειται για δύο παθογόνους μικροοργανισμούς με εξαιρετικά υψηλό δείκτη μετάδοσης. Ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από τους παραπάνω ιούς μέσω στενής επαφής με κάποιο άλλο άτομο το οποίο πάσχει από ιογενή γαστρεντερίτιδα σε κλειστό χώρο, είτε από επαφή με μολυσμένη τροφή. Εξαιρετικά συχνή είναι η προσβολή από νοροϊό ή ροταϊό από τα ίδια τα χέρια του ατόμου, τα οποία ακουμπούν μολυσμένες επιφάνειες και ύστερα δεν πλένονται. Αυτό είναι σύνηθες στα μικρά παιδιά, καθώς αυτά είναι πιο επιρρεπή στην τοποθέτηση αντικειμένων (όπως παιχνίδια, μολύβια, μαρκαδόρους κ.ά.) στο στόμα.

Άλλες αιτίες πρόκλησης γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Αστροϊός
  • Αδενοϊός
  • Βακτήρια (π.χ. Cambylobacter bacterium)
  • Παράσιτα (π.χ. Entamoeba histolytica)

 

Γαστρεντερίτιδα Γαστρεντερίτιδα

 

Τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού μπορεί να μην πλένουν τα χέρια τους ενδιάμεσα από τα στάδια, ή και καθόλου.

 

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, η γαστρεντερίτιδα ξεκινά σταδιακά, παρουσιάζοντας προειδοποιητικά σημάδια. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ο ασθενής πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, όπου πραγματοποιεί υδαρείς -αλλά αναίμακτεςκενώσεις. Άλλα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Απώλεια όρεξης
  • Πόνοι στους μύες
  • Ελαφρύς πυρετός
  • Ρίγος
  • Κόπωση και αδυναμία

Ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση. Με τον συνεχή έμετο και τη διάρροια, ο ασθενής μπορεί να αφυδατωθεί ιδιαίτερα εύκολα. Ενδείξεις της αφυδάτωσης είναι το ξηρό δέρμα, η ξηροστομία, η επίμονη δίψα και η ζάλη. Σημαντικό είναι να σημειωθεί τυχόν δυσκολία κατά την ούρηση, χαμηλή ροή ούρων ή διάστημα μεγαλύτερο των 6 ωρών μεταξύ ουρήσεων καθώς αυτά μπορεί να υποδηλώνουν επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας λόγω της αφυδάτωσης. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, και πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά.

 

Διάγνωση γαστρεντερίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας δεν απαιτεί κάποια ειδική εξέταση. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει κλινικό έλεγχο, και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής. Σημαντικό είναι, ωστόσο, να ανευρεθεί η συγκεκριμένη αιτία η οποία προκαλεί την γαστρεντερίτιδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο, γενική ή καλλιέργεια ούρων και καλλιέργεια κοπράνων.

 

Γαστρεντερίτιδα & Διατροφή

Ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης, και αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Ο ιατρός θα συστήσει μια ειδική διατροφή. Ο ασθενής οφείλει να αποφύγει την κατανάλωση χυμών ή ανθρακούχων ποτών, καθώς αυτά μπορούν να καταστήσουν τα συμπτώματα της διάρροιας εντονότερα. Εάν ο ασθενής μπορεί να φάει χωρίς να κάνει εμετό, ιδανικές τροφές για περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας είναι το άπαχο κρέας, τα βραστά λαχανικά και το ψωμί. Σημαντικό είναι να αποφευχθούν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά.

 

Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας είναι συντηρητική, και εξαρτάται από το ακριβές αίτιο πρόκλησής της. Ο ιατρός θα συνταγογραφήσει τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία θα στοχεύσουν το ξεχωριστό αίτιο το οποίο προκάλεσε την ασθένεια. Σημαντικό είναι να αποφευχθεί η αυτόβουλη χρήση αντιβιοτικών, καθώς αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Σε περιπτώσεις έντονης αφυδάτωσης, ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

 

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.