ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΚΥΣΤΗ

Πρόκειται για καλοήθεις και ακίνδυνες για εξαλλαγή διογκώσεις αδένων, οι οποίοι μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος μπιζελιού ή και να συνεχίζουν να μεγαλώνουν έως ότου φτάσουν στο μέγεθος μπάλας του γκολφ. Αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα εύκολα και ανώδυνα.

Τι είναι

Κάτω από την επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος υπάρχουν μικροσκοπικοί αδένες διαφόρων ειδών. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες και άλλοι είναι οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν μικρές ποσότητες ενός παχύρρευστου λιπαρού υλικού: του σμήγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λεπτός πόρος των αδένων αποφράσσεται, ενώ συνεχίζει να παράγεται το σμήγμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του αδένα. Όταν ο αδένας διογκωθεί αρκετά ώστε να είναι ψηλαφητός, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σμηγματογόνου κύστης. Το περιεχόμενο της κύστης αυτής είναι εξαιρετικά παχύρρευστο και μυρίζει σαν το τυρί.

Τι την προκαλεί

Οι σμηγματογόνες κύστεις εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή λείων, στρογγυλών επαρμάτων στο δέρμα, και εντοπίζονται συχνότερα στην κεφαλή, τον τράχηλο και το ανώτερο τμήμα της ράχης.

Συμπτώματα

Η χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιάζουν, σαν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα, χωρίς συνυπάρχοντα πόνο, αποτελεί το βασικό τους σύμπτωμα. Πόνος προκαλείται μόνο στην περίπτωση επιμόλυνσης της κύστης.

Διάγνωση
Η προσεκτική κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και η λήψη ιστορικού συντείνουν στη σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της σμηγματογόνου κύστης γίνεται με χειρουργική εξαίρεση (εκτομή), με τοπική αναισθησία με πολύ λεπτή και κοντή βελόνα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αναισθητοποίηση της περιοχής. Η κύστη αφαιρείται ολόκληρη μέσα από μία μικρή και προσεκτική τομή. Η επέμβαση της αφαίρεσης της κύστης διαρκεί από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του ασχολίες και να ακολουθήσει τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες για την αφαίρεση των ραμμάτων και τους κανόνες υγιεινής στην περιοχή.