ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

   
   
  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

  ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΚΥΣΤΗ

  Πρόκειται για καλοήθεις και ακίνδυνες διογκώσεις αδένων, οι οποίοι μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος μπιζελιού ή και να συνεχίζουν να μεγαλώνουν έως ότου φτάσουν στο μέγεθος μπάλας του γκολφ. Οι σμηγματογόνοι κύστεις αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα εύκολα και ανώδυνα. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη νέα τεχνική αφαίρεσης των σμηγματογόνων κύστεων με Laser, η οποία είναι ανώδυνη, σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά), γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και παρέχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης έχει λογικό κόστος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Σμηγματογόνος Κύστη: Τι την προκαλεί

  Κάτω από την επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος υπάρχουν μικροσκοπικοί αδένες διαφόρων ειδών. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες και άλλοι είναι οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν μικρές ποσότητες ενός παχύρρευστου λιπαρού υλικού: του σμήγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λεπτός πόρος των αδένων αποφράσσεται, ενώ συνεχίζει να παράγεται το σμήγμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του αδένα. Όταν ο αδένας διογκωθεί αρκετά ώστε να είναι ψηλαφητός, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σμηγματογόνου κύστης. Το περιεχόμενο της κύστης αυτής είναι εξαιρετικά παχύρρευστο και μυρίζει σαν το τυρί.

  Σμηγματογόνος Κύστη: Εμφάνιση και συμπτώματα

  Οι σμηγματογόνες κύστεις εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή λείων, στρογγυλών επαρμάτων στο δέρμα, και εντοπίζονται συχνότερα στo κεφάλι, το πρόσωπο, τον τράχηλο και το ανώτερο τμήμα της ράχης. Συνήθως είναι ευκίνητες κατά την ψηλάφηση, ενώ σχεδόν πάντα επικοινωνούν με το υπερκείμενο δέρμα μέσω ενός καναλιού που ονομάζεται πόρος της σμηγματογόνου κύστης. Η χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιάζουν, σαν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα, χωρίς συνυπάρχοντα πόνο, αποτελεί το βασικό τους σύμπτωμα.

  Υπάρχει πιθανότητα τα μικρόβια του δέρματος να μεταναστεύσουν διά του πόρου και να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της σμηγματογόνου κύστης. Το υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό της κύστης αποτελεί πολύ καλό καλλιεργητικό υλικό για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων αυτών. Εάν μία σμηγματογόνος κύστη επιμολυνθεί μπορεί να πρηστεί και η γύρω περιοχή του δέρματος να γίνει ερυθρή και ευαίσθητη. Εάν η φλεγμονή είναι σοβαρή τότε η κύστη μπορεί να μετατραπεί σε απόστημα και να εμφανιστούν και συστηματικά συμπτώματα όπως ρίγος και πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος, η οποία αποσυμφορεί το εσωτερικό της κύστης από το πύον που έχει συσσωρευτεί και εκτονώνει τη φλεγμονή.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Σμηγματογόνος Κύστη: Διάγνωση

  Η προσεκτική κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό και η λήψη ιστορικού συντείνουν στη σωστή διάγνωση του προβλήματος. Κάποιες φορές η διάγνωση δεν είναι σαφής μόνο με την κλινική εξέταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια κάποιας συμπληρωματικής απεικονιστικής εξέτασης όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να διαφοροδιαγνώσουν την κύστη από άλλες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοια κλινική εικόνα όπως τα λιπώματα, οι λεμφαδένες, διάφορα είδη καρκίνου κλπ.

  Σμηγματογόνος Κύστη: Θεραπεία

  Η αντιμετώπιση της σμηγματογόνου κύστης γίνεται με χειρουργική αφαίρεση (εκτομή), καθώς μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει βρει κάποιο φάρμακο το οποίο να εξαφανίζει την κύστη. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με πολύ λεπτή και κοντή βελόνα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αναισθητοποίηση της περιοχής. Η κύστη αφαιρείται ολόκληρη μέσα από μία μικρή και προσεκτική τομή. Η επέμβαση της αφαίρεσης της κύστης διαρκεί από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του ασχολίες και να ακολουθήσει τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες για την αφαίρεση των ραμμάτων και τους κανόνες υγιεινής στην περιοχή.

  Μία νέα τεχνική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το Χειρουργό Δρ. Ιωάννη Δοντά είναι η αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων με τη χρήση υπερπαλμικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η τεχνική αυτή είναι πρωτοποριακή καθώς παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με την κλασική χειρουργική αφαίρεση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στην αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων

  • Ανώδυνη (δεν έχει πόνο).
  • Αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).
  • Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά).
  • Ασφαλής.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
  • Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
  • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
  • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα.
  • Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.
  • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
  • Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές μίας σμηγματογόνου κύστης μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής.