Βιοψία πολύποδα εντέρου

Τι είναι οι πολύποδες εντέρου;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθη μορφώματα, τα οποία παρατηρούνται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Αποτελούν εξογκώματα, τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω εμφανίζουν τουλάχιστον ένα τέτοιο μόρφωμα. Παρότι πρόκειται για καλόηθες ογκίδιο, η βιοψία ενός πολύποδα εντέρου είναι πάντοτε απαραίτητη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά από κάποιον πολύποδα στο έντερο.

Οι πολύποδες του εντέρου διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

 • Υπερπλαστικοί Πολύποδες: Ένα αρκετά συχνό είδος, οι υπερπλαστικοί πολύποδες είναι συνήθως μικροί σε μέγεθος κι ανοιχτόχρωμοι. Δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, επομένως δεν απαιτούν κάποια θεραπεία ή παρακολούθηση.
 • Οδοντωτοί Πολύποδες: Παρόμοιοι με τους υπερπλαστικούς, οι οδοντωτοί πολύποδες μπορούν σπάνια να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Βρίσκονται στο δεξιό τμήμα του οργάνου.
 • Φλεγμονώδεις Πολύποδες: Παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn. Είναι πάντοτε καλοήθεις και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
 • Αδενώματα: Αποτελούν την πιο σημαντική κατηγορία πολυπόδων, καθώς διαθέτουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε κακοήθεια. Οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι οι πιο συχνοί, και ξεκινούν πάντοτε ως καλοήθειες. Ανάλογα με την υφή τους, τα αδενώματα διακρίνονται σε λαχνωτά, σωληνώδη και σωληνολαχνωτά.

Τι είναι η βιοψία πολύποδα εντέρου;

Βιοψία πολύποδα εντέρου Βιοψία πολύποδα εντέρου

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ειδικό εργαστήριο, ακολουθώντας μια διαδικασία επεξεργασίας, τεμάχισης, χρώσης και εξέτασης του δείγματος. Η βιοψία χρησιμοποιείται από διάφορες ειδικότητες, για τι διάγνωση πολυάριθμων παθήσεων του πεπτικού σωλήνα. Σε αυτές συγκαταλέγονται και οι πολύποδες του εντέρου.

Το παχύ έντερο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο, όσον αφορά τα καλοήθη μορφώματα και τις δυσπλασίες. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πολυπόδων είναι πολυάριθμοι, και περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία άνω των 50 ετών
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Παχυσαρκία
 • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
 • Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Βιοψία πολύποδα εντέρου: Γιατί είναι απαραίτητη;

Παρόλη τη συχνότητά τους, οι πολύποδες του παχέος εντέρου σπάνια θα προκαλέσουν κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα στον ασθενή. Εάν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα των πολυπόδων μπορεί να είναι:

 • Κοιλιακό άλγος, ειδικά σε περίπτωση μεγάλου μεγέθους του πολύποδα.
 • Αλλαγή του χρώματος των κοπράνων και διαταραχές στις κενώσεις.
 • Αιμορραγία από τον πρωκτό με επακόλουθη αναιμία.

Ακόμα κι αν οι πολύποδες εντέρου δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα, η πιθανότητα εξέλιξής τους σε κακοήθεια δεν πρέπει να αμελείται. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντοτε να εξετάζονται τόσο όσον αφορά στον αριθμό και το μέγεθος, όσο και το ποιόν τους. Αρχική εξέταση για τους πολύποδες είναι η κολονοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος στο ειδικό κρεβάτι, υπό μέθη. Ο ιατρός, με τη βοήθεια ενός ειδικού, εύκαμπτου εργαλείου (ενδοσκόπιο), πραγματοποιεί επισκόπηση κατά μήκος του εντερικού σωλήνα. Μπορεί να εντοπίσει τους εντερικούς πολύποδες και να καταγράψει το μέγεθός τους. Μετά από αυτό, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει αφαίρεση των πολυπόδων με ειδικό βρόχο. Η βιοψία των πολυπόδων του εντέρου θα πραγματοποιηθεί, με σκοπό να ανακαλυφθεί η πιθανή κακοήθειά τους, καθώς και ο βαθμός της.

Πώς πραγματοποιείται η βιοψία πολύποδα εντέρου;

Η βιοψία των εντερικών πολυπόδων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Μαζί με το ενδοσκόπιο, ο ιατρός εισάγει μια μεταλλική λαβίδα. Αυτή θα εξαιρέσει ένα δειγματικό τεμάχιο μεγέθους συνήθως 2-5 χιλιοστών. Το ειδικό εργαλείο δειγματοληψίας πολυπόδων ονομάζεται βρόχος πολυπεκτομής, και χρησιμοποιείται συνδυαστικά με διαθερμία (ηλεκτρικό ρέυμα) για την αιμόσταση σε περίπτωση που προκύψει αιμορραγία. Η λήψη δειγμάτων για βιοψία δεν πονάει, καθώς ο βλεννογόνος δε διαθέτει αισθητικές νευρικές απολήξεις.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές απαραίτητες εξετάσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.