Πρωκτίτιδα

Τι είναι η πρωκτίτιδα;

Ως πρωκτίτιδα ορίζεται η φλεγμονή στο εσωτερικό του τελικού τμήματος του εντέρου, που περιλαμβάνει τον πρωκτό και το ορθό. Το ορθό αποτελεί ένα σημείο του παχέος εντέρου, το οποίο δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά σε μέγεθος. Σε αυτό αποθηκεύονται τα κόπρανα, τα οποία αποβάλλονται κατά την κένωση μέσω του πρωκτού. Η πρωκτίτιδα επηρεάζει και τα δύο αυτά σημεία, και μπορεί να εμφανιστεί για μικρό (οξεία πρωκτίτιδα) ή για μεγάλο (χρόνια πρωκτίτιδα) χρονικό διάστημα.

Πρωκτίτιδα Πρωκτίτιδα

Πρωκτίτιδα: Αίτια πρόκλησης

Όπως παρατηρείται, κύριο αίτιο πρόκλησης της πρωκτίτιδας είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Φαίνεται ότι περίπου το 30% των ασθενών που παρουσιάζουν κάποια φλεγμονώδη εντερική νόσο, έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν πρωκτίτιδα.

Άλλα αίτια πρόκλησης της πρωκτίτιδας αποτελούν τα κάτωθι:

 • Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (Σ.Μ.Λ.) όπως τα χλαμύδια, ο έρπητας και η σύφιλη.
 • Βακτηριακή μόλυνση, όπως η σαλμονέλλα.
 • Τραυματισμός του ορθού.
 • Πρωκτικές λοιμώξεις μετά τη θεραπεία με κάποια αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή.
 • Θεραπείες ακτινοβολίας κατά του καρκίνου των ωοθηκών, του πρωκτού, του προστάτη ή του ορθού.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρή πρωκτίτιδα, ειδικά εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό HIV.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η πρωκτίτιδα;

Βασικό σύμπτωμα της πρωκτίτιδας αποτελεί ο τεινεσμός, δηλαδή η επιτακτική ανάγκη για κένωση, ο οποίος συνοδεύεται από έντονο πόνο. Ο ερεθισμός του ορθού, ο οποίος προκαλείται από τη φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση αυτή. Πέραν αυτού, η πρωκτίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μέσω των παρακάτω συμπτωμάτων:

 • Διαταραχές στην κένωση (διάρροια-δυσκοιλιότητα)
 • Κοιλιακό άλγος
 • Έντονος, οξύς πόνος στον πρωκτό και το ορθό
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Έκκριση βλέννης κατά την κένωση
 • Αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων (πολύ μαλακά ή υδαρή κόπρανα)

Πρωκτίτιδα: Διάγνωση

Πρώτο βήμα για τη διάγνωση της πρωκτίτιδας αποτελεί η λήψη ατομικού ιατρικού ιστορικού, και η κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει επισκόπηση της περιοχής, με σκοπό να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στον πρωκτό.

Έπειτα, οι δύο εξετάσεις εκλογής για τη διάγνωση της πάθησης είναι η πρωκτοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση. Μέσω των εξετάσεων αυτών, ο ιατρός μπορεί να παρατηρήσει το εσωτερικό τμήμα του ορθού για την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής. Είναι δυνατή και η βιοψία ενός μικρού τμήματος ιστού από το ορθό, με σκοπό να προσδιοριστεί η αιτία δημιουργίας της φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει για τον καλύτερο προσδιορισμό του θεραπευτικού πλάνου.

Πρωκτίτιδα: Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρωκτίτιδας είναι κατά βάση συντηρητικός. Αρχικά, ο ιατρός θα συστήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς, όπως η ειδική διατροφή και οι πλύσεις με χλιαρό νερό μερικές φορές την ημέρα. Πέραν αυτού, ο ασθενής θα λάβει ειδική φαρμακευτική αγωγή, βασισμένη στο αίτιο πρόκλησης της φλεγμονής. Ειδικά φάρμακα για τη μείωση του πόνου, και διαφορετικά για την αντιμετώπιση του βακτηρίου που προκαλεί τη φλεγμονή. Εάν η αιτία δημιουργίας της πρωκτίτιδας είναι κάποια φλεγμονώδης νόσος, ο ιατρός θα συστήσει ειδική αγωγή για την αντιμετώπιση αυτής.

Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτίτιδας. Αυτή επιλέγεται σε περιστατικά συχνών, επαναλαμβανόμενων φλεγμονών στον πρωκτό (χρόνια μορφή) ή φλεγμονωδών νοσημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, πραγματοποιείται αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που έχει υποστεί βλάβη.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα πρωκτίτιδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.