ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

  Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι μία από τις πιο συχνές βλάβες – φλεγμονές των νυχιών, που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στο πρώτο, μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Όταν μπαίνει το νύχι μέσα στο δέρμα του δακτύλου, αναπτύσσεται οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίωμα το οποίο εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού και σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. διαβητικοί), σε οστεομυελίτιδα ή ακόμη και σε ακρωτηριασμό του δακτύλου. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει την θεραπεία με Laser, η οποία είναι ανώδυνη, σύντομη (διαρκεί 5-10 λεπτά), γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς τομές και ράμματα και ο ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει στο καθημερινό του πρόγραμμα.

  Παρακολουθήστε video με τη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος με Laser:

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Τι είναι η είσφρυση όνυχος

  Είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση ονομάζεται η είσοδος του νυχιού μέσα στο δάκτυλο, περισσότερο από το φυσιολογικό. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή του δακτύλου, η οποία εκδηλώνεται με τοπικό οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και συχνά εκροή υγρού (ορώδους ή πυώδους). Η φλεγμονή αυτή προκαλεί βλάβες στους ιστούς γύρω από το νύχι, ενώ σε ευπαθείς ομάδες, όταν ο ασθενής εμφανίζει συνεχείς, επώδυνες υποτροπές πρέπει να αντιμετωπίζεται ριζικά. Η είσφρυση όνυχος εμφανίζεται πολύ συχνά σε παιδιά και νεαρά άτομα ηλικίας 10-30 ετών. Επίσης εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε αθλητές (ιδιαίτερα σε ποδοσφαιριστές). Μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες και να ταλαιπωρήσει σημαντικά τους πάσχοντες. Όταν μπαίνει το νύχι μέσα στο κρέας του δακτύλου είναι απαραίτητη η εξέταση από κάποιον ειδικό και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

  Τι προκαλεί την είσφρυση όνυχος

  Τα αίτια της είσφρυσης όνυχος (ονυχοκρύπτωσης) είναι ποικίλα και μπορεί κάποια από αυτά να συνυπάρχουν σε κάποιους ασθενείς:

  • Η αυξημένη κυρτότητα των νυχιών σε τέτοιο βαθμό ώστε να εισχωρούν στο δέρμα καθώς αναπτύσσονται (γαμψονυχία).
  • Χρήση ακατάλληλων παπουτσιών (συνήθως πολύ στενά), που πιέζουν και τελικά τραυματίζουν τα δάκτυλα και τα νύχια.
  • Διάφορες παθήσεις του μεγάλου δακτύλου και των νυχιών (π.χ. βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, ονυχογρύπωση, πάχυνση των νυχιών, όγκοι των μαλακών μορίων, παρωνυχία).
  • Το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (προς τα μέσα) ειδικά στις άκρες τους.
  • Οι κακές συνθήκες υγιεινής και ο ελλιπής αερισμός των δακτύλων.
  • Οι τραυματισμοί των δακτύλων.
  • Η κληρονομική προδιάθεση.
  • Η υπεριδρωσία των δακτύλων.
  • Διάφορες φάσεις ορμονικών μεταβολών στις γυναίκες (έναρξη της περιόδου, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση).
  • Η παχυσαρκία.
  • Η λήψη ρετινοειδών (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος όπως η ακμή).
  • Η λήψη χημειοθεραπευτικής αγωγής.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Στάδια της φλεγμονής – Συμπτώματα

  Η είσφρυση όνυχος, ανάλογα με την βαρύτητά της κατατάσσεται σε τρία στάδια:

  • Είσφρυση όνυχος 1ου βαθμού, όπου παρατηρείται ήπια φλεγμονή, η οποία προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) του παρωνυχίου, δηλαδή της περιοχής που βρίσκεται στα πλάγια του νυχιού. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν ερυθρότητα και πόνος όταν ασκείται πίεση στο παρωνύχιο. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει εκροή υγρού ή σχηματισμός κοκκιώματος.
  • Είσφρυση όνυχος 2ου βαθμού, στην οποία τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής (οίδημα, ερυθρότητα, πόνος) είναι πιο έντονα. Σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται και εκροή ορώδους ή ακόμα και δύσοσμου πυώδους υγρού εάν το σημείο επιμολυνθεί (πύον στο νύχι ή γύρω από αυτό). Συνήθως σε αυτό το στάδιο οι κάλτσες του ασθενούς λερώνονται καθημερινά από το υγρό που παράγεται.
  • Είσφρυση όνυχος 3ου βαθμού. Σε αυτό το στάδιο η φλεγμονή είναι πλέον χρόνια, ο πόνος είναι εξαντλητικός για τον ασθενή και η παραγωγή υγρού συνεχής. Το χαρακτηριστικό όμως σημείο αυτού του σταδίου της πάθησης είναι ο σχηματισμός υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού (κοκκίωμα στο νύχι). Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να θεραπεύσει τη φλεγμονή και το τραύμα το οποίο έχει σχηματιστεί, παράγοντας ουλώδη (κοκκιώδη) ιστό, ο οποίος όμως παραμένει στην περιοχή και δεν επιτρέπει στο χρόνιο πλέον τραύμα να επουλωθεί.

  Ονυχοκρύπτωση: Αντιμετώπιση – Θεραπεία

  Οι τρόποι αντιμετώπισης της είσφρυσης όνυχος ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητα της πάθησης.

  Στο αρχικό στάδιο, η είσφρυση όνυχος αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με αντιβίωση και τοπική αντισηψία. Επίσης προτείνονται συχνά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι, εφαρμογή άνετων παπουτσιών και λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών όταν υπάρχει πόνος.

  Εάν η συντηρητική θεραπεία δε βοηθήσει τον ασθενή και η φλεγμονή συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί και να εξελίσσεται στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, τότε τη λύση δίνει η χειρουργική παρέμβαση, όπου αφαιρείται το τμήμα του νυχιού που προκαλεί το πρόβλημα μέχρι τη ρίζα του (μήτρα). Η ονυχεκτομή (αφαίρεση νυχιού) διενεργείται με τοπική αναισθησία, παρουσιάζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και μπορεί να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού ο ασθενής αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες, φορώντας ανοικτά, άνετα παπούτσια. Με τη χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση ενώ δεν παρουσιάζονται υποτροπές, παρά σε πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

  Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποτροπής θα πρέπει εκτός από την αφαίρεση του τμήματος του νυχιού που προκαλεί την πάθηση, να γίνεται και καυτηριασμός της μήτρας του νυχιού στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να προληφθούν περαιτέρω υποτροπές της είσφρυσης όνυχος. Ο καυτηριασμός μπορεί να γίνει με διαθερμία, αλλά προτιμάται το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το οποίο προκαλεί μικρότερη αιμορραγία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Laser σε σχέση με την κλασική μέθοδο είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνουν τομές και ράμματα για να επιτευχθεί ο καυτηριασμός της μήτρας του νυχιού. Με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων μεγένθυσης και ισχυρής δέσμης φωτός πραγματοποιείται λεπτομερειακή αναγνώριση της μήτρας του όνυχος και καυτηριασμός της σε τρία επίπεδα βάθους έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την πλήρη καταστροφή της. Η όλη διαδικασία είναι σύντομη, καθώς διαρκεί 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ο ασθενής λαμβάνει τις μετεγχειρητικές οδηγίες και αποχωρεί από τον χώρο του ιατρείου.

  Επίσης υπάρχει και ο χημικός καυτηριασμός της μήτρας του νυχιού με φαινόλη που όμως τείνει να καταργηθεί λόγω των επιπλοκών που παρουσιάζει.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Είσφρυση Όνυχος: Πλεονεκτήματα του Laser

  Τα πλεονεκτήματα του Laser στη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος είναι πολλά και σημαντικά:

  • Ανώδυνη.
  • Αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).
  • Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-10 λεπτά).
  • Ασφαλής.
  • Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
  • Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
  • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
  • Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.
  • Προσφέρει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
  • Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές της είσφρυσης όνυχος μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής.

  Είσφρυση Όνυχος – Κρέμα

  Η αντιβιοτική κρέμα για τη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη επιλογή. Ωστόσο, η μέθοδος αντιμετώπισης ορίζεται ανάλογα με τον βαθμό της πάθησης, οπότε η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ιατρικής αξιολόγησης του προβλήματος. Σε περίπτωση είσφρυσης όνυχος 1ου ή και 2ου βαθμού η αντιβιοτική κρέμα, σε συνδυασμό με αντισηπτικά και παυσίπονα, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία της πάθησης. Σε περίπτωση που σε διάστημα μερικών ημερών δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε ο ασθενής πιθανόν να πρέπει να λάβει διά στόματος αντιβίωση.

  Είσφρυση όνυχος – Συχνές ερωτήσεις

  Μπαίνει το νύχι μου μέσα στο δέρμα. Υπάρχουν πιθανότητες να διορθωθεί το πρόβλημα από μόνο του;

  Αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος. Η είσφρυση όνυχος 1ου βαθμού αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών το πρόβλημα θεραπεύεται χωρίς να είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πιστή εφαρμογή όλων των ιατρικών οδηγιών που θα σας δώσει ο εξειδικευμένος χειρουργός. Όταν όμως η ονυχοκρύπτωση είναι 2ου και 3ου βαθμού οι πιθανότητες επιτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι σημαντικά μικρότερες, καθώς υπάρχουν στοιχεία χρονιότητας (π.χ. φλεγμονή, κοκκίωμα) που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την επούλωση του τραύματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση είναι συνήθως απαραίτητη για να λυθεί το πρόβλημα.

  Το παιδί μου έχει είσφρυση όνυχος. Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος;

  Η είσφρυση όνυχος είναι πολύ συχνή σε παιδιά σχολικής ηλικίας (10-17 ετών) καθώς το κόψιμο των νυχιών συχνά δεν εκτελείται με τον σωστό τρόπο και τα αθλητικά υποδήματα μπορεί να είναι στενά, να μην επιτρέπουν τον σωστό αερισμό των ποδιών και να πιέζουν τους ιστούς του δακτύλου που βρίσκονται σε επαφή με το νύχι. Επιπρόσθετα οι διάφορες σχολικές δραστηριότητες των παιδιών και η συμμετοχή σε αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τρέξιμο, παιχνίδι με συμμαθητές) ευνοούν τους τραυματισμούς των δακτύλων. Ως αποτέλεσμα τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας παρουσιάζουν μία επιρρέπεια στο να αναπτύξουν είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση. Όπως ισχύει και στους ενήλικες το πρώτο βήμα για την βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εξέταση του δακτύλου που παρουσιάζει είσφρυση όνυχος από έναν εξειδικευμένο ιατρό. Εκείνος με βάση την εμπειρία του, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες θα σας προτείνει ποια είναι η καταλληλότερη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιλυθεί το πρόβλημα.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Έχω πάθει είσφρυση όνυχος. Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό;

  Η είσφρυση όνυχος μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη, ειδικά όταν υπάρχει λοίμωξη του σημείου της εισόδου του νυχιού στο δέρμα. Γενικότερα όμως θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό όταν το δάχτυλο είναι πρησμένο, κόκκινο, θερμό, όταν πονάει, όταν βγάζει υγρό ή πύον και όταν έχει αναπτυχθεί κοκκίωμα (παθολογικός ιστός) γύρω από σημείο της εισόδου του νυχιού μέσα στο δέρμα. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδεικτικά του ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει ο οργανισμός από μόνος του. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθεί το συντομότερο δυνατό ιατρική βοήθεια από διαβητικούς και αγγειακούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα είσφρυσης όνυχος.

  Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπιστεί η είσφρυση όνυχος;

  Η είσφρυση όνυχος αν δεν αντιμετωπιστεί με επιτυχία προκαλεί έντονο πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα της πάσχουσας περιοχής, με συνοδό εκροή πυώδους και δύσοσμου υγρού. Όταν το πρόβλημα αφεθεί χωρίς θεραπεία σχηματίζεται κοκκίωμα (παθολογικός επουλωτικός ιστός) το οποίο αλλοιώνει τη φυσιολογική μορφολογία και την αισθητική του δακτύλου. Σε κάποιους ασθενείς η φλεγμονή μπορεί να εισχωρήσει σε βάθος προκαλώντας παρωνύχιο απόστημα ή ακόμα και λοίμωξη του οστού του δακτύλου, μία κατάσταση που ονομάζεται οστεομυελίτιδα. Επίσης σε διαβητικούς ασθενείς η είσφρυση όνυχος μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει στο σχηματισμό ελκών και χρόνιων τραυμάτων που επουλώνονται πολύ δύσκολα (διαβητικά έλκη). Τέλος σε ασθενείς που έχουν αγγειακά προβλήματα στα κάτω άκρα, υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει ισχαιμία και νέκρωση ιστών που μπορεί σπάνια να απαιτήσει ακρωτηριασμό του δακτύλου.

  Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας της είσφρυσης όνυχος με Laser;

  Για να γίνει εκτίμηση του κόστους για τη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος με Laser, θα πρέπει να γίνει κλινική εξέταση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί η βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Τις περισσότερες φορές υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η διάγνωση-συζήτηση και η θεραπεία του προβλήματος στον ίδιο χρόνο, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έρχονται από την επαρχία ή το εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές το κόστος της επέμβασης είναι προσιτό και εξαρτάται από:

  • Τον αριθμό των δακτύλων που έχουν πρόβλημα
  • Το μέγεθος του προβλήματος σε κάθε σημείο
  • Την τεχνική που θα επιλεγεί
  • Το εάν υπάρχουν κοκκιώματα ή όχι

  Έχω χειρουργηθεί και άλλες φορές στο ίδιο νύχι και φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.

  Η τεχνική με το Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (πάνω από 85-90%) και είναι ιδανική για ασθενείς με υποτροπή της είσφρυσης όνυχος. Αντίθετα όταν απλά αφαιρείται το νύχι η πιθανότητα αποτυχίας της επέμβασης και επανεμφάνισης του προβλήματος (υποτροπής) είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στο καθημερινό μου πρόγραμμα μετά από μία επέμβαση για ονυχοκρύπτωση;

  Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος με Laser μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την ίδια ημέρα. Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες καλό είναι να απέχουν για 2-3 ημέρες καθώς οι έντονες πιέσεις που δέχεται το τραύμα κατά την άθληση μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία.

  Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;

  Η αναισθησία στο 99% των ασθενών είναι τοπική με τη χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης. Σε περιπτώσεις αλλεργίας στην ξυλοκαΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα τοπικά αναισθητικά (π.χ. προκαΐνη). Οι τεχνικές αναισθησίας που εφαρμόζουμε στους ασθενείς μας συμβαδίζουν με όλα τα διεθνή standards για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και ανεπίπλεκτη επέμβαση:

  • Αντισηψία της περιοχής που πρόκειται να υποβληθεί σε αναισθησία.
  • Ψύξη του σημείου που πρόκειται να διενεργηθεί η τοπική αναισθησία με ειδικό εξοπλισμό παραγωγής ψυχρού αέρα. Όπως είναι γνωστό, η ψύξη των ιστών μειώνει την αγωγιμότητα των νευρικών ερεθισμάτων και ως εκ τούτου ελαττώνει σημαντικά τη νευροαισθητηριακή αντίληψη του πόνου.
  • Εξουδετέρωση της οξύτητας του διαλύματος της τοπικής αναισθησίας.
  • Χρήση πολύ λεπτής βελόνας.
  • Αναρρόφηση πάντα πριν τη χορήγηση της ξυλοκαΐνης προς αποφυγή ενδαγγειακής έγχυσης του φαρμάκου.
  • Αναισθητοποίηση του δακτυλικού νεύρου για επίτευξη ευρύτερης αναισθησίας (αποκλεισμός δακτυλικού νεύρου).
  • Αναισθητοποίηση του σημείου ενδιαφέροντος με 2-3 εγχύσεις περιμετρικά του όνυχος.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση με Laser;

  Η χρονική διάρκεια μίας επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό των δακτύλων που χρειάζονται διόρθωση, από το μέγεθος του προβλήματος σε κάθε σημείο, όπως επίσης και από τη συνεργασία του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές για κάθε σημείο ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια ο ασθενής θα λάβει τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες και θα αποχωρήσει από το ιατρείο.

  Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτή;

  Η τεχνική με Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική με πολύ μικρή πιθανότητα διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει την απαραίτητη εμπειρία για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και των υποτροπών.

  Παίρνω αντιπηκτικά φάρμακα. Πρέπει να τα σταματήσω πριν την επέμβαση;

  Το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) που χρησιμοποιούμε για την θεραπεία της είσφρυσης όνυχος είναι ιδιαίτερα αιμοστατικό. Εξάλλου στην τεχνική που εφαρμόζουμε δεν γίνονται τομές με νυστέρι, ούτε τοποθετούνται ράμματα οπότε η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανάγκη να διακοπεί κανένα αντιπηκτικό πριν τη διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης.

   

  Είσφρυση Όνυχος

  Λίγα λόγια για τον Ιατρό

  Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και αποφοίτησε από το Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής. Από το Φεβρουάριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009 εργάστηκε ως Ιατρός Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών. Από το 2007 έως το 2010 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 έως το 2015 ασκήθηκε στην Ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, οπότε μετά από τις αντίστοιχες εξετάσεις, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Τον Απρίλιο του 2015 έλαβε τη θέση του Γενικού Χειρουργού της Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ίδρυσε την Κλινική Laser Surgery, στην οποία εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι για μια ποικιλία παθήσεων και νοσημάτων. Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια καθώς και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων σε ασθενείς που πάσχουν από είσφρυση όνυχος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811