Επώδυνο Σεξ; Όχι Πια

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Σύμφωνα με μελέτες, πολλές γυναίκες βιώνουν επώδυνες σεξουαλικές επαφές σε όλη τους τη ζωή. Πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά πάρα πολλές γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης και φέρει ως κοινό γνώρισμα τον πόνο κατά τη διάρκεια διάφορων σωματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και το σεξ.

    Ένας αριθμός συναισθηματικών και σωματικών στρεσογόνων παραγόντων, καθώς και διάφορες ιατρικές καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στον πυελικό πόνο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο και να βοηθήσουν στην άμεση επιστροφή σε ένα ευχάριστο σεξ χωρίς πόνο.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Το επώδυνο σεξ μπορεί να έχει σοβαρές αιτίες και έτσι αναγκαία κρίνεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο προκειμένου να πραγματοποιηθεί διάγνωση και να διενεργηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις. Πολλές λοιμώξεις, η βουλβοδυνία αλλά και η διάμεση κυστίτιδα είναι καταστάσεις που προκαλούν πυελικό πόνο.

    Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες εμφάνισης πόνου είναι η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια μεγάλη μυϊκή ομάδα που εκτείνεται από το ηβικό οστό μέχρι τον κόκκυγα. Η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και το έντερο συγκρατούνται από το πυελικό έδαφος. Το τελευταίο είναι επίσης υπεύθυνο για την χαλάρωση προκειμένου να επιτραπεί η διείσδυση καθώς επίσης και για την επίτευξη του οργασμού καθώς συσπάται ρυθμικά και ακούσια κατά τη διάρκεια αυτού.

    Όπως όλοι οι άλλοι σκελετικοί μύες στο σώμα, αυτή η μυϊκή ομάδα μπορεί να είναι αδύναμη ή βραχεία. Ενώ και οι δύο καταστάσεις προκαλούν πιθανές ανησυχίες για τη λειτουργία του πυελικού εδάφους, μια πιθανή βράχυνση σε αυτούς τους μύες μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνο σεξ, το οποίο είναι ιατρικά γνωστό ως δυσπαρευνία.

    Θεραπεία

    Με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να αποκατασταθούν μέσω των ασκήσεων επανεκπαίδευσης των συγκεκριμένων μυών (ασκήσεις Kegel) καθώς και να εντοπιστεί η δυσλειτουργία που υπάρχει με σκοπό την θεραπεία της. Επιπρόσθετα, μπορούν να εφαρμοστούν η ηλεκτροθεραπεία καθώς και η μαγνητική διέγερση στην πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίες έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των ασθενών.

    Οι ασκήσεις Kegel είναι από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να τις εφαρμόσουν ακόμα και στην καθημερινότητα τους. Οι ασκήσεις Kegel είναι συνήθως εξατομικευμένες. Ο αριθμός των συστολών, η διάρκεια των συστολών και της χαλάρωσης ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.

    Μια επιτυχημένη εκτέλεση των ασκήσεων πυελικού εδάφους (Kegel Exercises) περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την ενεργοποίηση των σωστών μυών προκειμένου να αποφευχθούν οι ταυτόχρονες συσπάσεις των περιβαλλόντων μυών της περιοχής (κοιλιακοί́, γλουτιαίοι, ραχιαίοι, μηριαίοι). Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν τις αργές και τις γρήγορες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους.

    Οι ασκήσεις Kegel μπορούν βοηθούν στην βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ευχαρίστησης καθώς προκαλούν χαλάρωση των μυών στην περιοχή του κόλπου, κάνοντας έτσι τον κόλπο πιο ευένδοτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν υπάρχει πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, τις πυελικές εξετάσεις ή και τα δύο. Ακόμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον κόλπο και το πυελικό έδαφος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τον οργασμό και την κολπική λίπανση. Τέλος, οι ασκήσεις Kegel μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με βιοανάδραση και ηλεκτροθεραπεία για τη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Συμπληρωματικές τεχνικές μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν από το σεξ για να κάνουν τη διείσδυση λιγότερο επώδυνη και μπορούν να γίνουν μετά το σεξ για να χαλαρώσουν το σώμα μετά από έναν οργασμό. Όλα εξαρτώνται από το πότε αισθάνεται η γυναίκα τον πόνο. Οι τεχνικές είναι οι εξής:

    Διαφραγματική αναπνοή

    Το διάφραγμα είναι ένας μυς σε σχήμα θόλου που εντοπίζεται κάτω από τα πλευρά και επικοινωνεί με το πυελικό έδαφος μέσω των κοιλιακών μυών και της περιτονίας του κοιλιακού τοιχώματος (ινώδης ιστός). Πιο συγκεκριμένα, καθώς πραγματοποιείται μια εισπνοή το διάφραγμα κινείται προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, το πυελικό έδαφος τεντώνεται καθώς πέφτει σε μια πιο χαλαρή θέση. Κατά την εκπνοή, το διάφραγμα ανεβαίνει στη θέση ανάπαυσης και το πυελικό έδαφος ακολουθεί το ίδιο. Η διαφραγματική αναπνοή δίνει την ευκαιρία να διαταθεί το πυελικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να εκτελεστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ για να μειώσει τον πόνο.

    Όταν πραγματοποιείται διαφραγματική αναπνοή τοποθετείται το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Στην συνέχεια πραγματοποιείται μια αργή αναπνοή και το χέρι που βρίσκεται στην κοιλιά πρέπει να σηκώνεται, ενώ το χέρι που βρίσκεται στο στήθος πρέπει να παραμένει ακίνητο. Έπειτα γίνεται παύση και αφήνεται ο αέρας να διαφύγει αργά από τους πνεύμονες. Το χέρι που βρίσκεται στην κοιλιά πρέπει να πέσει, ενώ το χέρι στο στήθος παραμένει ακίνητο. Η διαφραγματική αναπνοή περιλαμβάνει εισπνοή 5 δευτερολέπτων και εκπνοή 5 δευτερολέπτων και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση.

    Η στάση του παιδιού

    Η στάση του παιδιού είναι μια ευρέως διαδεδομένη στάση και μια εξαιρετική ευκαιρία διάτασης του πυελικού εδάφους. Σε γονατιστή θέση, φέρονται τα γόνατά προς τα έξω ενώ διατηρούνται τα δάχτυλα των ποδιών ενωμένα. Εάν εντοπίζεται πόνος στα γόνατα, σκόπιμη κρίνεται η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού, μιας πετσέτας ή μιας κουβέρτας στην περιοχή των γονάτων. Έπειτα από όρθια θέση φέρεται το κεφάλι προς το πάτωμα. Εάν αυτό είναι επώδυνο πολύ για τα γόνατα, τους γοφούς ή την πλάτη, τότε φέρονται οι πήχεις στο έδαφος μπροστά και ακουμπούν τα χέρια το κεφάλι. Στην συνέχεια αρχίζουν οι μεγάλες και αργές αναπνοές.

    Κατά την εκπνοή, η γυναίκα αισθάνεται μια απαλή πτώση στο πυελικό της έδαφος και κατά την εκπνοή νιώθει ότι ανεβαίνει απαλά. Οι αναπνοές σε αυτή τη θέση διαρκούν για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, έως και μερικά λεπτά.

    Στάση ευτυχισμένο μωρό

    Η στάση ευτυχισμένο μωρό είναι άλλη μια κοινή στάση, που πραγματοποιείται σε ύπτια θέση. Πραγματοποιείται μια βαθιά εισπνοή και έπειτα εκπνοή καθώς φέρονται τα γόνατα προς το θώρακα, διατηρώντας τα πόδια και τα γόνατα ανοιχτά. Έπειτα, η γυναίκα με τα χέρια της πιάνει το εξωτερικό μέρος των ποδιών της, είτε εναλλακτικά τις κνήμες και τα γόνατά της αν δυσκολεύεται. Και αρχίζει να αναπνέει, αργά.

    Κατά την εισπνοή, η γυναίκα νιώθει μια απαλή πτώση του πυελικού εδάφους. Καθώς εκπνέει, νιώθει την ίδια απαλή άνοδο της πυέλου. Ακριβώς όπως και για τη στάση του παιδιού, και σε αυτή τη στάση η αναπνοές πραγματοποιούνται για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο εάν είναι εφικτό.

    Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback), η εξωσωματική μαγνητική διέγερση και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

    Συγγραφή κειμένου:
    Αντώνιος Αδρασκέλας
    Φυσικοθεραπευτής

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811