Χρόνια δυσκοιλιότητα

Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρατηρείται ιδιαίτερα στις Δυτικές κοινωνίες, καθώς ο τρόπος ζωής και διατροφής διευκολύνει την εμφάνιση εντερικών δυσλειτουργιών. Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία χαρακτηρίζουν τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα κάτωθι:

  • Δύο ή και λιγότερες κενώσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης τουλάχιστον σε 1 στις 4 κενώσεις
  • Σκληρά κόπρανα τουλάχιστον σε 1 στις 4 κενώσεις
  • Δυσκολία στην κένωση

Στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας δυσκοιλιότητας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα, με τουλάχιστον 1 στους 4 ενήλικες να αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό δυσκοιλιότητας.

Χρόνια δυσκοιλιότητα Χρόνια δυσκοιλιότητα

Χρόνια δυσκοιλιότητα: Πιθανά αίτια

Πριν εξεταστούν σοβαρότερες αιτίες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να ελέγξει ο ασθενής τις καθημερινές του επιλογές. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής αποτελούν κύριους παράγοντες που επιδρούν στην εντερική λειτουργία. Η έλλειψη άσκησης, η ανεπαρκής ενυδάτωση και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικά αίτια της δυσκοιλιότητας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η άσκηση και η κατανάλωση τροφής η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, ο περιορισμός κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ θα λειτουργήσει θετικά στη λειτουργία του εντέρου.

Εάν αυτές οι πιθανότητες εξεταστούν, και δεν επιφέρουν τη λύση, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάποια άλλη παθολογία η οποία χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Τέτοιες καταστάσεις αποτελούν οι εξής:

  • Υποθυρεοειδισμός: Οι επιρροές στον μεταβολισμό, τις οποίες προκαλεί η συγκεκριμένη πάθηση, μπορεί να αποβεί αρκετά σημαντική για τις σωστές κινήσεις του εντέρου.
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ασθενείς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ανήκει στις ασθένειες που προκαλούν δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων.
  • Διαβήτης: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, τα οποία προκαλεί αυτή η μεταβολική ασθένεια, ενδέχεται να επηρεάσουν τα νεύρα της πεπτικής οδού, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.
  • Εκκολπωματίτιδα: Η φλεγμονώδης αυτή νόσος μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.
  • Άγχος και Κατάθλιψη: Οι διαταραχές στο νευρικό σύστημα, οι αλλαγές του τρόπου ζωής και η ψυχολογική κατάπτωση που επέρχεται από αυτές τις ψυχικές ασθένειες μπορούν να διαταράξουν, μεταξύ άλλων, και την εντερική ευεξία.

Άλλες παθήσεις, οι οποίες προκαλούν δυσκοιλιότητα σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, αποτελούν η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Parkinson, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης και η απόφραξη του εντέρου.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η χρόνια δυσκοιλιότητα;

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας είναι πολυάριθμα, και εξαιρετικά ενοχλητικά. Κύριο αυτών είναι συνήθως το έντονο κοιλιακό άλγος, που μπορεί να παρατηρηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της κένωσης, όσο και πριν ή μετά. Άλλα συμπτώματα, τα οποία αναφέρονται από ασθενείς, αποτελούν τα εξής:

  • Ναυτία
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Πρόπτωση εντέρου
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αίσθηση φουσκώματος στην κοιλιά
  • Μειωμένη όρεξη
  • Ραγάδες ή σχισίματα γύρω από τον πρωκτό
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τα οποία πάσχουν από δυσκοιλιότητα
  • Πόνο κατά την κένωση

Πώς διαγιγνώσκεται;

Πρώτο, και συχνά μοναδικό, βήμα στη διάγνωση της δυσκοιλιότητας αποτελεί η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέταση. Μέσω αυτών των εργαλείων, ο ιατρός είναι συχνά σε θέση να διαγνώσει την πάθηση και να διαμορφώσει ένα πλήρες θεραπευτικό πρόγραμμα. Σε περιπτώσεις έντονης, βαριάς δυσκοιλιότητας, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ακτινογραφία κοιλίας και αιματολογικές εξετάσεις. Άλλες εξετάσεις που ενδέχεται να είναι αναγκαίες για τη διάγνωση της αιτίας της δυσκοιλιότητας είναι η πρωκτοσκόπηση, ο έλεγχος βραδείας διάβασης του εντέρου, το αφοδευσιογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας.

Θεραπεία κι αντιμετώπιση

Για την ορθή αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας, ο ιατρός θα συστήσει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που την προκαλεί. Για παράδειγμα, εάν ευθύνονται η διατροφή κι ο τρόπος ζωής του ασθενούς, είναι πιθανό να συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής φιλικό προς την εντερική ευεξία. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, ζυμαρικών, οσπρίων και άλλων τροφών που εντάσσονται στην κατηγορία της Μεσογειακής διατροφής συνιστούν μια σημαντική αλλαγή. Η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα, η επαρκής ενυδάτωση και η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης αποτελούν επίσης εξαιρετικά σημαντικά βήματα. Ο ιατρός ενδέχεται να χορηγήσει κάποιο προβιοτικό, ή άλλο φάρμακο που μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου.

Εάν η αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι παθολογική, το πρόγραμμα θεραπείας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε πάθησης. Σπάνια μπορεί να είναι αναγκαία η διενέργεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης, η οποία θα διορθώσει ένα υποκείμενο πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.