Ο χαλινός του πέους, γνωστό ως «πετσάκι» είναι ένα πολύ μικρό κομματάκι δέρματος, το οποίο συνδέει τη βάλανο (το κεφαλάκι του πέους) με την ακροποσθία (το δέρμα που καλύπτει το πέος). Το πετσάκι αυτό είναι εξαιρετικά ελαστικό και τόσο μακρύ, όσο χρειάζεται ώστε να επιτρέπει στο όργανο να επιμηκύνεται πλήρως όταν βρίσκεται σε στύση.

Τι είναι ο βραχύς χαλινός

Όταν ο χαλινός του πέους δεν είναι αρκετά ελαστικός ώστε να διαταθεί ή εάν δεν είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος ώστε να τελείται η στύση χωρίς πόνο ή ενόχληση, τότε αποκαλείται βραχύς χαλινός.

Βραχύς Χαλινός και Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του βραχύ χαλινού προκαλούνται όταν το πέος βρίσκεται σε στύση και περιλαμβάνουν εκδορές, ανάπτυξη ουλώδους ιστού, περαιτέρω μείωση της ελαστικότητας. Η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη, πολλές φορές ακόμη και στο άγγιγμα του οργάνου. Η επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Πολύ συχνά, στο βραχύ χαλινό αναπτύσσονται και κονδυλώματα, τα οποία ευνοούνται από τους τραυματισμούς στην περιοχή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού γίνεται από γενικό χειρουργό, ανδρολόγο ή ουρολόγο μετά από κλινική εξέταση.

Βραχύς Χαλινός και Θεραπεία

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία του βραχύ χαλινού συνδυάζει δύο μεθόδους, μία σύγχρονη και μία κλασική: Η χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καυτηριάζει το χαλινό, ενώ η συρραφή της επιφάνειας που έχει τραυματιστεί με ράμματα εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα καθώς και την αποφυγή επιπλοκών (π.χ. αιμορραγία). Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν προκαλεί καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ θα πρέπει να απέχει από τη σεξουαλική επαφή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να κλείσει πλήρως το τραύμα και να αποφευχθεί η αιμορραγία.