Πρωκτολογική Εξέταση

Τι είναι η πρωκτολογική εξέταση;

Ο πρωκτός βρίσκεται στο τέλος του πρωκτικού σωλήνα, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Η πρωκτολογική εξέταση αποτελεί μια ιδιαίτερα τρομακτική εξέταση για τους ασθενείς. Λόγω της φύσης της, πολλοί αισθάνονται άβολα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ παράλληλα φοβούνται για τον πιθανό πόνο που μπορεί να προκαλέσει.

Πρωκτολογική εξέταση Πρωκτολογική εξέταση

Αποτελεί βασικό διαγνωστικό βήμα κάθε διερεύνησης εντερικών και πρωκτολογικών παθήσεων. Ως εξέταση, περιλαμβάνει πλήρη επισκόπηση της πρωκτικής και της περιπρωκτικής χώρας, καθώς και δακτυλική εξέταση. Πολλές φορές, ενδέχεται να προστεθεί και ορθοσκόπηση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Γιατί πραγματοποιεί κανείς πρωκτολογική εξέταση;

Ο πιο συχνός λόγος πραγματοποίησης μιας πρωκτολογικής εξέτασης αποτελεί η ορατή αιμορραγία από τον πρωκτό. Διάφορες εντερικές διαταραχές, πόνος στην περιπρωκτική χώρα ή παρουσία ασυνήθιστων μορφολογιών όπως τα διάφορα εξογκώματα ενδέχεται να οδηγήσουν τους ασθενείς στον πρωκτολόγο. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει διάφορες παθήσεις του πρωκτού, του ορθού και του εντέρου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ενοχλητικές καταστάσεις όπως οι εξής:

  • Αιμορροΐδες: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία παρατηρείται σε έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως. Αφορά αγγειακούς σχηματισμούς, οι οποίοι περιέχουν αρτηρίες κι φλέβες. Όταν διογκώνονται, οι αιμορροΐδες μπορούν να δυσχεράνουν σε ιδιαίτερο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς.
  • Ραγάδα πρωκτού: Ονομαζόμενη αλλιώς και ραγάδα δακτυλίου, πρόκειται για μια σχισμή στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού. Μπορεί να δημιουργήσει μια αρκετά ενοχλητική κι επίπονη κατάσταση για τον ασθενή, ιδιαίτερα κατά την κένωση.
  • Περιπρωκτικά συρίγγια: Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη πάθηση του πρωκτού, το περιπρωκτικό συρίγγιο αποτελεί μία μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας.
  • Περιεδρικά αποστήματα: Το προοίμιο του περιπρωκτικού συριγγίου, το περιεδρικό απόστημα είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης της περιοχής.
  • Κονδυλώματα πρωκτού: Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν εκδηλώσεις του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma virus – HPV). Πρόκειται για δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικές για τον ασθενή. Μεταφέρονται κυρίως κατά τη σεξουαλική πράξη.
  • Καρκίνος πρωκτού: Ο καρκίνος του πρωκτού προκαλείται κατά 93% εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, η οποία έμεινε χωρίς θεραπεία.

Προετοιμασία και διαδικασία

Η προετοιμασία για την πρωκτολογική εξέταση είναι ιδιαίτερα απλή. Ο ασθενής πρέπει να φροντίσει την καθαριότητα της περιπρωκτικής και πρωκτικής χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα. Πολλές φορές όταν χρειάζεται να ελεγχθεί και το ορθό, ενδέχεται να ζητηθεί η διενέργεια κάποιου κλύσματος, το οποίο μπορεί ο ασθενής να προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Στην αρχή της εξέτασης, ο ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή για τη διαδικασία της πρωκτολογικής εξέτασης, καθώς συχνά προκαλεί ανησυχία στους ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος στην αριστερή του πλευρά στο κρεβάτι. Ο ιατρός εξετάζει πρώτα οπτικά την περιοχή του πρωκτού, αναζητώντας σχισμές, εξωτερικές αλλοιώσεις και δερματικά στίγματα. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα εξετάσει δακτυλικά την περιοχή του πρωκτού. Εάν σε οποιαδήποτε φάση της εξέτασης ο ασθενής εκφράσει πόνο, ο ιατρός θα σταματήσει τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της πρωκτολογικής εξέτασης, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η πρωκτοσκόπηση. Πρόκειται για έλεγχο του πρωκτού, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω ενός πλαστικού σωλήνα ο οποίος εισέρχεται στο άνοιγμα του πρωκτού. Με τη βοήθεια αυτής της εξέτασης, ο ιατρός μπορεί να ελέγξει για τυχόν πολύποδες ή εσωτερικές αιμορροΐδες. Κάποιες φορές, κρίνεται απαραίτητη και η εξέταση του ορθού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται άκαμπτη ορθοσκόπηση, και προϋποθέτει την εισαγωγή ενός μακρύτερου σωλήνα στο ορθό.

Πρωκτολογική εξέταση: Διάρκεια

Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η πρωκτολογική εξέταση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από πέντε λεπτά. Σε περίπτωση όπου ο ασθενής εκφράσει ιδιαίτερο πόνο, ο ιατρός οφείλει να διακόψει την εξέταση. Τέλος, εάν ο ασθενής δεν αισθάνεται άνετα ή πονάει, και σφίγγεται, η εξέταση δεν μπορεί να συνεχίσει.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε την απαραίτητη πρωκτολογική εξέταση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.