ΛΙΠΩΜΑ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Dr Ioannis Dontas

  Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

  Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

   

   

  Ευρέως διαδεδομένα, τα λιπώματα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου στο 2% του πληθυσμού, κυρίως σε ηλικίες 40 έως 60 ετών. Έχουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στους άντρες, ενώ το μέγεθός τους συνήθως δεν ξεπερνά τα 1 με 3 εκ. Ωστόσο, αρκετά συχνά αναπτύσσονται λιπώματα που φτάνουν έως και τα 10εκ. ή και περισσότερο. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη νέα τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων με Laser, η οποία είναι ανώδυνη, σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά), γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και παρέχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης έχει λογικό κόστος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Λιπωμα

  Λίπωμα: Τι είναι

  Πρόκειται για τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό, στον ιστό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπου υπάρχει λίπος. Συχνότερα τα λιπώματα εντοπίζονται στα χέρια, στους ώμους, στα πόδια, στην κοιλιά, στο θώρακα, στον αυχένα, στη ράχη και στο μέτωπο. Μπορούν όμως να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και στο εσωτερικό λίπος του σώματος, στο λίπος δηλαδή που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Τα λιπώματα αποτελούνται από λιποκύτταρα και καθώς μεγαλώνουν γίνονται εμφανή ως ένα εξόγκωμα, μαλακό και ευκίνητο. Το σχήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό, ωοειδές ή και ακανόνιστο. Τα λιπώματα δεν εξελίσσονται σε καρκινώματα και η αιτία που τα προκαλεί δεν είναι διασαφηνισμένη επιστημονικά. Εικάζεται ότι σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του ταχύτατου πολλαπλασιασμού των λιποκυττάρων. Συνήθως τα λιπώματα εμφανίζονται ως μονήρεις όγκοι. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ένας άνθρωπος παρουσιάζει πολλαπλά λιπώματα (δεκάδες ή και εκατοντάδες). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται λιπωμάτωση.

   

   

  Λίπωμα: Συμπτώματα

  Τα περισσότερα λιπώματα δε γίνονται αντιληπτά και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, εκτός ίσως από μία αισθητική ενόχληση, κυρίως εάν βρίσκονται σε εμφανές σημείο, όπως στο πρόσωπο. Είναι μαλακά στην ψηλάφηση και μετακινούνται εύκολα με την κίνηση του σώματος ή την πίεση. Τα λιπώματα συνήθως είναι ανώδυνα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες ένα λίπωμα μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο και να προκαλεί πόνο σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι τα μουδιάσματα, το αίσθημα βάρους, η δυσκολία σε κάποιες κινήσεις και η πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Λίπωμα Στο Κεφάλι

  Το λίπωμα στο κεφάλι μπορεί να δημιουργήσει έντονη αισθητική ενόχληση στον ασθενή καθώς είναι ιδιαίτερα ορατό και μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά την όψη του. Για το λόγο αυτό συνήθως ο ασθενής επισπεύδει τη διαδικασία αφαίρεσής του.
  Γενικά, τα λιπώματα στο κεφάλι και τον αυχένα αφορούν στο 13% περίπου των λιπωμάτων.
  Όταν το μέγεθος της μάζας είναι υπερβολικά μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο, ειδικά στο κεφάλι, οι γιατροί εξετάζουν την πιθανότητα κάποιας κακοήθειας και προχωρούν σε διαδικασία διαφορικής διάγνωσης. Για την τελική διάγνωση μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

   

   

  Διάγνωση του Λιπώματος

  Ο γιατρός μπορεί πολύ εύκολα να διαγνώσει το λίπωμα από την τυπική εικόνα που παρουσιάζει: το πρήξιμο τοπικά, τη μαλακή υφή, την υποχώρηση στην πίεση με τα δάχτυλα και την κίνηση κάτω από το δέρμα. Ο γιατρός είναι και ο μόνος υπεύθυνος για να διαχωρίσει εάν ο «όγκος» που ψηλαφεί είναι μαλακός ή σκληρός και ακανόνιστος, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για λιποσάρκωμα, ένα σπάνιο είδος κακοήθειας. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το λίπωμα και σπάνια μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια βιοψίας προεγχειρητικά.

  Λίπωμα

  Λίπωμα: Θεραπεία

  Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει τα λιπώματα, ή που να μειώνει τον όγκο τους αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια εάν θέλει κάποιος να απαλλαγεί από ένα λίπωμα, η αφαίρεσή του είναι μονόδρομος. Είναι δε αναγκαίο η αφαίρεση ενός λιπώματος να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό διότι συχνά τα λιπώματα έχουν προσεκβολές και εάν αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον κύριο όγκο του λιπώματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης του λιπώματος στο ίδιο σημείο.

  Τα λιπώματα θα πρέπει να αφαιρούνται εάν ενοχλούν αισθητικά (ενόχληση με τη συχνή ψηλάφηση, μεγάλο μέγεθος, δημιουργία σκιάσεων στο φως) ή εάν προκαλούν συμπτώματα (άγχος, πόνο, ερεθισμό, αίσθημα βάρους, μουδιάσματα, δυσκολία στις κινήσεις, πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου). Η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνεται πριν αυτά μεγαλώσουν αρκετά, διότι η αφαίρεση των ευμεγέθων λιπωμάτων είναι αρκετά επώδυνη, παρουσιάζει μεγαλύτερη αιμορραγία, απαιτεί μεγάλη τομή για να αφαιρεθεί το λίπωμα και κατά συνέπεια αφήνει μεγαλύτερο σημάδι. Επίσης θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση του λιπώματος όταν υπάρχει πιθανότητα κακοήθειας. Εναλλακτικά της αφαίρεσης έχει προταθεί και η λιποαναρρόφηση, η οποία όμως συχνά δεν αφαιρεί το σύνολο του λιπώματος (καθώς πρόκειται για μία τυφλή μέθοδο) και κατά συνέπεια παρουσιάζει υψηλό ποσοστό υποτροπής, ειδικά στα λιπώματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.1,2

   

   

  Η αφαίρεση των λιπωμάτων, όταν αυτά είναι ακόμη μικρά σε μέγεθος, γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ εάν πρόκειται για μεγάλο σε μέγεθος λίπωμα, προτιμάται η γενική αναισθησία. Ο εξειδικευμένος χειρουργός, κάνει μία μικρή τομή στο δέρμα, βρίσκει το λίπωμα, το αποκολλάει από τους γύρω ιστούς και το αφαιρεί. Τα λιπώματα, μετά την αφαίρεσή τους, συνήθως δεν επανεμφανίζονται. Μπορεί να υποτροπιάσουν μόνο εάν παρουσιάζουν προσεκβολές, οι οποίες είναι τόσο μικροσκοπικές που να μην είναι ορατές κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) έχει μεταβάλλει την αφαίρεση των λιπωμάτων σε πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στην αφαίρεση των λιπωμάτων

  • Ανώδυνη (δεν έχει πόνο).
  • Αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).
  • Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά).
  • Ασφαλής.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
  • Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
  • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
  • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα.
  • Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.
  • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
  • Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές του λιπώματος μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής.
  • Έχει λογικό κόστος.

   

   

  Λίπωμα – Συχνές ερωτήσεις

  Έχω βγάλει ένα λίπωμα. Υπάρχουν πιθανότητες να εξαφανιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;  

  Προς το παρόν η ιατρική δεν έχει βρει κάποιο φάρμακο που να εξαφανίζει ή να διαλύει τα λιπώματα. Κατά συνέπεια, η χειρουργική αφαίρεση των λιπωμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από ένα λίπωμα. Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης γίνεται μία τομή στο δέρμα και στη συνέχεια αποκολλάται το λίπωμα από τους γύρω ιστούς και αφαιρείται. Στο τέλος γίνεται ο τελικός έλεγχος και η σύγκλειση του τραύματος.

  Σε ποιες περιπτώσεις και για ποιους λόγους θα πρέπει να αφαιρείται ένα λίπωμα από το σώμα;  

  Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αφαιρούνται τα λιπώματα είναι οι εξής:

  • Όταν προκαλεί αισθητική επιβάρυνση και ενόχληση
  • Όταν υπάρχει υποψία για κακοήθεια
  • Όταν προκαλούνται συμπτώματα όπως πόνος, μούδιασμα, δυσκολία στις κινήσεις, αίσθημα βάρους ή ύπαρξης ξένου σώματος στην περιοχή.
  • Όταν ένα λίπωμα αυξάνεται ταχέως σε μέγεθος

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Έχω πολλά λιπώματα σε διάφορα σημεία του σώματός μου, τα οποία με ενοχλούν. Τι πρέπει να κάνω;  

  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πολλαπλή λιπωμάτωση και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών λιπωμάτων που μπορεί να αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του σώματος (κοιλιακή χώρα, θώρακας, ράχη, άνω και κάτω άκρα). Τα λιπώματα αυτά συνήθως είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, δηλαδή η διάμετρός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι 5 εκατοστά. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση των λιπωμάτων. Σε περιπτώσεις γειτνίασης 2 ή περισσότερων λιπωμάτων υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης περισσότερων από ένα λιπωμάτων μέσα από μία μικρή τομή στο δέρμα.

  Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης των λιπωμάτων;

  Τα τελευταία χρόνια το χειρουργικό Laser έχει βελτιστοποιήσει και απλοποιήσει τις επεμβάσεις που εκτελούνταν στο παρελθόν για την αφαίρεση ενός λιπώματος. Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη νέα τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων με Laser CO2. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αναίμακτη, ανώδυνη, σύντομη και ασφαλής για τον ασθενή. Συνήθως διενεργείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και ο ασθενής στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα.

  Ποιο είναι το κόστος για την αφαίρεση ενός λιπώματος;

  Για να γίνει εκτίμηση του κόστους για την αφαίρεση ενός ή περισσότερων λιπωμάτων με Laser, θα πρέπει πρώτα να γίνει κλινική εξέταση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί η βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Τις περισσότερες φορές υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η διάγνωση-συζήτηση και η θεραπεία του προβλήματος στον ίδιο χρόνο, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έρχονται από την επαρχία ή το εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές το κόστος της επέμβασης είναι προσιτό και εξαρτάται από:

  • Τον αριθμό των λιπωμάτων
  • Το μέγεθός τους
  • Την εντόπισή τους

   

  Δείτε Φωτογραφίες

   

  Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;

  Η αναισθησία στο 95% των ασθενών είναι τοπική με τη χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης. Σε περιπτώσεις αλλεργίας στην ξυλοκαΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα τοπικά αναισθητικά (π.χ. προκαΐνη). Οι τεχνικές αναισθησίας που εφαρμόζουμε στους ασθενείς μας συμβαδίζουν με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και ανεπίπλεκτη επέμβαση:

  • Αντισηψία της περιοχής που πρόκειται να υποβληθεί σε αναισθησία.
  • Ψύξη του σημείου που πρόκειται να διενεργηθεί η τοπική αναισθησία με ειδικό εξοπλισμό παραγωγής ψυχρού αέρα. Όπως είναι γνωστό, η ψύξη των ιστών μειώνει την αγωγιμότητα των νευρικών ερεθισμάτων και ως εκ τούτου ελαττώνει σημαντικά τη νευροαισθητηριακή αντίληψη του πόνου.
  • Εξουδετέρωση της οξύτητας του διαλύματος της τοπικής αναισθησίας.
  • Χρήση πολύ λεπτής βελόνας.
  • Αναρρόφηση πάντα πριν τη χορήγηση της ξυλοκαΐνης προς αποφυγή ενδαγγειακής έγχυσης του φαρμάκου.
  • Αναισθητοποίηση όλης της περιοχής που πρόκειται να διενεργηθεί η επέμβαση.

  Σπάνια, όταν ένα λίπωμα είναι ιδιαίτερα ευμέγεθες ή βρίσκεται αρκετά βαθιά κάτω από το δέρμα (π.χ. κοντά σε μυικές ομάδες), μπορεί να είναι απαραίτητο η επέμβαση να διενεργηθεί με μέθη ή γενική αναισθησία.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Έχω χειρουργηθεί και άλλες φορές στο συγκεκριμένο σημείο και φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.

  Είναι γεγονός ότι μετά από μία αφαίρεση λιπώματος υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται όταν το λίπωμα παρουσιάζει προσεκβολές και όταν αυτές δεν γίνονται αντιληπτές από το χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τη μεγαλύτερη σημασία για τη μείωση των υποτροπών έχει η εμπειρία του χειρουργού έτσι ώστε να γίνει αναγνώριση του συνόλου του λιπώματος καθώς και η λεπτομερής χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης, έτσι ώστε να μην παραμείνει υπολειμματικός ιστός λιπώματος στο έδαφος της εκτομής. Η τεχνική με το Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (πάνω από 95%) και είναι ιδανική για ασθενείς με υποτροπές του λιπώματος.

  Πόση ώρα διαρκεί η αφαίρεση ενός λιπώματος με Laser;

  Η χρονική διάρκεια μίας επέμβασης για αφαίρεση λιπώματος εξαρτάται από τον αριθμό των λιπωμάτων που χρειάζονται αφαίρεση, από το μέγεθος του κάθε λιπώματος, όπως επίσης και από τη συνεργασία του ασθενούς. Συνήθως ο καθαρός χειρουργικός χρόνος για την αφαίρεση ενός μικρού ή μέτριου λιπώματος είναι 5-15 λεπτά. Στη συνέχεια ο ασθενής θα λάβει τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες και θα αποχωρήσει από το ιατρείο.

   

  Δείτε Φωτογραφίες

   

  Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

  Η τεχνική με Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική με πολύ μικρή πιθανότητα διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει την απαραίτητη εμπειρία για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και των υποτροπών.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στο καθημερινό μου πρόγραμμα μετά από μία αφαίρεση λιπώματος με Laser;

  Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση λιπωμάτων με Laser μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την ίδια ημέρα. Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες καλό είναι να απέχουν για 2-3 ημέρες καθώς οι έντονες πιέσεις που δέχεται το τραύμα κατά την άθληση μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία.

   

  Λίγα λόγια για τον Ιατρό

  Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και αποφοίτησε από το Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής. Από το Φεβρουάριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009 εργάστηκε ως Ιατρός Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών. Από το 2007 έως το 2010 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 έως το 2015 ασκήθηκε στην Ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, οπότε μετά από τις αντίστοιχες εξετάσεις, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Τον Απρίλιο του 2015 έλαβε τη θέση του Γενικού Χειρουργού της Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Υγειονομικού, στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ίδρυσε την Κλινική Laser Surgery, στην οποία εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι για μια ποικιλία παθήσεων και νοσημάτων. Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια καθώς και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων σε ασθενείς με λιπώματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811