Απόστημα Κύστης Κόκκυγος

Απόστημα Κύστης Κόκκυγος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία πάθηση της κοκκυγικής περιοχής, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες, ή να οδηγήσει σε επιπλοκές ανάμεσα στις οποίες και η δημιουργία αποστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

  Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) προκαλείται εξαιτίας υποδόριας εισχώρησης των τριχών στην ιεροκοκκυγική περιοχή (ουρά). Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τον οργανισμό να αντιδράσει και να δημιουργήσει μία κυστική «φωλιά» ως αυτοπροστασία από το ξένο αυτό σώμα, οπότε και κάνουμε λόγο για την κύστη κόκκυγος.

  Πώς προκαλείται το απόστημα στην περίπτωση κύστης κόκκυγος;

  Όταν η κύστη κόκκυγος δεν αντιμετωπισθεί, τότε υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο του δέρματος το οποίο προκαλεί φλεγμονή και επακόλουθη συγκέντρωση πύου. Η κατάσταση αυτή καλείται απόστημα κύστης κόκκυγος ή απόστημα κόκκυγος.
  Η κατάλληλη θεραπεία της διαπυηθείσας κύστης κόκκυγος (απόστημα) σε πρώτο χρόνο είναι η διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου.
  Προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και να αποτραπεί η επαναδημιουργία του αποστήματος, σε δεύτερο χρόνο ο γιατρός πρέπει να προβεί στην αφαίρεση ή τον ενδοσκοπικό καυτηριασμό της κύστης.

  Ποιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει το απόστημα κύστης κόκκυγος;

  Το απόστημα της κύστης κόκκυγος εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η γενικευμένη μόλυνση (σήψη). Τα αρχικά συμπτώματα της συστηματικής αντίδρασης του οργανισμού είναι η δεκατική πυρετική κίνηση, το ρίγος και ο πυρετός.

  Μία επιπλοκή που μπορεί επίσης να προκληθεί από απόστημα το οποίο έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι ο σχηματισμός πολλαπλών συριγγίων και αποστημάτων. Αυτά συνήθως επικοινωνούν μεταξύ τους με υποδόρια συρίγγια, δηλαδή κανάλια τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

  Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όταν συμβαίνουν συχνές μολύνσεις της περιοχής με συγκέντρωση υγρού σε χρόνια βάση οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της κύστης κόκκυγος.

  Απόστημα Κύστης Κόκκυγος: Αντιμετώπιση με τη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage)

  Η θεραπεία του αποστήματος που έχει αναπτυχθεί από μόλυνση της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να είναι άμεση για την αποφυγή των επιπλοκών. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάνοιξη του αποστήματος και την παροχέτευση του πύου. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη τεχνικών για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού έχει φέρει μία νέα εποχή στις επεμβατικές μεθόδους οι οποίες αντικαθιστούν το νυστέρι και την ταλαιπωρία του ασθενούς που αυτό συνεπάγεται.

  Η τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage) είναι μία σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την άμεση και ανώδυνη αντιμετώπιση του αποστήματος. Εφαρμόζεται με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), εξασφαλίζοντας ταχεία επούλωση του τραύματος και άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
  Πρόκειται για μία αναίμακτη επέμβαση η οποία πραγματοποιείται στο χώρο του Ιατρείου και ολοκληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά. Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος Δρ Ιωάννης Δοντάς διενεργεί τη συγκεκριμένη τεχνική στην υπερσύγχρονη Κλινική Laser Surgery με μεγάλη επιτυχία.
  Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα, συνεχίζει φυσιολογικά τις δραστηριότητές του, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη κιόλας ημέρα χωρίς περιορισμούς.

  Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος με την Τεχνική FiLaC

  Η τεχνική FilaC αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής ελάχιστης επεμβατικότητας. Με τη συγκεκριμένη τεχνική πραγματοποιείται διάχυση της ενέργειας κυκλικά και στοχευμένη εισχώρηση της ακτινοβολίας στην περιοχή που βρίσκεται εσωτερικά της κύστης. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την εξάλειψη της κύστης που έχει δημιουργηθεί χωρίς να επηρεάζεται ο φυσιολογικός ιστός της γύρω περιοχής.

  Η μέθοδος FiLaC πραγματοποιείται με τη χρήση διοδικού Laser νέας γενιάς (1470nm), και ειδικής οπτικής ίνας κυκλοτερούς εκπομπής ενέργειας.

  Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής FiLaC είναι πολλά. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι:

  • Ασφαλής
  • Σύντομη (διαρκεί 15-20min)
  • Αναίμακτη
  • Χωρίς πόνο
  • Δεν απαιτεί ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα
  • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς απωθητικές ουλές
  • Δεν απαιτεί καμία νοσηλεία
  • Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία