Καλοκαίρι Και Αιμορροΐδες

Καλοκαίρι & Αιμορροΐδες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι αιμορροΐδες το καλοκαίρι είναι πολύ συχνό φαινόμενο καθώς η ζέστη και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

  Γιατί το καλοκαίρι οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται;

  Η υψηλή θερμοκρασία έχει την τάση να προκαλεί αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας τη δημιουργία οιδήματος και ερεθισμού. Έτσι, τα άτομα με προδιάθεση στην αιμορροϊδοπάθεια, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  Επίσης, οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η παράλειψη κατανάλωσης φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο, δυσχεραίνουν τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η διάρροια επιδεινώνουν τη φλεγμονή, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν τραυματισμούς και αιμορραγίες στην ορθοπρωκτική περιοχή.

  Αιμορροΐδες και καλοκαιρινή διατροφή

  Η σωστή διατροφή αποτελεί το Α και το Ω στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων το καλοκαίρι. Μια ισορροπημένη δίαιτα που θα καταπραΰνει τις επώδυνες κενώσεις και θα μειώσει την πολύωρη παραμονή στην τουαλέτα αποτελείται από:

  • Άφθονες φυτικές ίνες που περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού καθώς και σε τρόφιμα ολικής άλεσης.
  • Διαρκή ενυδάτωση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού το καλοκαίρι είναι 2-3 λίτρα για τους άνδρες και 1,5-2 λίτρα για τις γυναίκες, προκειμένου να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός και να αναπληρώνει τις καθημερινές απώλειες σε σωματικά υγρά.
  • Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως ψάρια και ωμό ελαιόλαδο.

  Πώς μπορώ να προλάβω την υποτροπή των αιμορροΐδων το καλοκαίρι.

  Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι η βασικότερη παράμετρος πρόληψης των αιμορροΐδων και ειδικότερα τις περιόδους με αυξημένες θερμοκρασίες. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες προκειμένου να αποφύγουμε τον ενοχλητικό επισκέπτη του καλοκαιριού.

  • 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ημερησίως βοηθούν σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI), έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αιμορροΐδοπάθεια από ότι άτομα με BMI άνω του φυσιολογικού. Αυτό συμβαίνει επειδή το πλεονάζον βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην πρωκτική περιοχή.
  • Επίσης προτείνεται η αποφυγή τροφών που περιέχουν αγγειοδιασταλτικές ουσίες. Τρόφιμα με καυτερές πιπεριές, μπαχαρικά, υπερβολικό αλάτι, σοκολάτα, οξέα ή καφέ, μπορεί να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό και πόνο κατά την αφόδευση. Ακόμα πρέπει να περιορίζεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η άρση βάρους, καθώς ασκείται επιπλέον πίεση στην περιοχή και επιδεινώνεται η φλεγμονή.

  Θεραπεία αιμορροΐδων

  Τα παραπάνω μέτρα συνήθως βοηθούν στο να μην εμφανιστούν ή να αμβλυνθούν τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Τις περισσότερες φορές όμως δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

  Η θεραπεία των αιμορροΐδων απαιτεί λύση με σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Παλαιότερα, η επέμβαση των αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σχεδόν απαγορευτική. Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί νέες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που διευκολύνουν την ταχεία ανάρρωση, ενώ εγγυώνται τη μόνιμη απαλλαγή από το βασανιστικό αυτό πρόβλημα.

  Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® χρησιμοποιεί διοδικό Laser που την καθιστά μία μέθοδο εξαιρετικής ακρίβειας, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια στον ασθενή. Η απευθείας στόχευση στους αιμορροϊδικούς όζους, μειώνει το μέγεθός τους συρρικνώνοντάς τους ενώ παράλληλα επαναφέρει τη λειτουργικότητά τους στην περιοχή του πρωκτού.

  Η Αιμορροϊδοπλαστική LHP® διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χειρουργικές θεραπείες ενώ αποδεδειγμένα ελαχιστοποιεί τυχόν επιπλοκές και αυξάνει την ταχύτητα ανάρρωσης. Πρόκειται για μία τεχνική ανώδυνη, αναίμακτη, σύντομη, όπου ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα.