Ο Ρόλος Της Αποτρίχωσης Στη Θεραπεία Της Κύστης Κόκκυγος

Ο Ρόλος Της Αποτρίχωσης Στη Θεραπεία Της Κύστης Κόκκυγος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αποτρίχωση στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθότι η τριχοφυΐα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ανάπτυξης της κύστης.

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία καλοήθης διόγκωση που παρουσιάζεται στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Επηρεάζει περίπου 26 ανά 100.000 ανθρώπους του γενικού πληθυσμού ετησίως και κυρίως αυτούς που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 15 με 25 ετών, ενώ συχνότερα συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν περίσσεια τριχών στη γλουτιαία σχισμή.
  Είναι σαφές ότι οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα κύστη κόκκυγος, γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη τριχοφυΐα των γλουτών και της ουράς (κόκκυγας).

  Η συγκεκριμένη πρωκτολογική πάθηση ονομάζεται και «νόσος Jeep» καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε μία συχνή κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί των στρατιωτικών Jeep.

  Διακρίνεται σε δύο φάσεις:

  1. Οξεία

  Χαρακτηρίζεται από την παρουσία αποστήματος.

  1. Χρόνια

  Χαρακτηρίζεται από τη διαλείπουσα έκκριση υγρού από τα συρίγγια που έχουν σχηματιστεί. Η εξαλλαγή της χρόνιας κύστης κόκκυγος σε κακοήθεια αγγίζει το 0,1%.

  Θεραπεία

  Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από τη φάση και τον τρόπο που εκδηλώνεται.

  • Στην οξεία φάση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και αφορά στη διάνοιξη της κύστης και παροχέτευση του υγρού. Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος Δρ Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει στο χώρο της κλινικής Laser Surgery τη σύγχρονη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage). Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία που ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά και έχει πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Αμέσως μετά την επέμβαση, ο θεραπευόμενος επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του.
  • Στη χρόνια φάση η επιλογή θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση όπου γίνεται η οριστική αντιμετώπιση της κύστης.
   Σε αυτήν την περίπτωση ο Δρ Δοντάς, έχοντας επενδύσει στον σύγχρονο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας του ασθενούς, αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα μέσα και εφαρμόζει τις τεχνικές LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus) με τη χρήση Διοξειδίου του Άνθρακα και FiLaC.

  Σε αντίθεση με το κλασικό ανοιχτό χειρουργείο, οι συγκεκριμένες τεχνικές προσφέρουν σειρά πλεονεκτημάτων στον ασθενή, όπως είναι:

  • Ελάχιστη επεμβατικότητα
  • Σύντομη διάρκεια (μέχρι 30 λεπτά)
  • Αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία
  • Στόχευση στη βλάβη διατηρώντας ασφαλείς τους γύρω υγιείς ιστούς
  • Μικρότερη μετεγχειρητική φροντίδα
  • Ταχεία επούλωση
  • Άριστα αισθητικά αποτελέσματα
  • Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα

  Με ποιον τρόπο αποτρέπεται η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος;

  Η μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, έρχεται μετά τη χειρουργική επέμβαση και αυτή αφορά στην αποτροπή επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος. Δεδομένου ότι η αιτία είναι η υπερβολική τριχοφυΐα στην περιοχή της σχισμής των γλουτών, το πρόβλημα της υποτροπής είναι μεγάλο. Συνεπώς, αν δεν αντιμετωπιστεί η βασική αιτία που προκαλεί την κύστη, η επανεμφάνισή της αποτελεί μία πιθανότητα.

  Αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συχνή χρήση αποτριχωτικών μεθόδων, όπως είναι οι κρέμες, το ξύρισμα κλπ. Όμως κάτι τέτοιο φτάνει να γίνεται εξαιρετικά ενοχλητικό για τους ασθενείς που αναγκάζονται να μπαίνουν διαρκώς στη διαδικασία αποτρίχωσης σε μία σχετικά μη προσβάσιμη περιοχή.

  Ως αποτέλεσμα, η μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ είναι η καταλληλότερη επιλογή για τη μείωση της ανάπτυξης και του πάχους των τριχών στην περιοχή, με σκοπό να αποφευχθεί η υποτροπή.

  Τύποι αποτριχωτικού Laser για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος

  Σύμφωνα με αποτελέσματα, όλα τα είδη αποτριχωτικού laser έχουν αποδειχθεί πως επιτυγχάνουν το στόχο, δηλαδή τη ριζική αφαίρεση των τριχών και την αποτροπή επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος.
  Ωστόσο, τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν με το Laser αποτρίχωσης Nd-YAG το οποίο έδειξε σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπής της πάθησης.
  Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι στοχεύει σε βαθύτερα σημεία της περιοχής και έτσι εξασφαλίζει την ολοκληρωτική εξάλειψη των τριχοθυλακίων. Επίσης, επιδρά ελάχιστα στην επιδερμίδα και μειώνει τις πιθανότητες εγκαυμάτων και ενδεχόμενων ουλών.

  Πώς πρέπει να πραγματοποιείται το Laser αποτρίχωσης κατά τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος;

  Η συνεδρία για αποτρίχωση με Laser πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Στη συνέχεια οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται σε διαστήματα έξι έως οκτώ εβδομάδων ή ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.
  Περίπου 6 με 8 συνεδρίες αρκούν ώστε ο ασθενής να απαλλαχθεί από την τριχοφυΐα και να μειώσει τις πιθανότητες υποτροπής.
  Οι τρίχες πιθανόν να μην υποχωρήσουν 100%, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους θα εξαλειφθεί, ενώ το υπόλοιπο θα έχει εξασθενήσει. Με αυτόν τον τρόπο οι τρίχες δεν έχουν τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο δέρμα και ως εκ τούτου να προκαλέσουν την κύστη εκ νέου.

  Η αποτρίχωση με Laser είναι μία πολύ χρήσιμη και συμπληρωματική διαδικασία στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος για την αποτροπή επανεμφάνισής της. Πλέον αποτελεί κανόνα στην ιατρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πάθησης. Οι χειρουργοί είναι σημαντικό να συνεργάζονται με ειδικούς δερματολόγους που εφαρμόζουν αποτρίχωση με laser και η μόνιμη αφαίρεση των τριχών στην περιοχή του κόκκυγα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία