Ραγάδα Πρωκτού: Πώς Αντιμετωπίζεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ραγάδα Πρωκτού: Πώς Αντιμετωπίζεται;

  Η ραγάδα πρωκτού είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη πρωκτολογική πάθηση που παρουσιάζεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

  Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ραγάδα πρωκτού συχνά έχουν την εντύπωση ότι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια. Όμως, οι δύο παθήσεις ομοιάζουν μόνο όσον αφορά στη συμπτωματολογία τους, καθώς πρόκειται για δύο καταστάσεις με διαφορετική παθολογική αφετηρία και εντελώς διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ραγάδα πρωκτού είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού που συμβαίνει στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ρωγμή – σκίσιμο εντός του πρωκτού και μπορεί να παρουσιαστεί σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

  Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη ραγάδα πρωκτού;

  Παρόλο που οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ραγάδα πρωκτού, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί τον κύριο από αυτούς, καθώς τα σκληρά κόπρανα και η αδυναμία κένωσής τους οδηγεί σε πίεση, κάτι που τελικά προκαλεί τον τραυματισμό στο εσωτερικό πρωκτικό δέρμα.
  Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ραγάδας πρωκτού αυξάνεται και στην περίπτωση της διάρροιας, αν και πρόκειται για μια διαφορετική κατάσταση από αυτή της δυσκοιλιότητας.  Γενικά, οι αλλαγές που επηρεάζουν το εντερικό σύστημα συνιστούν παράγοντες κινδύνου για τη ραγάδα πρωκτού. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται στους ασθενείς κατά τη διάρκεια ταξιδιών όπου αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η πεπτική διαδικασία και το έντερο.

  Προληπτικές πρακτικές για την αποφυγή της ραγάδας πρωκτού

  Οι κύριες προληπτικές πρακτικές για την αποφυγή της ραγάδας πρωκτού αφορούν στην εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Επαρκής κατανάλωση νερού
   Η κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης νερού ενυδατώνει τον οργανισμό και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Λήψη ειδικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
   Για την αποφυγή των σκληρών κοπράνων τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία της ραγάδας πρωκτού, συχνά συστήνεται η λήψη ειδικών φαρμάκων τα οποία μαλακώνουν τα κόπρανα και ανακουφίζουν άμεσα από τη δυσκοιλιότητα.
  • Σωστή διατροφή
   Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά είναι ιδανική για την πρόληψη της ραγάδας πρωκτού. Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, θα πρέπει να επιλέγεται άπαχο κρέας και ψάρι ενώ το κόκκινο κρέας πρέπει να περιοριστεί στη 1 φορά ανά δύο βδομάδες.

  Έχω συμπτώματα ραγάδας πρωκτού. Τι πρέπει να κάνω;

  Εάν ο ασθενής παρατηρήσει συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, πόνο στον πρωκτό, φαγούρα πρωκτού ή αίσθηση σκισίματος και καύσου, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό χειρουργό – πρωκτολόγο. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα πραγματοποιήσει εξέταση με σκοπό την αναγνώριση της ραγάδας πρωκτού και τη διαφοροποίησή της από άλλες παθήσεις όμοιας συμπτωματολογίας όπως είναι οι αιμορροΐδες.

  Τρόποι Αντιμετώπισης Ραγάδας Πρωκτού

  Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη διατροφή που περιγράφονται πιο πάνω, η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού συνήθως γίνεται συντηρητικά με απλούς τρόπους στο σπίτι καθώς και με φαρμακευτική θεραπεία:

  Στο σπίτι

  Το ζεστό ντους (χλιαρό προς ζεστό – όχι καυτό), με έμφαση στην περιοχή του πρωκτού, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τους ασθενείς με ραγάδα πρωκτού. Ο πόνος που πολλά άτομα αισθάνονται μετά την κένωση προέρχεται από μυϊκούς σπασμούς οι οποίοι προκαλούνται από το σκίσιμο. Το ζεστό νερό βοηθάει αυτούς τους μυς να χαλαρώσουν, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία επούλωσης της ραγάδας.

  Φαρμακευτική αγωγή

  Η φαρμακευτική θεραπεία στοχεύει επίσης στους μυς. Ο γιατρός συνήθως συστήνει ειδικές αλοιφές οι οποίες χαλαρώνουν τους πρωκτικούς μυς με σκοπό να μην υπάρχουν οι σπασμοί που επιδεινώνουν την πάθηση.

  Laser για την άμεση θεραπεία της Ραγάδας Πρωκτού

  Το Laser για την άμεση θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι η κατάλληλη επιλογή για μία ασφαλή και αναίμακτη επέμβαση που δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή. Αφορά σε μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, εξασφαλίζοντας έτσι μια εύκολη διαδικασία η οποία δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή, ενώ προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο πρωκτολόγος Δρ Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει την τεχνική Laser στην Κλινική Laser Surgery ή σε άλλες συνεργαζόμενες Κλινικές απαλλάσσοντας τον πάσχοντα από τη ραγάδα πρωκτού μέσα σε δέκα λεπτά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς του, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.

  Επικοινωνία Επικοινωνία