Παρωνυχία

Παρωνυχία: Αίτια & Αντιμετώπιση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Παρωνυχία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται φλεγμονή στις πλευρικές πτυχές ή/ και στη βάση των νυχιών. Τις πιο πολλές φορές, η παρωνυχία εμφανίζεται στα δάχτυλα του χεριού και, κυρίως, στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει όλα τα δάκτυλα, προκαλώντας οίδημα, ερυθρότητα, πόνο γύρω από την περιοχή του νυχιού, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστεί παρωνύχιο απόστημα που περιέχει πύον.

  Η παρωνυχία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τις περισσότερες φορές είναι εύκολα θεραπεύσιμη.

  Τύποι Παρωνυχίας

  Η παρωνυχία διακρίνεται σε δύο τύπους:

  1. Οξεία Παρωνυχία
   Αναπτύσσεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μερικές ώρες ή ημέρες) και συχνά προκύπτει έπειτα από κάποιον τραυματισμό στην περιοχή. Αυτός μπορεί να οφείλεται σε βαθύ κόψιμο του νυχιού, πολύ στενά υποδήματα, κ.α. Η μόλυνση συνήθως δεν εκτείνεται βαθιά στο δάχτυλο και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή εξασφαλίζει ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων.
  2. Χρόνια Παρωνυχία
   Αφορά σε συμπτώματα που διαρκούν για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρής μορφής φλεγμονή. Η χρόνια παρωνυχία συχνά επηρεάζει πολλά δάχτυλα ταυτόχρονα.

  Παρωνυχία: Πώς δημιουργείται;

  Η παρωνυχία δημιουργείται όταν το δέρμα γύρω από τα νύχια φθείρεται, επιτρέποντας έτσι την εισχώρηση μικροβίων μέσα στο παρωνύχιο.

  Η μόλυνση συνήθως οφείλεται σε μύκητες και βακτήρια, με συχνότερα τα Staphylococcus aureus και Streptococcus pyogenes bacteria.

  Κύριες αιτίες της φθοράς του δέρματος γύρω από τα νύχια και της ανάπτυξης παρωνυχίας, περιλαμβάνουν:

  • Δάγκωμα των νυχιών
  • Πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών
  • Μανικιούρ ή πεντικιούρ
  • Υπερβολική έκθεση των χεριών σε υγρασία, συμπεριλαμβανομένου του πιπιλίσματος του δακτύλου
  • Είσφρυση όνυχος

  Παρωνυχία & Συμπτώματα

  Μερικά συμπτώματα της παρωνυχίας ομοιάζουν με εκείνα άλλων δερματικών λοιμώξεων, ενώ κάποια συμπτώματα επηρεάζουν άμεσα το νύχι.

  Γενικά, τα συμπτώματα της παρωνυχίας περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο, ευαισθησία και ερυθρότητα γύρω από τα νύχια
  • Απόστημα που περιλαμβάνει πυώδες υγρό
  • Σκλήρυνση των νυχιών
  • Παραμόρφωση ή βλάβη στο νύχι
  • Διαχωρισμός του νυχιού από τη βάση του δακτύλου

  Θεραπεία Παρωνυχίας

  Οι επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της παρωνυχίας ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της πάθησης. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ορίσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο.

  Μια ήπια, οξεία παρωνυχία μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά. Αυτό επιτυγχάνεται με μούλιασμα του δακτύλου που φέρει τη βλάβη, μέσα σε ζεστό νερό, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Εάν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν, τότε θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός της θεραπείας. Σε περίπτωση που η οξεία παρωνυχία οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, τότε ο γιατρός πιθανόν να συστήσει αντιβιοτική αγωγή (όπως δικλοξακιλλίνη ή κλινδαμυκίνη).

  Όταν μια μυκητιασική λοίμωξη προκαλεί χρόνια παρωνυχία, τότε η θεραπευτική μέθοδος αφορά σε αγωγή με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα εφαρμόζονται τοπικά και συνήθως περιλαμβάνουν κλοτριμαζόλη ή κετοκοναζόλη.

  Εάν η πάθηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος, ο γιατρός θα προχωρήσει στη διάνοιξή του και παροχέτευση του πυώδους υγρού. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην οικία του.

  Τα τελευταία χρόνια η διάνοιξη αποστημάτων στα δάκτυλα εκτελείται με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ατραυματική, ανώδυνη, αναίμακτη, απλή και σύντομη και προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ασθενή.

  Παρωνυχία & Πρόληψη

  Για τη μείωση των κινδύνων μόλυνσης στα νύχια, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν υπόψη τις παρακάτω πρακτικές:

  • Ενυδάτωση μετά το πλύσιμο των χεριών
  • Αποφυγή δαγκώματος των νυχιών ή πιπιλίσματος των δακτύλων
  • Καλή φροντίδα και υγιεινή των νυχιών και των δακτύλων
  • Αποφυγή έκθεσης των δακτύλων σε υγρασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Διατήρηση μικρού μήκους των νυχιών

  Επικοινωνία Επικοινωνία