Λίπωμα Vs Σμηγματογόνος Κύστη

Λίπωμα Vs Σμηγματογόνος Κύστη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Λίπωμα ή σμηγματογόνος κύστη;

  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, σε ποια σημεία εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζεται η κάθε μία;

  Τόσο το λίπωμα όσο και η σμηγματογόνος κύστη αποτελούν πολύ συνήθεις παθήσεις που αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό ο οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ωστόσο, αρκετές φορές συγχέονται μεταξύ τους λόγω των κοινών χαρακτηριστικών τους, με αποτέλεσμα συχνά να μη λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία. Είναι επομένως αναγκαίο η ιατρική εκτίμηση να πραγματοποιείται από γιατρό με εξειδίκευση και εμπειρία έτσι ώστε να εξασφαλισθεί μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία θα προσφέρει και την κατάλληλη θεραπευτική κατεύθυνση.

  Λίπωμα & Σμηγματογόνος Κύστη: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης;

  Λίπωμα

  Το λίπωμα είναι καλοήθης διόγκωση που εμφανίζεται στο υποδόριο τμήμα του σώματος, σε σημεία όπου υπάρχει λίπος. Εντοπίζεται συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως είναι:

  • Χέρια
  • Πόδια
  • Ώμοι
  • Θώρακας
  • Περιοχή κοιλίας
  • Αυχένας
  • Μετωπιαία χώρα

  Ωστόσο ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα.

  Ένα λίπωμα αποτελείται από λιποκύτταρα και παρουσιάζεται ως εξόγκωμα το οποίο είναι ευκίνητο και μαλακό. Η ακριβής αιτία ανάπτυξης των λιπωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά, η δημιουργία του λιπώματος αποδίδεται στον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων.

  Τα λιπώματα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ατόμου καθώς δεν εξαλλάσσονται σε κακοήθεια.

  Εντούτοις, ο εξειδικευμένος χειρουργός που θα θέσει τη διάγνωση, θα προσδιορίσει με ακρίβεια τον τύπο της πάθησης, αποκλείοντας έτσι μια σπάνια μορφή κακοήθειας η οποία ομοιάζει με το λίπωμα και ονομάζεται λιποσάρκωμα.

  Σμηγματογόνος Κύστη

  Η σμηγματογόνος κύστη αποτελεί καλοήθη διόγκωση των αδένων και οφείλεται στην απόφραξη του λεπτού πόρου των αδένων όσο αυτοί συνεχίζουν να εκκρίνουν φυσιολογικά σμήγμα. Εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και σε άλλα μέρη του προσώπου. Όμως, όπως και στην περίπτωση του λιπώματος, έτσι και εδώ, μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος, ενώ μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος – από πολύ μικρή (μέγεθος μπιζελιού) έως ιδιαίτερα μεγάλη (μέγεθος πορτοκαλιού).
  Οι σμηγματογόνοι κύστεις συνήθως εμφανίζονται ως συμπαγείς μάζες και σχηματίζουν ένα σκουρόχρωμο άνοιγμα στην κορυφή τους, ενώ μπορεί να προκαλούν ευαισθησία και ερυθρότητα. Ο ασθενής συχνά παρασύρεται και πιέζει την κύστη, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει και να απαλλαχθεί από το περιεχόμενο. Κάτι τέτοιο όμως δε συνιστάται, καθώς έτσι μπορεί να προκληθεί μόλυνση και η κύστη να εξελιχθεί σε απόστημα. Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο γιατρό για την ιατρική αξιολόγηση της πάθησης και τον αποκλεισμό άλλων παρόμοιων παθήσεων, όπως είναι το λίπωμα, κ.α.

  Πώς αντιμετωπίζεται το Λίπωμα;

  Το λίπωμα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική αφαίρεσή του. Η επέμβαση πρέπει να διενεργείται πάντα από έμπειρο γιατρό, ο οποίος θα αναγνωρίσει ενδεχόμενες προσεκβολές του λιπώματος, και θα προχωρήσει στην αφαίρεσή τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μόνιμο αποτέλεσμα και μειώνοντας τις πιθανότητες υποτροπής.
  Στις περιπτώσεις μικρού λιπώματος, η αναισθησία γίνεται τοπικά ενώ στα μεγαλύτερα λιπώματα μπορεί να χρειαστεί μέθη ή γενική αναισθησία.
  Ο χειρουργός Δρ Ιωάννης Δοντάς πραγματοποιεί την αφαίρεση των λιπωμάτων με χρήση του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) στην κλινική Laser Surgery, προσφέροντας μια βελτιωμένη εμπειρία για τον ασθενή, χωρίς αιμορραγία και πόνο, με άριστα αποτελέσματα.

  Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματογόνος κύστη;

  Σε περιστατικά όπου η σμηγματογόνος κύστη έχει εξελιχθεί σε απόστημα, τότε η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και αφορά σε διάνοιξη του αποστήματος και αποσυμφόρηση του πύου που εμπεριέχει.

  Ομοίως με τα λιπώματα, οι σμηγματογόνοι κύστεις αντιμετωπίζονται με εκτομή (χειρουργική αφαίρεση) και η αναισθησία γίνεται τοπικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Δρ Δοντάς εφαρμόζει το υπερπαλμικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εξασφαλίζοντας τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή. Η αφαίρεση είναι αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο καθημερινό του πρόγραμμα.

  Επικοινωνία Επικοινωνία