Είναι Απαραίτητη Η Χειρουργική Επέμβαση Για Την Κύστη Κόκκυγος;

Είναι Απαραίτητη Η Χειρουργική Επέμβαση Για Την Κύστη Κόκκυγος;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Στο ερώτημα εάν η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, η απάντηση είναι «ναι».

  Ωστόσο, αν και αποτελεί τη μοναδική και αποκλειστική θεραπευτική προσέγγιση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην αποτελεί μέθοδο επιλογής σε κάποιες (πολύ σπάνιες) περιπτώσεις. Αυτές είναι όταν ο βαθμός σοβαρότητας της πάθησης είναι ήπιος και τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν καθόλου τη ζωή του ασθενούς.

  Παρόλα αυτά, η επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης δεν αφορά μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης. Μια κύστη κόκκυγος, αν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα προκαλώντας, έτσι, μια ιδιαίτερα δυσμενή για την υγεία κατάσταση, και αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

  Έτσι, γενικός κανόνας σε περιστατικά κύστης κόκκυγος, ανεξάρτητα από τη φάση και το βαθμό των συμπτωμάτων της, είναι η θεραπεία της με χειρουργική επέμβαση.

  Ποιες είναι οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης της Κύστης Κόκκυγος;

  Οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος ορίζονται ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της πάθησης, καθώς και από τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

  Εάν πρόκειται για οξεία φάση, η κύστη κόκκυγος περιλαμβάνει τη δημιουργία αποστήματος. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή του κόκκυγα έχει σχηματιστεί μια μολυσμένη κοιλότητα μέσα στην οποία συλλέγεται πύον, ενώ ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο. Εδώ η θεραπεία περιλαμβάνει την αποστράγγιση και καθαρισμό της αποστηματικής κοιλότητας μέσω διάνοιξης του αποστήματος, σε άμεσο χρόνο. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη σύγχρονη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage) μέσα σε 10 λεπτά, με απόλυτη ασφάλεια, προσφέροντας στον ασθενή άμεση υποχώρηση του πόνου.

  Στη χρόνια κύστη κόκκυγος οι χειρουργικές τεχνικές ποικίλλουν. Με την κλασική χειρουργική επέμβαση η κύστη και τα συρίγγια αφαιρούνται με τη χρήση νυστεριού. Η πληγή που δημιουργείται από την επέμβαση είτε μένει ανοιχτή είτε κλείνει με ειδική συρραφή, ενώ η μέθοδος που θα επιλεγεί είναι και αυτή που θα καθορίσει τον χρόνο επούλωσης της πληγής. Έτσι, με την ανοιχτή μέθοδο, το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του τραύματος είναι περίπου 8-12 εβδομάδες. Από την άλλη, η κλειστή μέθοδος εξασφαλίζει ταχύτερη επούλωση, όμως αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής της κύστης κόκκυγος. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται ως επιλογή.

  Νέες Τεχνικές Για Την Αντιμετώπιση Της Κύστης Κόκκυγος

  Νέες τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, προσφέροντας εξαιρετική αποτελεσματικότητα, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και κατά τον μετεγχειρητικό χρόνο.

  Ο πρωκτολόγος Δρ Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει δύο από τις πιο εξελιγμένες τεχνικές στην κλινική Laser Surgery εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς του. Πρόκειται για τη χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) με την τεχνική LaPSiT, καθώς και για την τεχνική FiLaC.

  Οι δύο αυτές χειρουργικές μέθοδοι συνιστούν μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, καθώς συγκεντρώνουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαδικασία που ολοκληρώνεται με ασφάλεια και μέσα σε λίγα λεπτά (περίπου 10-20 λεπτά)
  • Ελάχιστη έως μηδενική αιμορραγία
  • Πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Ελαχιστοποίηση του τραύματος, το οποίο επουλώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση
  • Δυνατότητα ντους μια ημέρα μετά την επέμβαση
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρές πιθανότητες υποτροπής

  Επικοινωνία Επικοινωνία