Τι Είναι Οι Αιμορροΐδες & Πώς Αντιμετωπίζονται Εύκολα Και Χωρίς Πόνο;

Τι Είναι Οι Αιμορροΐδες & Πώς Αντιμετωπίζονται Εύκολα Και Χωρίς Πόνο;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι αιμορροΐδες είναι μια συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελούν διογκωμένους ιστούς (οι οποίοι υπάρχουν φυσικά στον οργανισμό μας) στην περιοχή του πρωκτού.

  Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε:

  • Εσωτερικές, που εντοπίζονται στον πρωκτικό σωλήνα
  • Εξωτερικές, που βρίσκονται κοντά στην πρωκτική σχισμή

  Η ταξινόμησή τους καθορίζεται ανάλογα με το αν βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού ή εξωτερικά στο δέρμα που το περιβάλλει.

  Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων;

  Συνήθως η εμφάνιση των αιμορροΐδων επηρεάζεται από παράγοντες όπως:

  • Καθιστική ζωή
  • Δυσκολία στην κένωση (δυσκοιλιότητα)
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη

  Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η παρατεταμένη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή καθαρτικών, είτε η παραμονή στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, εμφανίζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες ή όταν υπάρχει αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό.

  Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

  Ανάμεσα σε ποικίλα άλλα συμπτώματα των αιμορροΐδων, το συχνότερο είναι η αιμορραγία. Το αίμα σε αυτή την περίπτωση έχει έντονο κόκκινο χρώμα και μπορεί κανείς να το αντιληφθεί στο χαρτί υγείας μετά την κένωση. Στην περίπτωση της χρόνιας αιμορραγίας υπάρχει κίνδυνος για σιδηροπενία και αναιμία, η οποία προκαλεί αδυναμία, κόπωση και αίσθηση ζαλάδας.

  Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;

  Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία στάδια:

  1. Το πρώτο αφορά στην συντηρητική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει απλώς την αλλαγή κάποιων συνηθειών. Συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών, ο περιορισμός καυτερών τροφών και η αύξηση φυτικών ινών για βελτίωση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, η ήπια σωματική άσκηση, η προτίμηση χλιαρού νερού στο μπάνιο, η επιλογή άνετων ρούχων, καθώς και η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους αποτελούν τους σημαντικότερους κανόνες της συντηρητικής θεραπείας. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η παραμονή στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα (ιδανικά λιγότερο από πέντε λεπτά).

   

  1. Εάν αυτές οι παραπάνω αλλαγές δεν αποδώσουν, ακολουθεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κατά την οποία ο ασθενής εφαρμόζει ειδική κρέμα τοπικά για διάστημα που ορίζεται από τον γιατρό.
  2. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και δυσχεραίνουν τη ζωή του πάσχοντα, πιθανό να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική παρέμβαση. Για την κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων ο κάθε ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο πρωκτολόγο, για μια εξατομικευμένη διάγνωση. Οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης είναι απόλυτα ασφαλείς, γρήγορες και χωρίς πόνο. Ο έμπειρος πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς, εφαρμόζει την πλέον εξελιγμένη και απόλυτα ασφαλή μέθοδο της αιμορροϊδοπλαστικής LHP® η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια διοδικού Laser 1470nm στην κλινική Laser Surgery. Έτσι, εξασφαλίζεται άμεση συρρίκνωση των διογκωμένων ιστών, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω υγιείς δομές, ενώ ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει άμεσα τις καθημερινές του ασχολίες, χωρίς πόνο.

  Αιμορροΐδες κατά την εγκυμοσύνη

  Οι αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης. Περίπου 1 στις 2 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατά την κύηση, τα οποία δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω.

  Οι λόγοι εμφάνισης των αιμορροΐδων σε αυτή τη φάση της γυναίκας σχετίζονται με την έντονη πίεση που ασκείται στην κάτω κοίλη φλέβα, λόγω της διόγκωσης της μήτρας. Σε αυτήν την περίπτωση, το αίμα δυσκολεύεται να κινηθεί οπότε λιμνάζει και διογκώνει τις αιμορροΐδες. Επίσης οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο, η συνήθης δυσκοιλιότητα αλλά και η απότομη αύξηση του βάρους συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων.

  Η πρόληψη των αιμορροΐδων από την εγκυμονούσα είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων και απαιτεί την εφαρμογή των συντηρητικών ενεργειών (όπως αναφέρθηκαν) ή τη χρήση ειδικής κρέμας.

  Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή εντείνονται, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό.

  Επικοινωνία Επικοινωνία