Σινεκατεχίνες: Το Φάρμακο Της Φύσης Για Τα Κονδυλώματα Πρωκτού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό. Προσβάλλουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες και οφείλονται στη λοίμωξη του πρωκτού από τον ιό HPV. Συνήθως δεν έχουν κακοήθη χαρακτήρα, αλλά προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα στους ανθρώπους που τα έχουν με αποτέλεσμα άγχος, θυμό, αίσθημα κατωτερότητας και αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα κονδυλώματα στην αρχή είναι μικροσκοπικά, αλλά με την πάροδο το χρόνου μεγαλώνουν και γίνονται ψηλαφητά και ορατά με το γυμνό μάτι. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλούν είναι ο κνησμός, η αιμορραγία και όταν γίνουν ευμεγέθη, η αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος στον πρωκτό.

  Έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες για τα κονδυλώματα του πρωκτού: η χειρουργική εκτομή τους, η εξάχνωση με Laser διοξειδίου του άνθρακα, η κρυοπηξία και διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες που είτε τα καυτηριάζουν είτε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν τον οργανισμό στην προσπάθεια καταπολέμησής τους.

  Τα τελευταία 15 χρόνια έχει αρχίσει και εφαρμόζεται μία νέα φαρμακευτική θεραπεία για τα κονδυλώματα του πρωκτού. Η θεραπεία αυτή είναι οι σινεκατεχίνες (sinecatechins). Πρόκειται για μία ομάδα ουσιών που παρασκευάζονται από εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού. Χρησιμοποιούνται από τον ασθενή τοπικά σε μορφή κρέμας για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού αλλά και γενικότερα των κονδυλωμάτων σε ενήλικες. Οι σινεκατεχίνες έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία μόνο των περιπρωκτικών κονδυλωμάτων. Πολλοί γιατροί όμως τις χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία και στη θεραπεία των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων (εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων).

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Επί του παρόντος ο μηχανισμός δράσης των σινεκατεχινών στη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι άγνωστος. Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε ανευρέθηκε ποσοστό πλήρους θεραπείας 53,6%. Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θεραπείας (60,4%) σε σχέση με τους άντρες (47,3%). Όσοι από τους ασθενείς θεραπεύτηκαν πλήρως είχαν πολύ μικρό ποσοστό υποτροπής μετά από 12 μήνες (6,8%). Οι σινεκατεχίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες επεμβατικές θεραπείες π.χ. πριν ή μετά την εξάχνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser. Αυτή η συνδυαστική θεραπεία φαίνεται ότι μειώνει το ποσοστό υποτροπής των κονδυλωμάτων στον πρωκτό.

  Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και οι σινεκατεχίνες μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη χρήση τους. Συνήθως αυτές είναι ήπιες ή μέτριου βαθμού και πολύ σπάνια απαιτείται διακοπή της θεραπείας (2,3%). Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το ερύθημα (δηλαδή η ερυθρότητα του περιπρωκτικού δέρματος), ο κνησμός του πρωκτού, το αίσθημα καψίματος, η ενόχληση ή ο πόνος, οι εξελκώσεις και η δημιουργία πληγών, το οίδημα, η σκληρία και η μικρού βαθμού αιμορραγία.

  Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η χρήση των σινεκατεχινών θα πρέπει να γίνεται έως 16 εβδομάδες. Θα πρέπει να αποφεύγεται σε ανθρώπους με γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα έκδοχα του φαρμάκου ή στις ίδιες τις σινεκατεχίνες ή στα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Επίσης το συγκεκριμένο φάρμακο αντενδείκνυται σε ομάδες ανοσοκατασταλμένων ανθρώπων όπως π.χ. στους οροθετικούς, καθώς σε αυτές τις ομάδες δεν έχει ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Τέλος δεν έχει διευκρινιστεί η ασφάλεια των σινεκατεχινών στις εγκύους, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

  Συμπερασματικά, οι σινεκατεχίνες αποτελούν μία σχετικά καινούργια επιλογή στη φαρέτρα του εξειδικευμένου ιατρού για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν οι σωστές ενδείξεις και με προσοχή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας τουλάχιστον μία φορά το μήνα είναι απαραίτητη, για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας και την αποφυγή επιπλοκών.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811