Πολλαπλά και Ευμεγέθη Κονδυλώματα Πρωκτού: Μία Πρόκληση Για Τον Πρωκτολόγο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οφείλονται στον ιό HPV και συχνά παρουσιάζονται ως μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με κουνουπίδια. Εντοπίζονται στην περιπρωκτική χώρα ή/και στο εσωτερικό του πρωκτού. Στο 90% των περιπτώσεων οφείλονται στη λοίμωξη από τους τύπους 6 και 11 του HPV. Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται απλά και εύκολα με διάφορες θεραπείες (φαρμακευτικές, επεμβατικές ή χειρουργικές).

    Κάποιοι ασθενείς όμως προσέρχονται καθυστερημένα στο γιατρό με αποτέλεσμα τα κονδυλώματα να έχουν πολλαπλασιαστεί και να είναι υπερβολικά πολλά και μεγάλα. Σπάνια σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο πολλά, που κατά την εξέταση (πρωκτοσκόπηση) δεν ανευρίσκεται σχεδόν καθόλου φυσιολογικό πρωκτικό επιθήλιο. Αυτοί οι ασθενείς είναι πραγματικά πρόκληση για τον πρωκτολόγο καθώς λόγω του αριθμού τους και ίσως και του μεγέθους τους τα κονδυλώματα είναι τεχνικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η τεχνική δυσκολία δεν αφορά τόσο στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, αλλά στις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τη θεραπεία.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Πιθανές Επιπλοκές

    Η βασική και πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η στένωση πρωκτού. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή που επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινότητα του πάσχοντος. Προκαλείται από μαζική αντιμετώπιση πολλαπλών και ευμεγέθων κονδυλωμάτων, οπότε κατά τη διάρκεια της μετεπεμβατικής περιόδου, η επούλωση των μεγάλων τραυμάτων του πρωκτού οδηγεί στην ανάπτυξη σκληρού επουλωτικού ιστού με τελικό αποτέλεσμα τη στένωση του αυλού του πρωκτού. Η στένωση μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά και διαγιγνώσκεται εύκολα με την κλινική εξέταση του πρωκτού. Η αντιμετώπιση της στένωσης του πρωκτού εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Στις ήπιες μορφές χορηγούνται φυτικές ίνες και μαλακτικά των κοπράνων. Στη μέτρια στένωση είναι αναγκαίες οι διαστολές του πρωκτικού αυλού με ειδικούς πρωκτικούς διαστολείς, ενώ στη βαριά μορφή της πάθησης είναι αναγκαία η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

    Μία άλλη παράμετρος της αντιμετώπισης μεγάλου όγκου HPV βλαβών είναι ο χρόνος της επούλωσης. Όσο περισσότερα και μεγαλύτερα είναι τα κονδυλώματα τόσο αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για να ολοκληρώσει την επουλωτική διεργασία. Επομένως παρατείνεται και ο μετεπεμβατικός πόνος, η ενόχληση και η εκροή υγρών από τα τραύματα που μπορεί να υπάρχουν.

    Κάποιες φορές η αντιμετώπιση ευμεγέθων βλαβών μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία χρόνιου έλκους ή ακόμη και χρόνιας ραγάδας δακτυλίου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο πρόσθιο και στο οπίσθιο τεταρτημόριο της πρωκτικής σχισμής και οφείλεται στη ασθενέστερη αιμάτωση των συγκεκριμένων περιοχών, όπως επίσης και στο μετεπεμβατικό σπασμό του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος γίνεται με συνήθως με φαρμακευτικούς παράγοντες που αυξάνουν την αιμάτωση της περιοχής και χαλαρώνουν το σπασμό του έσω σφιγκτήρα.

    Στρατηγικές Αντιμετώπισης

    Η αντιμετώπιση τόσο πολύπλοκων περιπτώσεων κονδυλωμάτων πρωκτού χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από το χειρουργό-πρωκτολόγο που θα αναλάβει τον ασθενή, άρτιο τεχνολογικά εξοπλισμό και υπομονή τόσο από τον ιατρό όσο και από τον ασθενή. Συνήθως σε τόσο μεγάλους όγκους HPV βλαβών αποφεύγεται η τοπική αναισθησία και προτιμάται η ραχιαία ή η γενική αναισθησία. Αυτό προσφέρει στον ασθενή τη βεβαιότητα ότι δεν θα βιώσει καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και στον ιατρό την ευκολότερη και ταχύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας.

    Κάποιες φορές, όταν το μέγεθος και ο αριθμός των κονδυλωμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος είναι αναγκαία η αντιμετώπισή τους σε 2 ή περισσότερα στάδια. Αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται όπως προαναφέρθηκε σχετικά σπάνια με σκοπό την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών όπως είναι η στένωση του πρωκτού.

    Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων εξαρτάται από την εκπαίδευση, την προτίμηση και την εμπειρία του χειρουργού. Συνήθως σε πολλαπλά κονδυλώματα πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση, καθώς αφαιρούνται σχετικά μεγαλύτερα τεμάχια ιστού με αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο στένωσης μετεγχειρητικά. Στην Κλινική Laser Surgery προτιμούμε την εξάχνωση των κονδυλωμάτων με το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) το οποίο σε έμπειρα χέρια είναι ελάχιστα επεμβατικό, ακριβές και προκαλεί πολύ μικρό θερμικό έγκαυμα στους ιστούς σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας π.χ. διαθερμία, ραδιοσυχνότητες κλπ. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα την ίδια κιόλας μέρα ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.

    Τέλος ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η υποτροπή των κονδυλωμάτων. Είναι δεδομένο ότι το μέγεθος του ιικού φορτίου σε ασθενείς με πολλαπλά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πλήρη εξάχνωση των κονδυλωμάτων, είσαι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμα κύτταρα που είναι μολυσμένα με τον HPV που μπορεί μακροσκοπικά να φαίνονται φυσιολογικά. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να υπάρξει υποτροπή των κονδυλωμάτων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

    Συμπερασματικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα πολλαπλά και ευμεγέθη κονδυλώματα του πρωκτού είναι πολύπλοκα στην αντιμετώπισή τους, τεχνικά απαιτητικά και ενέχουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η μεγάλη εμπειρία του πρωκτολόγου στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, η προσοχή και η λήψη εξατομικευμένων αποφάσεων με σκοπό τη βέλτιστη πορεία αυτών των ασθενών.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811