Λίπωμα: 9 & 1 Ερωτήσεις Για Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις

Λίπωμα: 9 + 1 Ερωτήσεις Για Όλα Αυτά Που Πρέπει Να Ξέρεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  1. Τι είναι το λίπωμα;

  Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος ο οποίος κάνει την εμφάνισή του στον ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα (υποδόριος ιστός). Πρόκειται για τον πιο συχνό καλοήθη όγκο, καθώς απαντάται σε μεγάλο αριθμό του γενικού πληθυσμού, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

  2. Σε ποια ηλικία μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ένα λίπωμα;

  Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλα αυτά εκτιμάται πως αναπτύσσεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40 – 60 ετών.

  3. Τι μέγεθος μπορεί να έχει ένα λίπωμα;

  Το λίπωμα μπορεί να παρουσιασθεί σε ποικίλες διαστάσεις. Το πιο κοινό μέγεθος ενός λιπώματος είναι η διάμετρος 1 έως 3 εκατοστά. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το μέγεθος του λιπώματος μπορεί να φτάσει τον όγκο ενός αυγού ή και ακόμη μεγαλύτερο από αυτό.

  4. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός λιπώματος;

  Πρόκειται για όγκο – εξόγκωμα που είναι μαλακό και λείο στην υφή και μπορεί να μετακινηθεί με μεγάλη ευκολία, ασκώντας απλή πίεση με τα δάχτυλα.

  5. Πού μπορεί να εμφανιστεί ένα λίπωμα;

  Το λίπωμα εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή:

  • Του λαιμού
  • Του ώμου
  • Των χεριών
  • Των μηρών
  • Της ωμοπλάτης

  6. Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν με την εμφάνιση του λιπώματος;

  Τα λιπώματα συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και στην πλειοψηφία τους δε γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή άμεσα παρά μόνο όταν αναπτυχθούν και αυξηθεί το μέγεθός τους.

  Όταν το μέγεθος ενός λιπώματος αυξηθεί τότε μπορεί να προκαλέσει πίεση στα νεύρα κοντά στην περιοχή που έχει αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αίσθημα βάρους, πίεσης και πόνο στην περιοχή που βρίσκεται.

  Το βασικότερο πρόβλημα που προκαλούν τα λιπώματα, ουσιαστικά, είναι η αισθητική ενόχληση του ασθενούς η οποία αποτελεί και τον κύριο λόγο για να προχωρήσει κάποιος στην αφαίρεση ενός λιπώματος.

  7. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα λίπωμα;

  Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός λιπώματος εξαρτάται από το μέγεθός του. Γενικά, η αποκλειστική μέθοδος αφαίρεσης ενός λιπώματος είναι η χειρουργική επέμβαση. Όπως προαναφέραμε, η αφαίρεση γίνεται συνήθως για λόγους αισθητικούς ή επειδή ο ασθενής βιώνει μια περίεργη αίσθηση πως πάνω του υπάρχει κάποιο ξένο σώμα.

  Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός, πραγματοποιεί αφαίρεση του λιπώματος στην Κλινική Laser Surgery με το εξελιγμένο και αποτελεσματικό χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).

  Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά, καθώς αποφεύγει την ταλαιπωρία του κλασικού χειρουργείου. Ο χρόνος διεκπεραίωσης της επέμβασης είναι εξαιρετικά σύντομος (10-20 λεπτά περίπου), ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο άμεσα και επιστρέφει στις ασχολίες του, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άρτιο.

  8. Έπειτα από αφαίρεση του λιπώματος, μπορεί να εμφανιστεί πάλι στο ίδιο σημείο;

  Σε περιπτώσεις στις όποιες το λίπωμα έχει αφαιρεθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης και εφόσον έχει διενεργηθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, η επανεμφάνισή του είναι σχεδόν αδύνατη.

  9. Μπορεί να προκληθεί καρκίνος από ένα λίπωμα;

  Ο καρκίνος και το λίπωμα είναι δύο παθήσεις στις οποίες δεν υπάρχει αλληλεξάρτηση. Ωστόσο, σε κάποια περιστατικά, το λίπωμα συγχέεται με έναν τελείως διαφορετικό όγκο όπου τα χαρακτηριστικά του έχουν αρκετές ομοιότητες με το λίπωμα, το λεγόμενο λιποσάρκωμα.

  Πρόκειται για μια κακοήθη μάζα που προέρχεται και αυτή από τα λιπώδη κύτταρα του οργανισμού όπως και το λίπωμα και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως εντοπίζεται πιο βαθιά από ότι τα λιπώματα και πιο συχνά εντοπίζεται στην περιοχή του μηρού ή στη βουβωνική χώρα.

  Παρόλα αυτά, το λιποσάρκωμα είναι σπάνιος όγκος.

  10. Κύστη ή λίπωμα; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

  Τρία στρώματα συνθέτουν το δέρμα μας:

  • Η επιδερμίδα
  • Το χόριο
  • Ο υποδόριος λιπώδης ιστός

  Η βασική διαφορά μεταξύ κύστης και λιπώματος είναι ότι η κύστη αποτελεί ένα μόρφωμα κυστικό δηλαδή έχει περιεχόμενο, το σμήγμα, ενώ το λίπωμα αποτελεί καλοήθη συμπαγή όγκο.

  Οι κύστες τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά στην περιοχή της ράχης και του προσώπου ενώ τα λιπώματα εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που αναφέραμε παραπάνω.

  Επικοινωνία Επικοινωνία