Πύον στο Νύχι του Ποδιού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της συνολικής υγείας του οργανισμού μας. Η καλή υγεία των νυχιών είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και διάφορες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν των υγεία των νυχιών και γενικότερα των δακτύλων. Πιο συγκεκριμένα κάποιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πύον στο νύχι του ποδιού και άλλα συμπτώματα.

  Η ύπαρξη πύου στο νύχι του ποδιού είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στο δάκτυλο και συχνά συνοδεύεται και από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα όπως οίδημα (πρήξιμο) του δακτύλου, πόνο που μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πολύ έντονος, ερυθρότητα του δακτύλου και σχηματισμό αποστηματικής κοιλότητας ή κοκκιώματος.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Οι συνηθέστερες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό πύου στο νύχι του ποδιού είναι οι εξής:

  • Είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση. Είναι πολύ συχνή πάθηση των ονύχων ιδιαίτερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προκαλείται από την εισχώρηση του νυχιού μέσα στην πλάγια (συνήθως) πτυχή του δέρματος του δακτύλου με αποτέλεσμα τραυματισμό του παρωνυχίου. Στον πρώτο βαθμό της πάθησης υπάρχει φλεγμονή και πόνος στο σημείο τραυματισμού. Όταν η πάθηση προχωρήσει και παρεισφρήσουν μικρόβια τότε αναπτύσσεται και πύον στο νύχι του ποδιού, οπότε μιλάμε πλέον για τον δεύτερο βαθμό της είσφρυσης όνυχος. Στον τρίτο βαθμό της ονυχοκρύπτωσης αναπτύσσεται κοκκίωμα το οποίο είναι παθολογικός επουλωτικός ιστός λόγω της χρονιότητας της πάθησης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτάται από το βαθμό της πάθησης. Στα αρχικά στάδια γίνεται με ποδόλουτρα με αντισηπτικό και σωστή περιποίηση των νυχιών. Όταν όμως υπάρχει πύον στο νύχι του ποδιού, τότε είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης για να υποχωρήσει η φλεγμονή και τα συμπτώματά της. Στις περιπτώσεις που η είσφρυση όνυχος είναι τρίτου βαθμού (δηλαδή όταν έχει αναπτυχθεί κοκκίωμα λόγω της χρονιότητας της πάθησης) η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική και γίνεται με Laser.
  • Παρωνυχία. Πρόκειται για φλεγμονή στους ιστούς που βρίσκονται γύρω από τα νύχια, η οποία συχνά είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Το πιο συχνό μικρόβιο που προσβάλλει την περιοχή είναι ο σταφυλόκοκκος, αλλά μπορεί να απομονωθούν και άλλα μικρόβια. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη μορφή της παρωνυχίας. Στην οξεία παρωνυχία αναπτύσσεται οίδημα και ερύθημα. Υπάρχει το ενδεχόμενο η οξεία παρωνυχία να οδηγήσει στο σχηματισμό παρωνυχίου αποστήματος. Η θεραπεία του αποστήματος του παρωνυχίου είναι η άμεση διάνοιξη του αποστήματος και η παροχέτευση του πύου. Η συγκεκριμένη επέμβαση στην Κλινική Laser Surgery πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) και οδηγεί σε άμεση ανακούφιση των έντονων συμπτωμάτων του ασθενούς. Είναι απλή και σύντομη, καθώς διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Η διάνοιξη είναι απαραίτητη για να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στη μήτρα του όνυχος. Όταν η λοίμωξη επιμένει κρίνεται επιβεβλημένη η χορήγηση αντιβίωσης, ανάλογα πάντα με την κλινική εικόνα του προβλήματος. Αυτή μπορεί να γίνει συνδυαστικά με τη διάνοιξη στις περιπτώσεις που αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Άλλες πιο σπάνιες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή πύου στο δάκτυλο του ποδιού είναι διάφοροι όγκοι της περιοχής των δακτύλων όταν επιμολύνονται, η επιπλεγμένη οστεομυελίτιδα και το διαβητικό έλκος. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες για το δάκτυλο και μπορεί να απαιτήσουν χρόνια αντιβιοτική θεραπεία ή εκτεταμένες επεμβάσεις για να αποκατασταθούν. Η θεραπεία συχνά απαιτεί τη συνεργασία Χειρουργού με Ορθοπαιδικό, Πλαστικό ή Ενδοκρινολόγο, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος.

  Γενικότερα η παρουσία πύου στο νύχι του ποδιού είναι μία κατάσταση που απαιτεί ιατρική εξέταση, διάγνωση του προβλήματος, διαφορική διάγνωση από άλλες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν παρόμοια κλινική εικόνα και εξειδικευμένη θεραπεία, ανάλογα με τη φύση της πάθησης που προκαλεί την παραγωγή της πυώδους συλλογής. Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη, καθώς η παραμονή του πύου στο δάκτυλο είναι επικίνδυνη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη βιωσιμότητα του δακτύλου.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811