Κύστη Κόκκυγος: Πώς Προκαλείται;

Κύστη Κόκκυγος: Πώς Προκαλείται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η κύστη κόκκυγος είναι ένα φαινόμενο το οποίο προκαλείται εξαιτίας της διείσδυσης τριχών στο δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα.

  Η πάθηση αλλιώς ονομάζεται τριχοφωλεακή κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο και αναφέρεται στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού που εμφανίζεται στο δέρμα της κοκκυγικής περιοχής.

  Η κύστη κόκκυγος γίνεται εύκολα αντιληπτή καθώς στο σημείο που εντοπίζεται, κάτω από την επιδερμίδα, ο ασθενής παρουσιάζει ένα σκληρό μόρφωμα καθώς και οπές οι οποίες αποτελούν τους πόρους που συνδέουν την κύστη με το δέρμα. Πολύ συχνά, η κύστη και οι οπές περιλαμβάνουν τρίχες.

  Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται σε συχνότερο βαθμό στον ανδρικό πληθυσμό από ό,τι στο γυναικείο και πιο συγκεκριμένα σε άνδρες νεαρής ηλικίας (15 – 30 ετών).

  Βασικοί Παράγοντες Κινδύνου Για Την Ανάπτυξη Κύστης Κόκκυγος

  Μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος είναι οι παρακάτω:

  • Έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα
  • Μηχανική πίεση που ασκείται στους θύλακες της τρίχας από τις κινήσεις των γλουτών
  • Συγκεκριμένες συνθήκες όπως η τριβή και η υγρασία οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία μικροβιακών λοιμώξεων στην περιοχή
  • Αυξημένο σωματικό βάρος

  Συμπτώματα Της Κύστης Κόκκυγος

  Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετά χρόνια και περιπτώσεις όπου μπορεί αιφνίδια να παρουσιαστεί ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα αποτέλεσμα του οποίου είναι η αίσθηση έντονου πόνου και πρηξίματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετός.

  Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει έντονη και συνεχής εκροή πύου και αίματος από τις οπές που έχουν δημιουργηθεί στην παθούσα περιοχή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα καθώς και έντονη αίσθηση φαγούρας.

  Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται έναν ήπιο πόνο στην περιοχή όταν βρίσκονται σε φάση ανάπαυσης για πολλή ώρα ή έπειτα από έντονη σωματική άσκηση.

  Πιο συχνή ανησυχία στους ασθενείς προκαλεί η ύπαρξη περαιτέρω μόλυνσης της περιοχής από κάποιο μικρόβιο καθώς και η ανάπτυξη νέου αποστήματος στην περιοχή.

  Η δημιουργία αποστήματος ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να πάρει δραματικές διαστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση η κύστη κόκκυγος γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή καθώς εμφανίζεται έντονος πόνος και πρήξιμο, σε συνδυασμό με ερυθρότητα της περιοχής, υψηλό πυρετό και έντονη δυσκολία κατά τη βάδιση ή το κάθισμα. Η εν λόγω επιπλοκή χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με διάνοιξη του αποστήματος και συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αντιβίωση, αντιπυρετικά φάρμακα και παυσίπονα.

  Θεραπεία Της Κύστης Κόκκυγος

  Τα προηγούμενα χρόνια η πιο διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος ήταν η «ανοιχτή» χειρουργική επέμβαση. Αυτή εξασφαλίζει την αφαίρεση της κύστης δίχως να ακολουθείται από συρραφή του τραύματος το οποίο δημιουργείται από τη διαδικασία. Η επούλωση του τραύματος επέρχεται μόνη της μέσα σε διάστημα 40 – 45 ημερών.

  Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία ουσιαστικά τείνει να εγκαταλειφθεί καθότι η μετεγχειρητική περίοδος που ακολουθεί συνήθως είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καθημερινές και αιματηρές αλλαγές επιθεμάτων με συνέπεια να περιορίζονται σημαντικά οι κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητές του.

  Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τα ποσοστά κατά τα οποία μπορεί να υπάρξει υποτροπή της νόσου είναι πάνω από 10% και για την πλειονότητα των ασθενών, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

  Για τους λόγους αυτούς, η ανάγκη για νέες πιο σύγχρονες και φιλικές προς τον ασθενή τεχνικές ήταν επιτακτική. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιασθεί μια ραγδαία ανάπτυξη στις μεθόδους αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με λιγότερο επώδυνες και ατραυματικές διαδικασίες.

  Ανάμεσα σε αυτές, η FiLaC αποτελεί την πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική τεχνική.

  Τι είναι η τεχνική laser FiLaC;

  Η τεχνική laser FiLaC γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας του laser και αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος.

  Η συγκεκριμένη μέθοδος καταπολεμά την πάθηση το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικά από την «ανοιχτή» μέθοδο, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς απαλλάσσονται από αυτή δίχως ταλαιπωρία και πόνο.

  Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, Χειρουργός – ΠρωκτολόγοςΣτρατιωτικός Ιατρός, πραγματοποιεί την τεχνική FiLaC στην Κλινική Laser Surgery, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς.

  Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύντομη διαδικασία που δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά σε συνολικό χρόνο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια κιόλας ημέρα.

  Επιπλέον πλεονεκτήματα της τεχνικής FiLaC είναι τα εξής:

  • Ταχύτατη επούλωση και άμεσο αποτέλεσμα
  • Σύντομος χρόνος ανάρρωσης που εξαφανίζει την ανάγκη νοσηλείας
  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα – αποφυγή μεγάλων τραυμάτων εξαιτίας της ελάχιστης επεμβατικότητας
  • Δυνατότητα για ντους την επόμενη ημέρα
  • Ομαλή μετεγχειρητική περίοδος
  • Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής

  Επικοινωνία Επικοινωνία