Λίπωμα στο Κεφάλι

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει λιπώδης ιστός. Αποτελείται από λιπώδη κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με πολύ αργό ρυθμό και για αυτό τα λιπώματα αυξάνονται σε μέγεθος πολύ αργά. Παρόλα αυτά τα λιπώματα μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να αυξηθούν πολύ σε μέγεθος και να δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα ή/και συμπτώματα εάν πιέζουν νεύρα της περιοχής ή άλλες ανατομικές δομές. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών.

  Μία πολύ συχνή θέση ανάπτυξης λιπωμάτων είναι το κεφάλι. Μάλιστα τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης των λιπωμάτων στο κεφάλι είναι το τριχωτό της κεφαλής και το μέτωπο. Φυσικά ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο κεφάλι. Το μέγεθός τους συνήθως είναι μικρό (1-3 cm).

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Η διάγνωση του λιπώματος στο κεφάλι θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο χειρουργό. Συνήθως πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση της περιοχής στην οποία βρίσκεται το λίπωμα. Συνήθως τα λιπώματα είναι μαλακά, ευκίνητα και δεν προκαλούν πόνο. Εντοπίζονται κυρίως στο υποδόριο, αλλά σπάνια μπορεί να είναι και ενδομυικά.

  Η διαφορική διάγνωση του λιπώματος περιλαμβάνει τη σμηγματογόνο κύστη που είναι μία κοιλότητα με τοίχωμα που περιέχει σμήγμα και πρέπει να αφαιρείται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επιμολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Σπάνια, το «λίπωμα» μπορεί να είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από λιπώδη κύτταρα και ονομάζεται λιποσάρκωμα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πρέπει να αφαιρούνται τα λιπώματα, καθώς ο μόνος τρόπος να καθοριστεί η ακριβής φύση της μάζας είναι η ιστολογική εξέταση.

  Το λίπωμα στο κεφάλι μπορεί να αφαιρεθεί κυρίως με δύο μεθόδους:

  • Κλασική επέμβαση αφαίρεσης του λιπώματος με το νυστέρι. Πρόκειται για καθιερωμένη τεχνική που εφαρμόζεται για δεκαετίες σε όλο τον κόσμο.
  • Αφαίρεση με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία με πολύ καλά αποτελέσματα και η οποία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής μεθόδου. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη, σύντομη και έχει πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την επέμβαση με το νυστέρι, καθώς το μήκος της τομής που χρειάζεται είναι πολύ μικρότερο (περίπου το μισό).

  Η εμπειρία του χειρουργού είναι πολύ σημαντική ειδικά σε δύσκολα λιπώματα, όπως αυτά που είναι ενδομυικά ή κάτω από κάποιο μυικό στρώμα, τα λιπώματα που έχουν προεκτάσεις και τα λιπώματα που κολλούν σε παρακείμενους ιστούς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής του λιπώματος. Το Laser βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις παραπάνω καταστάσεις, καθώς δίνει την ευκαιρία στον έμπειρο χειριστή του να έχει ένα αναίμακτο χειρουργικό πεδίο, με αποτέλεσμα να μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια το λίπωμα από τις παρακείμενες ανατομικές δομές.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναισθησία που χορηγείται για να αφαιρεθεί ένα λίπωμα στο κεφάλι είναι τοπική αναισθησία με λιδοκαΐνη. Σπάνια, σε πολύ μεγάλα λιπώματα του κεφαλιού ή σε λιπώματα που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες ανατομικές δομές όπως τα μάτια μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση γενικής αναισθησίας κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής θα βρίσκεται σε καταστολή.

  Σε γενικές γραμμές το κεφάλι έχει πολύ καλή αγγείωση, οπότε η επούλωση του τραύματος είναι πολύ καλή και σχετικά σύντομη. Μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα και μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του. Πρακτικά ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός, καθώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη παραμονής στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία απλή αλλαγή του τραύματος μία φορά την ημέρα.

  Συμπερασματικά, το λίπωμα στο κεφάλι είναι μία πολύ συχνή πάθηση κυρίως της μέσης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση. Η αφαίρεση του λιπώματος με Laser διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πολύ καλή επιλογή που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική εκτομή.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811