Ονυχοκρύπτωση: Αίτια και Θεραπεία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος είναι μία πολύ συχνή παθολογική κατάσταση των νυχιών. Παρουσιάζεται κυρίως στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών και επηρεάζει κυρίως τις ηλικίες 15-30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οφείλεται στην εισχώρηση του νυχιού μέσα στον πλαϊνό ιστό του δακτύλου (παρωνύχιο). Στην πραγματικότητα δεν εισχωρεί το νύχι εντός του ιστού, αλλά το ίδιο το παρωνύχιο υπερτρέφεται λόγω της ενυπάρχουσας φλεγμονής και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, δίνοντας την εντύπωση ότι το πρόβλημα προκαλείται από το νύχι. Πλέον αντιμετωπίζεται εύκολα, σύντομα και αναίμακτα με τη νέα τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων με Laser στην Κλινική Laser Surgery.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αίτια της Ονυχοκρύπτωσης

  Η ονυχοκρύπτωση είναι συνήθως μία πολυπαραγοντική πάθηση, καθώς στον ίδιο ασθενή μπορεί να συνυπάρχουν δύο ή και παραπάνω αιτίες που την προκαλούν. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι οι εξής:

  • Λανθασμένο κόψιμο των ονύχων, πριν αυτοί εξέλθουν από τους ιστούς
  • Υπεριδρωσία των δακτύλων κυρίως των ποδιών
  • Χρήση ακατάλληλων (στενών) υποδημάτων που πιέζουν το παρωνύχιο με αποτέλεσμα αυτό σταδιακά να τραυματίζεται
  • Διάφοροι τραυματισμοί των δακτύλων, ειδικά κατά τη διάρκεια διαφόρων αθλημάτων
  • Καταπόνηση των ποδιών από την πολύωρη ορθοστασία ή την παρατεταμένη βάδιση
  • Κακή καθαριότητα και περιποίηση των ονύχων και γενικά των δακτύλων
  • Ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση
  • Παθολογικό σχήμα των ονύχων (ονυχοκύρτωση)
  • Διάφορες μολύνσεις των δακτύλων ή των ονύχων από βακτήρια ή μύκητες
  • Κληρονομικότητα

  Σταδιοποίηση της Ονυχοκρύπτωσης

  Η ονυχοκρύπτωση ανάλογα με το στάδιό της παρουσιάζει μία ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων, από πολύ ήπια συμπτώματα έως πολύ έντονη κλινική εικόνα σε συνδυασμό με παραμόρφωση των ιστών του δακτύλου. Η κατάταξη της ονυχοκρύπτωσης γίνεται σε 3 στάδια:

  Στάδιο 1: Υπάρχει ήπια φλεγμονή, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και πόνος στο παρωνύχιο. Τα συμπτώματα είναι αμβληχρά κει δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση στον ασθενή.

  Στάδιο 2: Το παρωνύχιο εκτός από τη φλεγμονή, επιμολύνεται και με βακτήρια, με συνέπεια την παραγωγή και εκροή πυώδους υγρού από το παρωνύχιο. Ο πόνος που βιώνει ο ασθενής είναι εντονότερος λόγω της έντονης φλεγμονής.

  Στάδιο 3: Η φλεγμονή είναι χρόνια με αποτέλεσμα το σχηματισμό κοκκιώματος (δηλαδή παθολογικού επουλωτικού ιστού). Το κοκκίωμα ξεχωρίζει από το παρωνύχιο καθώς αναπτύσσεται εξωφυτικά σε σχέση με τη φυσιολογική ανατομία του δακτύλου. Πολύ συχνά επιμολύνεται, οπότε παράγεται πύον το οποίο συσσωρεύεται στην αύλακα που σχηματίζεται ανάμεσα στον κεράτινο δίσκο και τον κοκκιωματώδη ιστό. Πολλές φορές το κοκκίωμα γίνεται τόσο ευμέγεθες που επεκτείνεται όχι μόνο στο πλάγιο της ονυχιαίας πλάκας, αλλά και κάτω από αυτήν.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Διαφορική Διάγνωση της Ονυχοκρύπτωσης

  Η ονυχοκρύπτωση θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από άλλες παθήσεις των ονύχων ή των δακτύλων, καθώς η θεραπευτική στρατηγική για κάθε πάθηση μπορεί να διαφέρει σε σχέση με αυτήν της ονυχοκρύπτωσης. Παθήσεις οι οποίες θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από την ονυχοκρύπτωση είναι οι εξής:

  • Η ονυχοκύρτωση ή γαμψονυχία
  • Ονυχομυκητίαση
  • Η παρωνυχία και το παρωνύχιο απόστημα
  • Η ονυχογρύπωση
  • Το διαβητικό έλκος δακτύλου
  • Διάφοροι όγκοι των δακτύλων
  • Οι ονυχιαίοι σπίλοι
  • Οι τύλοι (κάλοι) των δακτύλων
  • Οι μυρμηκίες των δακτύλων

  Θεραπεία της Ονυχοκρύπτωσης

  Η θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης ποικίλει και εξαρτάται κατά βάση από το στάδιο της πάθησης. Πάντα θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
  Στην ονυχοκρύπτωση πρώτου βαθμού η αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές είναι συντηρητική με συχνές πλύσεις του δακτύλου με ήπιο αντισηπτικό σαπούνι, σχολαστικό καθαρισμό με αντισηπτικό διάλυμα και όταν αυτό είναι αναγκαίο τοποθέτηση γάζας ανάμεσα στην κεράτινη πλάκα και στο παρωνύχιο, έτσι ώστε να προστατεύεται το παρωνύχιο από την ονυχιαία πλάκα.

  Όταν η φλεγμονή προχωράει και αναπτύσσεται μικροβιακή λοίμωξη (ονυχοκρύπτωση δευτέρου βαθμού), στη θεραπεία προστίθενται και αντιβιοτικά (τοπικής χρήσης και από το στόμα) με σκοπό την υποχώρηση της φλεγμονής και την αναστολή παραγωγής πύου. Η θεραπεία είναι επιτυχής σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών της τάξης του 70-80%, αλλά απαιτεί καθημερινή πιστή εφαρμογή των οδηγιών που θα δοθούν από το χειρουργό.

  Η ονυχοκρύπτωση πρώτου και δευτέρου σταδίου σπάνια απαιτούν χειρουργική επέμβαση καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό θεραπεύονται με τα συντηρητικά μέτρα που προαναφέρθηκαν. Κάποιες φορές όμως, όταν το πρόβλημα χρονίζει για μήνες ή χρόνια και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, υπάρχει και η επιλογή να αντιμετωπίζεται επεμβατικά. Με αυτό τον τρόπο θεραπεύεται η ονυχοκρύπτωση πρώτου και δευτέρου σταδίου που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς συντηρητικά και ταλαιπωρεί τον ασθενή.

  Η ονυχοκρύπτωση τρίτου βαθμού θεραπεύεται μόνο χειρουργικά, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί αφαίρεση του κοκκιωματώδους ιστού, έτσι ώστε να παραμείνουν μόνο οι υγιείς ιστοί του παρωνυχίου. Αυτή η επέμβαση στην Κλινική Laser Surgery πραγματοποιείται με τη χρήση του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου Laser γίνεται αφαίρεση του όνυχος που προκαλεί το πρόβλημα, αφαίρεση του κοκκιωματώδους ιστού και καυτηριασμός της μήτρας του όνυχος, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής του προβλήματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και μέσω του Laser αποφεύγονται οι τομές με το νυστέρι και τα ράμματα.

  Συμπερασματικά η ονυχοκρύπτωση είναι μία πολύ συχνή πάθηση των ονύχων που προκαλείται συνήθως από συνδυασμό παραγόντων. Πάντα θα πρέπει να γίνεται διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Η θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Η επεμβατική θεραπεία με Laser έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών άριστα αποτελέσματα.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811