11+1 Μύθοι και Αλήθειες για τις Αιμορροΐδες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ συχνή πάθηση που παρουσιάζεται σε άντρες και γυναίκες. Ουσιαστικά αποτελεί τη διόγκωση των αιμορροΐδων, οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων καθώς περίπου ο μισός πληθυσμός υποφέρει από την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του. Με την εμφάνισή τους ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό, πόνο και αιμορραγία. Σύμφωνα με έρευνες, οι διογκωμένες αιμορροΐδες (ή αιμορροϊδοπάθεια) μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι που κινδυνεύουν από αυτήν την κοινή πάθηση είναι άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα (περίπου 1 στους 2 εμφανίζουν αιμορροΐδες) καθώς και οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που μόλις γέννησαν. Η αύξηση σωματικού βάρους και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν συμπτώματα, όπως και η καταπόνηση από την τακτική ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Υπάρχουν ωστόσο πάρα πολλοί μύθοι σχετικά με τις αιμορροΐδες που διαστρεβλώνουν την αντίληψη του κοινού για την πάθηση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Παρακάτω αναφέρονται οι 12 συνηθέστεροι μύθοι που αφορούν στις αιμορροΐδες, καθώς και αυτά που πραγματικά ισχύουν για τον καθένα από αυτούς.

  Μύθος Νο 1
  Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες.

  Αλήθεια
  Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο ορθό. Όταν αυτές οι φλέβες διογκώνονται, τότε σχηματίζονται οι αιμορροΐδες. Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός θα υποφέρει από αιμορροϊδοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή του και έτσι οι πάσχοντες δεν θα πρέπει να αφήνουν την αμηχανία τους ή το φόβο τους να αναστέλλει την αναζήτηση βοήθειας με σκοπό την αντιμετώπιση της πάθησης και την μείωση των συμπτωμάτων τους.
   

  Μύθος Νο 2
  Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκληθούν από το κάθισμα σε πολύ κρύες ή ζεστές επιφάνειες.

  Αλήθεια
  Η θερμοκρασία μιας επιφάνειας στην οποία κάθεται ένα άτομο δεν προκαλεί αιμορροΐδες, ούτε έχει καμία επίδραση στην συμπτωματολογία των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση. Δεν έχει σημασία ποια είναι η θερμοκρασία του καθίσματος, αλλά το παρατεταμένο κάθισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αιμορροϊδοπάθειας.
   

  Μύθος Νο 3
  Μόνο άτομα που δεν είναι υγιή εμφανίζουν αιμορροΐδες.

  Αλήθεια
  Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει αιμορροϊδοπάθεια και υπάρχουν πολλοί υγιείς άνθρωποι που υποφέρουν από αιμορροΐδες. Ωστόσο, στην μείωση του κίνδυνου εμφάνισης αιμορροΐδων συμβάλλει η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, η άσκηση και η μείωση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα.
   

  Μύθος Νο 4
  Οι αιμορροΐδες αποτελούν πρόβλημα των ηλικιωμένων.

  Αλήθεια
  Οι αιμορροΐδες μπορεί να επηρεάσουν και τους νέους καθώς η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου εμφάνισής τους. Εντούτοις είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, καθώς το σώμα γίνεται πιο αδύναμο και κατά συνέπεια οι ιστοί πιο χαλαροί, καθιστώντας την πάθηση πιο διαδεδομένη στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, καθώς προκαλείται από παράγοντες όπως η υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και από την χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης ή βρίσκονται στην περίοδο με τον τοκετό.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Μύθος Νο 5
  Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία και τα άτομα που πάσχουν δεν θα θεραπευτούν ποτέ.

  Αλήθεια
  Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τη διαχείριση των αιμορροΐδων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν θεραπείες που είναι ικανές να μειώσουν το πρήξιμο και την ενόχληση και να ανακουφίσουν τον πόνο. Ακόμα τα άτομα που πάσχουν μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση της κατάστασης μέσω της διατροφής, εάν η δυσκοιλιότητα είναι η αιτία των αιμορροΐδων, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών στη διατροφή καθώς και η προσπάθεια διατήρησης των κοπράνων σε μαλακή σύσταση, μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης. Όταν η πάθηση επιμένει, τότε αντιμετωπίζεται επεμβατικά με διάφορες τεχνικές (αιμορροϊδεκτομή, Laser, απολίνωση με υπερήχους κλπ).
   

  Μύθος Νο 6
  Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν αιμορροΐδες.

  Αλήθεια
  Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι αιμορροΐδες μπορεί να προκληθούν από καυτά, πικάντικα ή εξωτικά τρόφιμα. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές ή γαστρεντερικές διαταραχές που μπορεί να δημιουργήσουν αυξημένη ενόχληση σε όσους έχουν αιμορροΐδες κατά την αφόδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διάρροια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της πάθησης.
   

  Μύθος Νο 7
  Η εγκυμοσύνη δε μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αιμορροΐδων.

  Αλήθεια
  Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των εγκύων γυναικών είναι υποφέρουν από διογκωμένες και οιδηματώδεις ή θρομβωμένες αιμορροΐδες. Η αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία της πυέλου που προκαλείται από τη διαστελλόμενη μήτρα εμποδίζει τη φλεβική επιστροφή με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει περιφερικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πρόπτωση των αιμορροΐδων. Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση είναι συντηρητική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
   

  Μύθος Νο 8
  Η αιμορραγία από τον πρωκτό οφείλεται πάντα στις αιμορροΐδες.

  Αλήθεια
  Οι ερεθισμένες αιμορροΐδες είναι ίσως η πιο κοινή αιτία αιμορραγίας από τον πρωκτό. Μερικές φορές πρόκειται για μικρές ποσότητες έντονου κόκκινου αίματος, αλλά περιστασιακά οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν βαρύτερη αιμορραγία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες αιμορραγίας από το ορθό, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πρωκτού, επομένως αυτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί και πρέπει πάντα να ελέγχεται από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Μύθος Νο 9
  Η καθιστική εργασία δε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων.

  Αλήθεια
  Η καθιστική θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τις πιθανότητες για αιμορροϊδοπάθεια. Πρέπει κατά τη διάρκεια της εργασίας να υπάρχουν τακτικά διαλείμματα. Όσο πιο δραστήριο είναι το άτομο τόσο πιο πολύ μειώνεται η δυσκοιλιότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αιμορροϊδοπάθεια.
   

  Μύθος Νο 10
  Η σωστή διατροφή δεν βελτιώνει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

  Αλήθεια
  Δεδομένου ότι η πίεση στην τουαλέτα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους αναπτύσσονται αιμορροΐδες, η αποφυγή της δυσκοιλιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιέχει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλες φυτικές ίνες, η κατανάλωση άφθονου νερού, η διατήρηση της δραστηριότητας και η διατήρηση των επιπέδων άγχους υπό έλεγχο, όλα βοηθούν το έντερο να λειτουργεί σωστά.
   

  Μύθος Νο 11
  Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

  Αλήθεια
  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με τον ίδιο τρόπο με αιμορραγία από το ορθό, γι’ αυτό το σύμπτωμα της αιμορραγίας από τον πρωκτό πρέπει πάντα να ελέγχεται από εξειδικευμένο ιατρό.
   

  Μύθος Νο 12
  Δεν πρέπει να πραγματοποιείται άσκηση εάν υπάρχουν αιμορροΐδες.

  Αλήθεια
  Οι περισσότερες ασκήσεις είναι καλές στην πρόληψη των αιμορροΐδων με μια πιθανή εξαίρεση. Η άρση βαρών με κακή τεχνική μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες του ορθού αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορροΐδοπάθειας. Εάν υπάρχουν αιμορροΐδες, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Επίσης, η ελαφριά τακτική άσκηση όπως το κολύμπι ή το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση κανονικών κενώσεων χωρίς αυξημένη πίεση και να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811