Κονδυλώματα στο Πέος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Μία από τις πιο συχνές περιοχές εμφάνισής τους στον άντρα είναι το πέος. Μάλιστα τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πέος και στην περιγεννητική περιοχή. Οι πιο συχνές θέσεις εντόπισής τους στο πέος είναι οι εξής:

  • Βάλανος
  • Πόσθη (το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει το σώμα του πέους)
  • Ακροποσθία (το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει τη βάλανο)
  • Βάση του πέους
  • Εφήβαιο
  • Περίνεο
  • Όσχεο
  • Μηρογεννητικές πτυχές
  • Ουρήθρα

  Επίσης τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν και στον πρωκτό, τόσο περιπρωκτικά όσο και ενδοπρωκτικά. Τα κονδυλώματα πρωκτού απαιτούν εξειδίκευση και εμπειρία για τη σωστή και ασφαλή αντιμετώπισή τους.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Τι τα προκαλεί

  Γενικά τα κονδυλώματα οφείλονται στη λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma VirusHPV) και σύμφωνα με κλινικές μελέτες είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τύποι του HPV που προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλωμάτων στο πέος είναι ο 6 και ο 11.

  Πώς εμφανίζονται

  Τα κονδυλώματα στην αρχή της εμφάνισής τους είναι μικροσκοπικά και δεν αναγνωρίζονται με την απλή όραση ούτε είναι ψηλαφητά. Καθώς όμως περνάει ο χρόνος συνήθως μεγαλώνουν και εξελίσσονται σε εξογκώματα ψηλαφητά που μοιάζουν με μικρά ογκίδια ή μικροσκοπικά κουνουπίδια. Κάποιες φορές ειδικά σε παραμελημένα περιστατικά μπορεί το μέγεθός τους να είναι μεγάλο. Το χρώμα τους είναι λευκό, καφέ ή ωχρό.

  Τα κονδυλώματα του πέους δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, καθώς δεν είναι κακοήθη. Ο HPV ιός όμως που προκαλεί τα κονδυλώματα μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να προκαλέσει και καρκίνο του πέους. Μάλιστα περίπου το 60% των καρκίνων του πέους προκαλείται από HPV μόλυνση. Οι πιο κοινοί τύποι του HPV που ανευρίσκονται σε ασθενείς με καρκίνο του πέους είναι ο 16 και ο 18. Για αυτό το λόγο όταν κάποιος έχει κονδυλώματα στο πέος, θα πρέπει να εξετάζεται από εξειδικευμένο ιατρό που να μπορεί να υποψιαστεί και να αναγνωρίσει και μία πιθανή κακοήθεια της περιοχής.

  Παράγοντες κινδύνου

  Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κονδυλώματα στο πέος. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

  Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων: Η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί τακτική υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στο πέος, καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα μετάδοσης της HPV μόλυνσης.
  Συνύπαρξη και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων: Λοιμώξεις που μεταδίδονται σεξουαλικά όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια και άλλες αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν κονδυλώματα, καθώς πολύ συχνά δημιουργούν μικροτραυματισμούς ή έλκη στο πέος και στην περιγεννητική περιοχή, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν μία πολύ πηγή εισόδου του HPV στο δέρμα.
  Μικροτραυματισμοί του δέρματος: Οι διάφοροι μικροτραυματισμοί του δέρματος του πέους και της περιγεννητικής περιοχής που μπορεί να προκληθούν με το ξύσιμο, το ξύρισμα, το έντονο σκούπισμα και από διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης αυξάνουν το ενδεχόμενο μόλυνσης των κυττάρων της περιοχής από τον HPV. Για την αποτρίχωση πρέπει να προτιμάται το Laser το οποίο δεν τραυματίζει την επιδερμίδα.
  Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα: Άνθρωποι με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από κονδυλώματα στο πέος. Μάλιστα είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από αυτά. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV, σε μεταμοσχευμένους, σε ανθρώπους με πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή για κάποιο νόσημα.
  Κάπνισμα: Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων πέους. Για αυτό το λόγο άνθρωποι που παρουσιάζουν κονδυλώματα πέους θα πρέπει να προσπαθήσουν να το διακόψουν ή τουλάχιστον να το μειώσουν.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Κονδυλώματα Πέους: Συμπτώματα

  Γενικά τα συμπτώματα που προκαλούν τα κονδυλώματα είναι αμβληχρά. Εκτός από την παρουσία εξογκωμάτων στο πέος ή στις περιοχές γύρω από αυτό κάποιες φορές μπορεί να συνυπάρχουν κνησμός, μικροαιμορραγίες ή και άλλες ενοχλήσεις οι οποίες μπορούν να προκληθούν από το μικροτραυματισμό των κονδυλωμάτων. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία και μεγαλώσουν, μπορεί να φράξουν την ουρήθρα και να προκαλούν πόνο και αιμορραγία κατά την ούρηση.

  Κονδυλώματα Πέους: Θεραπεία

  Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων του πέους: φαρμακευτικές, χημικές, επεμβατικές και χειρουργικές. Στο ιατρείο μας προτιμούμε τη χρήση του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) για την εξάχνωση (καυτηριασμό) των HPV βλαβών στο πέος. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε έμπειρα χέρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα καυτηριαστούν όλες οι βλάβες της περιοχής.

  Για το σκοπό αυτό, η ανίχνευση των κονδυλωμάτων επιτελείται με τη χρήση μεγεθυντικών φακών ή ειδικού μικροσκοπίου με ισχυρή δέσμη φωτός. Επίσης όπου χρειάζεται τίθεται και χρώση με ένα ειδικό υγρό (οξικό οξύ) το οποίο προκαλεί λευκάζουσα χροιά των κονδυλωμάτων και τα κάνει πιο εύκολα διακριτά. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται και τα πιο μικροσκοπικά κονδυλώματα, γεγονός απαραίτητο για να υπάρξει ίαση από την πάθηση.

  Ο χρόνος επώασης του HPV μπορεί να κυμανθεί από 3 εβδομάδες έως και πάνω από 8 μήνες. Για αυτό το λόγο ο απλός καυτηριασμός των κονδυλωμάτων δεν είναι αρκετός. Πάντα θα πρέπει καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα να γίνονται επανεξετάσεις της περιοχής για να αποκλειστεί η πιθανότητα υποτροπής. Όταν υπάρχει υποτροπή των κονδυλωμάτων στο πέος, θα πρέπει αυτά να θεραπεύονται εκ νέου.

  Πάντα όταν υπάρχουν κονδυλώματα στο πέος θα πρέπει να εξετάζεται και ο πρωκτός, καθώς δεν απαιτείται πρωκτική διείσδυση για να μεταδοθεί ο HPV. Υπάρχουν αναφορές για μετάδοση του ιού με τα δάκτυλα, με διάφορα σεξουαλικά παιχνίδια, με το ξύρισμα, το ξύσιμο ή ακόμα και το σκούπισμα της περιοχής. Επίσης είναι πολύ βασικό να γίνεται εξέταση και του ερωτικού συντρόφου, έτσι ώστε αν έχει κονδυλώματα και αυτός/ή να αντιμετωπίζονται παράλληλα. Αυτή η στρατηγική μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο επαναμολύνσεων ανάμεσα στους δύο συντρόφους και επιταχύνει το χρόνο της πλήρους θεραπείας από τα κονδυλώματα.

  Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση του Laser CO2 για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων του πέους και της περιγεννητικής περιοχής. Με τη χρήση μικροσκοπίου και του συγκεκριμένου Laser γίνεται λεπτομερειακή ανίχνευση και εξάχνωση των κονδυλωμάτων του πέους και της περιγεννητικής περιοχής με ακρίβεια χιλιοστού. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης καταστροφή όλων των HPV βλαβών με ταυτόχρονη διατήρηση ανέπαφου του πέριξ φυσιολογικού δέρματος. Σε περιπτώσεις ενδοουρηθρικών κονδυλωμάτων η θεραπεία γίνεται σε συνεργασία με ειδικό Ουρολόγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση από την πάθηση και η μείωση στο ελάχιστο του κινδύνου υποτροπής των κονδυλωμάτων.

  Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πέους με το Laser CO2 παρέχει ένα άριστο αποτέλεσμα, καθώς είναι:

  • Ανώδυνη
  • Αναίμακτη
  • Απλή και σύντομη
  • Δεν αφήνει σημάδια
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική
  • Ευνοεί την ταχεία επούλωση της περιοχής
  • Επιτρέπει την άμεση επάνοδο στο καθημερινό πρόγραμμα
  • Επιτρέπει το πλύσιμο της περιοχής την επόμενη κιόλας μέρα.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811