Κονδυλώματα Πρωκτού Συμπτώματα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τουλάχιστον έναν τύπο ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma VirusHPV), τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Τα κονδυλώματα του πρωκτού ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα. Μπορούν να μοιάζουν με μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος ή να έχουν εμφάνιση σαν κουνουπίδι. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά. Ορισμένα στελέχη του HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα πρωκτού, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο πρωκτού. Το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένα στελέχη του HPV και κατά συνέπεια και στην εμφάνιση κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού.

  Τα πρώιμα σημάδια των κονδυλωμάτων του πρωκτού, μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες έως μήνες μετά τη μόλυνση. Οι γυναίκες που έκαναν πρόσφατα σεξ χωρίς προστασία και αναζητούν πρώιμα σημάδια κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού θα πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους τακτικά. Δεν είναι όλα τα εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού πρώιμα σημάδια κονδυλωμάτων. Θα μπορούσαν να είναι η εκδήλωση άλλων ασθενειών, όπως οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, το περιεδρικό συρίγγιο κλπ.

  Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

  Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, επομένως οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τα έχουν. Το κύριο σύμπτωμα είναι μαλακά, υγρά εξογκώματα κοντά στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν που έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα ή χρώμα σάρκας. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό πρωκτού: Μπορεί να υπάρχει ήπια έως έντονη φαγούρα (κνησμός) στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν.
  • Αιμορραγία: Τα κονδυλώματα είναι εύθρυπτες κυτταρικές μάζες και κατά συνέπεια όταν περνούν τα κόπρανα μπορεί να τραυματιστούν και να αιμορραγήσουν. Συνήθως η αιμορραγία είναι μικρή και σύντομη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να επιμένει.
  • Έκκριση βλέννας: Συνοδεύει αρκετά συχνά την ύπαρξη κονδυλωμάτων στο εσωτερικό του πρωκτού.
  • Αίσθηση ξένου σώματος στον πρωκτό: Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν ευμεγέθη κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτού αλλά και περιπρωκτικά

  Ο ιατρός θα εξετάσει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, καθώς και ολόκληρη τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιήθεί με μια εξέταση του πρωκτικού σωλήνα με ένα μικρό, φωτισμένο πεδίο (πρωκτοσκόπηση) για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν κονδυλώματα μέσα στον πρωκτικό σωλήνα (εσωτερικά κονδυλώματα πρωκτού).

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Κονδυλώματα Πρωκτού: Θεραπεία

  Εάν δεν αφαιρεθούν τα κονδυλώματα, μπορούν να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο αίσθημα δυσφορίας και ντροπής στον ασθενή. Επίσης η ύπαρξη κονδυλωμάτων στον πρωκτό αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του πρωκτού καθώς υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο μόλυνσης και από άλλα στελέχη υψηλού κινδύνου. Τα εσωτερικά κονδυλώματα του πρωκτού μπορεί να μην ανταποκρίνονται σε τοπικά φάρμακα, επομένως μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  1. Τοπική φαρμακευτική αγωγή: Αυτές οι κρέμες συνήθως λειτουργούν καλύτερα εάν τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά και βρίσκονται μόνο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.
  2. Τοπικά φάρμακα που θα παγώσουν τα κονδυλώματα (υγρό άζωτο)
  3. Τοπικά φάρμακα που θα κάψουν τα κονδυλώματα (τριχλωροοξικό οξύ, ποδοφυλλίνη)
  4. Χειρουργική επέμβαση: Όταν τα κονδυλώματα είναι είτε πολύ μεγάλα για τις παραπάνω θεραπείες είτε είναι εσωτερικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα κονδυλώματα αφαιρούνται χειρουργικά. Ο ασθενής θα αναισθητοποιηθεί για τη διαδικασία. Ο τύπος του αναισθητικού εξαρτάται από τον αριθμό και την ακριβή θέση των κονδυλωμάτων που αφαιρούνται. Όταν υπάρχουν πολλά κονδυλώματα, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση σταδιακά. Θα γίνει επίσης εσωτερική εξέταση, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν βλάβες στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα.
  5.  
   Η Σημασία Της Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας Στη Διάγνωση Και Θεραπεία Των Δυσπλασιών Του Πρωκτού

  6. Καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Μία σύγχρονη τεχνική που προσφέρει μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα. Μέσω της χρήσης του υπερπαλμικού Laser CO2 σε συνδυασμό με ειδικό μικροσκόπιο αναγνωρίζονται και εξαχνώνονται και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες και με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα υποτροπής των κονδυλωμάτων. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πολλά. Ειδικότερα πρόκειται για μια τεχνική:
   • Ανώδυνη
   • Αναίμακτη
   • Απλή και σύντομη
   • Ασφαλής
   • Γίνεται με τοπική αναισθησία
   • Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα)
   • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές
   • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα
   • Δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο
   • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα
   • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα
   • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές
   • Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές των κονδυλωμάτων μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες αφαίρεσης
   • Μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής
   • Έχει λογικό κόστος

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811