Πώς Φεύγουν οι Αιμορροΐδες με Φυσικό Τρόπο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι αιμορροΐδες αποτελούν ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς, που περιέχουν αρτηρίες και φλέβες και συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων περίπου κατά 10%. Όταν οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος τότε αναφερόμαστε σε αιμορροϊδοπάθεια ή σε διόγκωση των αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Συμπτώματα των Αιμορροΐδων

  Τα σημεία και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της αιμορροϊδοπάθειας.

  Εξωτερικές αιμορροΐδες

  Αυτές εντοπίζονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό ή ερεθισμό στην περιοχή του πρωκτού
  • Πόνο ή δυσφορία
  • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό
  • Αιμορραγία

  Εσωτερικές αιμορροΐδες

  Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό. Συνήθως δεν είναι ορατές και σπάνια προκαλούν ενόχληση. Αλλά η καταπόνηση ή ο ερεθισμός κατά την κένωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Ανώδυνη αιμορραγία κατά τις κενώσεις του εντέρου και μετά από αυτές. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες έντονου κόκκινου αίματος στο χαρτί της τουαλέτας ή στην τουαλέτα.
  • Προπίπτουσες ή προεξέχουσες αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα πόνο, ερεθισμό και αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος στην περιοχή.

  Θρομβωμένες αιμορροΐδες

  Εάν το αίμα συγκεντρωθεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα και σχηματίσει θρόμβο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό μίας εξωτερικής θρομβωμένης αιμορροΐδας και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Έντονο πόνο
  • Πρήξιμο (οίδημα) της περιοχής
  • Φλεγμονή και ερεθισμός
  • Ένα σκληρό εξόγκωμα κοντά στον πρωκτό
  • Νέκρωση του δέρματος του πρωκτού

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ποιες είναι οι αιτίες ανάπτυξης των αιμορροΐδων;

  Οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό τείνουν να διατείνονται υπό πίεση και έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αιμορροΐδες, που είναι αγγειακοί σχηματισμοί, να διογκωθούν. Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν από αυξημένη πίεση στο κατώτερο μέρος του ορθού λόγω:

  • Καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου
  • Καθίσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην τουαλέτα
  • Χρόνιας διάρροιας ή δυσκοιλιότητας
  • Παχυσαρκίας
  • Εγκυμοσύνης
  • Πρωκτικής σεξουαλικής επαφής
  • Συχνής τροφής χαμηλής σε φυτικές ίνες
  • Τακτικής άρσης βαρών

  Παράγοντες κινδύνου

  Καθώς αυξάνεται η ηλικία, ο κίνδυνος των αιμορροΐδων αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και τον πρωκτό μπορεί να εξασθενήσουν και να διαταθούν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το βάρος της μήτρας ασκεί πίεση στην περιοχή του πρωκτού.

  Διατροφή και αιμορροΐδες

  Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των αιμορροΐδων είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά, ώστε να πραγματοποιείται ανώδυνα και σύντομα η κένωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή διατροφή. Ειδικότερα, τα άτομα πρέπει να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τροφές που μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τον όγκο τους, κάτι που συμβάλλει στην αποφυγή καταπόνησης των αιμορροΐδων.

  Ακόμα τα άτομα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά. Έξι έως οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά (όχι αλκοόλ) ημερησίως διατηρούν απαλά τα κόπρανα. Σημαντικά κρίνονται και τα συμπληρώματα φυτικών ινών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή από τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών – 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα – στη διατροφή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ινών, βελτιώνουν τα συνολικά συμπτώματα και την αιμορραγία από τις αιμορροΐδες.

  Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες που αιμορραγούν στο σπίτι;

  Μια αιμορραγική αιμορροΐδα είναι συνήθως σημάδι ερεθισμού ή βλάβης στο τοίχωμα της αιμορροΐδας. Αυτό θα πρέπει να επιλυθεί από μόνο του με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι για να επιταχθνθεί η διαδικασία και να μειωθεί η ενόχληση.

  Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πηγή αιμορραγίας ή εάν η αιμορραγία δεν υποχωρήσει μέσα σε μια εβδομάδα, σκόπιμη κρίνεται η επίσκεψη σε ένα ειδικό εξειδικευμένο ιατρό πρωκτολόγο.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Οι αιμορροΐδες συχνά αυτοδιαγιγνώσκονται, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Πολλές ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του πρωκτού και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση από έναν εξειδικευμένο ιατρό.

  Εάν υπάρχει διάγνωση για αιμορροΐδες που προκαλούν κνησμό ή πόνο, πρωταρχικός σκοπός είναι η μείωση της φλεγμονής. Ειδικότερα:

  • Ένα ζεστό μπάνιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του πρωκτού φαίνεται να έχει αναλγητικές δράσεις συμβάλλοντας στην μείωση των συμπτωμάτων.
  • Χρήση υγρών πετσετών. Το χαρτί υγείας μπορεί να είναι τραχύ και ερεθιστικό για τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Μια υγρή πετσέτα χωρίς πρόσθετο άρωμα ή ερεθιστικά συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Σκούπισμα με αμαμελίδα. Η χρήση χαρτιού υγείας με αμαμελίδα ή μαξιλαράκια αμαμελίδας μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει και να μειώσει τη φλεγμονή.
  • Χρήση κρύων επιθεμάτων. Αυτά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να ηρεμήσουν την περιοχή. Εφαρμόζονται για όχι περισσότερο από 20 λεπτά κάθε φορά.
  • Αποφυγή καθίσματος στην τουαλέτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις αιμορροΐδες. Για αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση κινητών, tablets, περιοδικών κλπ στην τουαλέτα.
  • Χρήση τοπικής κρέμας στις εξωτερικές αιμορροΐδες ή χρήση ενός φαρμακευτικού υπόθετου ή άλλων κρεμών ειδικών για τις εσωτερικές αιμορροΐδες. Αυτά τα προϊόντα συνήθως εφαρμόζονται πολλές φορές την ημέρα και παρέχουν προσωρινή ανακούφιση με τακτική χρήση. Συνήθως θα πρέπει να παρέχουν ανακούφιση μέσα σε περίπου 1 εβδομάδα.
  • Διατήρηση μαλακών των κοπράνων διατηρώντας το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ερεθισμού ή βλάβης σε μία αιμορραγική αιμορροΐδα.
  • Κατανάλωση άφθονου νερού όλη την ημέρα αποφεύγοντας έτσι την δυσκοιλιότητα.
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρέσκα φρούτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των ακανόνιστων κοπράνων.
  • Λήψη μαλακτικών των κοπράνων σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
  • Προσθέστε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών στη ρουτίνα σας εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε κάποια επιπλέον βοήθεια για να κρατήσετε τα κόπρανα μαλακά.
  • Διατήρηση καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Η καθημερινή άσκηση τείνει να μειώσει τη δυσκοιλιότητα με την πάροδο του χρόνου.
  • Άμεση ανταπόκριση στην επιθυμία για κένωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης.

  Μερικές φορές, ωστόσο, οι αιμορροΐδες δεν θα υποχωρήσουν πραγματικά από μόνες τους και απαιτούν ιατρική φροντίδα και πιο εκτεταμένη θεραπεία. Αυτό το είδος μεγαλύτερης προσοχής χρειάζεται συνήθως για θρομβωμένες αιμορροΐδες ή αιμορροΐδες που προκαλούν συνεχή έντονο πόνο ή σημαντική αιμορραγία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα με σκοπό το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Καμία τεχνική δεν είναι τέλεια. Ο έμπειρος χειρουργός-πρωκτολόγος θα πρέπει να γνωρίζει και να είναι εκπαιδευμένος σε πολλές τεχνικές και να τις εφαρμόζει εκ περιτροπής, ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Η τυφλή εφαρμογή μίας συγκεκριμένης τεχνικής χωρίς κριτήρια, μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα του ασθενούς ή ακόμα χειρότερα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ή επιπλοκές.

  Μια απλή, σύντομη (διαρκεί 15-20 λεπτά), ασφαλής, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική είναι η αιμορροϊδοπλαστική LHP®. Η τεχνική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας από το πρώτο έως σχεδόν το πιο προχωρημένο στάδιο. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η αποτελεσματικότητά της, η ασφάλειά της, η ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία, η προστασία του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα του πρωκτού, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, η μεγάλη ταχύτητα ανάρρωσης και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αποδεδειγμένα έχει για τον ασθενή. Την εξελιγμένη αυτή μέθοδο εφαρμόζει ο χειρουργός πρωκτολόγος Δρ. Ιωάννης Δοντάς έπειτα από πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση πρωκτολογικών παθήσεων.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811