Κίνδυνοι του Πρωκτικού Σεξ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο όρος πρωκτικό σεξ χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τον πρωκτό. Δεν περιλαμβάνει πάντα την πρωκτική επαφή. Ο πρωκτός είναι γεμάτος νευρικές απολήξεις, καθιστώντας τον πολύ ευαίσθητο και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το πρωκτικό σεξ ευχάριστο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 90% των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και το 5% έως 10% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έχουν πρωκτικές επαφές.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του πρωκτικού σεξ;

  Όπως συμβαίνει με πολλές μορφές σεξ, έτσι και το πρωκτικό σεξ έχει κινδύνους. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Σχίσιμο του πρωκτού καθώς η εσωτερική επένδυση του πρωκτού είναι πιο λεπτή από τον κόλπο και δεν έχει φυσική λίπανση. Οι μικροεκδορές που προκαλούνται από το πρωκτικό σεξ μπορούν να επιτρέψουν σε ιούς και βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως ο HIV. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι η πρωκτική έκθεση στον HIV ενέχει 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τον δεκτικό σύντροφο από την κολπική έκθεση. Η πρωκτική επαφή επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού ακόμα και καρκίνου του πρωκτού. Η χρήση λιπαντικών συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας τραυματισμού του πρωκτικού σωλήνα, αλλά δεν το αποτρέπει εντελώς.
  • Το δέρμα του πρωκτού δεν είναι τόσο καλά προστατευμένο όσο το δέρμα έξω από τον πρωκτό. Ειδικότερα, ο εξωτερικός ιστός περιλαμβάνει στρώματα με νεκρά κύτταρα κυρίως τα οποία συμβάλλουν στον φραγμό και την προστασία από μικροοργανισμούς. Το πρωκτικό δέρμα δεν έχει αυτή τη φυσική προστασία, γεγονός που καθιστά τον πρωκτό πιο ευάλωτο σε μικροτραυματισμούς και στην εξάπλωση της μόλυνσης.
  • Ο πρωκτός είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να συγκρατεί τα κόπρανα. Ο πρωκτός περιβάλλεται από τον σφιγκτήρα του πρωκτού, ο οποίος συσπάται μετά την αφόδευση με σκοπό την διασφάλιση της εγκράτειας των κοπράνων. Όταν όμως οι σφιγκτήρες του πρωκτού βρίσκονται σε φάση σπασμού, η πρωκτική διείσδυση μπορεί να είναι επώδυνη και δύσκολη. Το επαναλαμβανόμενο πρωκτικό σεξ μπορεί να αποδυναμώσει τον σφιγκτήρα του πρωκτού, καθιστώντας δύσκολη τη συγκράτηση των κοπράνων οδηγώντας πολλές φορές σε σοβαρές μορφές ακράτειας κοπράνων. Οι ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών (ασκήσεις Kegel) για την ενίσχυση του τόνου των σφιγκτήρων συμβάλλουν στην πρόληψη ή τη διόρθωση αυτού του προβλήματος.
  • Ο πρωκτός είναι γεμάτος βακτήρια. Τα βακτήρια που φυσιολογικά βρίσκονται στην πανίδα του πρωκτού μπορούν ενδεχομένως να μολύνουν τον σύντροφο του ατόμου. Η κολπική σεξουαλική επαφή μετά το πρωκτικό σεξ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Η στοματική επαφή με τον πρωκτό μπορεί να θέσει και τους δύο συντρόφους σε κίνδυνο για ηπατίτιδα, έρπητα, HPV και άλλες λοιμώξεις.
  • Ένας σοβαρός τραυματισμός από το πρωκτικό σεξ δεν είναι συνηθισμένος, μπορεί ωστόσο να συμβεί. Μια ενδεχόμενη αιμορραγία μετά το πρωκτικό σεξ μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό αιμορροΐδας ή του τοιχώματος του ορθού ή σε κάτι πιο σοβαρό όπως διάτρηση (τρύπα) στο κόλον. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο πρωκτολόγο ή χειρουργό.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί πρωκτικό σεξ με ασφάλεια;

  • Η χρήση προφυλακτικού και λιπαντικού φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής μέθοδος πραγματοποίησης πρωκτικού σεξ. Συμπληρωματικοί μέθοδοι περιλαμβάνουν:
  • Σχολαστικός καθαρισμός της πρωκτικής χώρας πριν το σεξ. Ένα κλίσμα, ή πρωκτική πλύση, μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.
  • Αφού πραγματοποιηθεί πρωκτικό σεξ, σκόπιμη κρίνεται η αλλαγή προφυλακτικού πριν πραγματοποιηθεί στοματικό ή κολπικό σεξ.
  • Χρήση άφθονου λιπαντικού με σκοπό την μείωση του κινδύνου ρήξης των ιστών. Με τα προφυλακτικά από λατέξ, συστήνεται λιπαντικό με βάση το νερό.
  • Το πρωκτικό σεξ πρέπει να σταματάει όταν γίνεται επώδυνο.
  • Εάν υπάρχει αιμορραγία μετά ή παρατηρήσετε πληγές ή εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό ή εκκρίσεις που προέρχονται από αυτόν, άμεση κρίνεται η επίσκεψη σε εξειδικευμένο πρωκτολόγο.
  • Καθαρισμός με ήπιο σαπούνι και νερό με σκοπό την αποτροπή της μόλυνσης. Μια κρέμα με βάση το νερό μπορεί να συμβάλει στην μείωση του πόνου.

  Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν με το πρωκτικό σεξ;

  Μπορούν να προκύψουν:

  • Πόνος και ερεθισμός. Μια κρέμα με βάση το νερό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου.
  • Ελαφρά αιμορραγία. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι σχισμών ή αιμορροΐδων. Άμεση κρίνεται η ενημέρωση του ιατρού εάν έχετε αιμορραγία.
  • Πρόβλημα με τις κινήσεις του εντέρου. Ο πόνος κάνει πιο δύσκολες τις κενώσεις. Τα μαλακτικά κοπράνων συμβάλλουν στην μείωση αυτού του προβλήματος.

  Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας;

  Ορισμένα προβλήματα απαιτούν θεραπεία από γιατρό. Απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε:

  • Πόνο
  • Σχισμές
  • Απώλεια ελέγχου των κοπράνων (ακράτεια)
  • Συνεχιζόμενη ή βαριά αιμορραγία
  • Συμπτώματα ΣΜΝ, όπως έκκριμα, εξογκώματα, βλέννα, πληγές ή πυρετός

  Πώς γίνεται η διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ;

  Η διαγνωστική διαδικασία διαφόρων προβλημάτων και συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν από το πρωκτικό σεξ περιλαμβάνει:

  • Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
  • Δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού
  • Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση
  • Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας
  • Τεστ Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων. Ο ιατρός θα λάβει δείγμα υγρού από τον πρωκτό και θα το στείλει σε εργαστήριο για να ελέγξει για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή ασθένεια.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ

  Η θεραπεία για προβλήματα που προέρχονται από το πρωκτικό σεξ θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα και τη διάγνωση. Ειδικότερα:

  Ραγάδα πρωκτού

  Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπεία επιλογής για τη ραγάδα πρωκτού σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας. Η θεραπεία με Laser για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού αποτελεί μια καινοτόμα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια τεχνική ελάχιστα επεμβατική η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αναίμακτη και ανώδυνη. Στα πολλά πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται ο ελάχιστος χρόνος διενέργειάς της και οι μηδενικές παρενέργειες που επιφέρει καθώς διατηρείται άθικτος ο πρωκτικός σφικτήρας. Η διαδικασία γίνεται στο χώρο της Κλινικής Laser Surgery ή σε συνεργαζόμενες Κλινικές και διαρκεί μόνο 10 λεπτά. Αμέσως μετά, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Κονδυλώματα πρωκτού

  Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) αποτελεί μια νέα τεχνική που προσφέρει μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα του πρωκτού. Μέσω της χρήσης του υπερπαλμικού Laser CO2 σε συνδυασμό με ειδικό μικροσκόπιο αναγνωρίζονται και εξαχνώνονται και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα υποτροπών στο ελάχιστο. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι από τις πιο ασφαλείς, ανώδυνες και αναίμακτες που υπάρχουν. Η συγκεκριμένη τεχνική εκτελείται στην Κλινική Laser Surgery πάντα υπό την καθοδήγηση μικροσκοπίου για να αναγνωριστούν και να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπών στο ελάχιστο.

  Αιμορροΐδες

  Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν καταφέρει να ελέγξει τα συμπτώματα της αιμορραγίας, της πρόπτωσης και του πόνου, ο μόνος τρόπος να για να λυθεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων είναι η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία με μεθόδους όπως το κλασικό χειρουργείο ή η σύγχρονη τεχνική αιμορροϊδοπλαστικής LHP® με την χρήση διοδικού Laser 1470nm. Με την αιμορροϊδοπλαστική LHP® επιτυγχάνεται άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μειώνεται το μέγεθος των αιμορροϊδικών όζων και υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Μετά το πέρας της επέμβασης, οι όζοι σταδιακά συρρικνώνονται και ο νέος συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται διατηρεί τις αιμορροΐδες σε υγιή κατάσταση προστατεύοντας το σημαντικό τους ρόλο στην περιοχή του πρωκτού. Έτσι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα και στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811