Σύνδρομο Hard Flaccid

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το σύνδρομο Hard Flaccid είναι μια πάθηση που επηρεάζει το πέος και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες ηλικίας 18-35 ετών. Στα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνονται αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα και την αίσθηση του πέους. Ακόμα παρατηρείται δυσκαμψία ή πρήξιμο στο πέος όταν το πέος δεν είναι σε διέγερση. Επιπρόσθετα, το πέος μερικές φορές είναι πιο σφριγηλό στην αφή, έχει φουσκώσει και έχει ελαστική υφή και συχνά συνοδεύεται από αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα κατά την διάρκεια της στύσης.

  Ακόμα, μπορεί να υπάρξει απώλεια στις νυχτερινές στύσεις και μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερος βαθμός διέγερσης για να επιτευχθεί στύση. Συχνά υπάρχει απώλεια της λίμπιντο και κλονισμός της αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο κάποιος αναζητά βοήθεια όταν πάσχει από σύνδρομο Hard Flaccid είναι λόγω των ανησυχητικών αλλαγών στο σχήμα και το μέγεθος του πέους.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Τι προκαλεί το Hard Flaccid Syndrome;

  Ο τραυματισμός του πέους και το άγχος είναι πιθανοί παράγοντες για αυτήν την πάθηση. Υπερβολικός αυνανισμός ή/και εξαντλητικό σεξ αποτελούν καταστάσεις που οδηγούν τους μύες που σχετίζονται με το πέος σε παρατεταμένες συσταλτικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη φλεβική συμπίεση στο πέος. Τα αιμοφόρα αγγεία επομένως δεν αδειάζουν όταν βρίσκονται σε χαλαρή κατάσταση με το αίμα να παραμένει στον στυτικό ιστό. Έτσι εμφανίζεται κόπωση του στυτικού ιστού, όπως συμβαίνει και σε πολλούς μυϊκούς ιστούς του σώματος.

  Το αυτόνομο και το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχουν τη στυτική λειτουργία και σε καταστάσεις κόπωσης το κεντρικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν αυτή τη λειτουργία.

  Ο πόνος είναι μερικές φορές χαρακτηριστικό που οφείλεται σε τραυματισμό του στυτικού ιστού και σε χημικό ερεθισμό των νευρικών απολήξεων. Αυτό το σύμπτωμα οδηγεί σε περαιτέρω άγχος και αγωνία. Είναι γνωστό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες μετατρέπονται σε βιολογικές διαδικασίες και επίσης ο σωματικός τραυματισμός προκαλεί άγχος. Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου. Αυτό εκθέτει τα ήδη τραυματισμένα αιμοφόρα αγγεία σε αυξημένη ροή αίματος συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του πόνου.

  Το αυτόνομο και το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχουν τη στυτική λειτουργία. Έχει προταθεί ότι η ένταση στη λεκάνη συνδέεται στενά με το στρες και αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στη διατήρηση της κακής ρύθμισης της ροής του αίματος στο πυελικό έδαφος. Μάλιστα σε μια πληθώρα περιπτώσεων παρατηρείται ένα ιδιαίτερα σφιχτό πυελικό έδαφος. Ο ασθενής έτσι εμφανίζει επιπλοκές και στην ούρηση. Πολλοί ασθενείς κατέχονται από αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης ή μπορεί να αισθάνονται και πόνο μετά την ούρηση.

  Ποια θεραπεία βοηθά το Σύνδρομο Hard Flaccid;

  Η κατανόηση των συμπτωμάτων του ασθενούς και η κατάλληλη επανεκπαίδευση με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή συμβάλει στη σταδιακή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι πληροφορίες σχετικά με την έναρξη των συμπτωμάτων είναι απαραίτητες για την εξάλειψη τυχόν επιβλαβών συμπεριφορών ή πρακτικών και συναισθηματικών βλαπτικών παραγόντων. Συχνά αυτή είναι μια οδυνηρή και δύσκολη περίοδος για τον ασθενή και σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι ασαφής και απαιτεί προσεκτική λήψη ιστορικού προκειμένου να διαγνωστεί η αίτια πρόκλησης αυτής της κατάστασης.

  Η χαλάρωση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση των φυσιολογικών προτύπων αναπνοής διευκολύνοντας έτσι την κατάλληλη σπλαχνική κίνηση. Η διακοπή των φυσιολογικών διαφραγματικών κινήσεων κατά την αναπνοή συνδέεται άμεσα με την πυελική τάση. Το σύνδρομο Hard Flaccid είναι οδυνηρό και αφήνει τον ασθενή σε κατάσταση έντονου άγχους προκαλώντας ρηχή αναπνοή, τάση των μυών του πυελικού εδάφους καθώς και κόπωση των κοιλιακών μυών.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ειδικότερα, έπειτα από μια λεπτομερειακή λήψη ιστορικού και μια ενδελεχή φυσική εξέταση πραγματοποιείται η τεχνική της βιοανάδρασης με σκοπό την αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις επανεκπαίδευσης του πυελικού εδάφους είναι απαραίτητες. Ειδικότερα εφαρμόζονται οι ασκήσεις Kegels στην αρχή, με σκοπό την συνειδητοποίηση από τον ασθενή των μυών του πυελικού του εδάφους. Στην διαδικασία αυτή συμβάλλει και η ταυτόχρονη χρήση της τεχνικής της βιοανάδρασης (Biofeedback) η οποία συμβάλλει στην κατάκτηση του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος. Στην συνέχεια πραγματοποιούνται οι Reverse Kegels (Ανάστροφες Kegels) οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην χαλάρωση των μυών ενός υπερτονικού πυελικού εδάφους. Ακόμα χρησιμοποιείται η τεχνική της ηλεκτρικής διέγερσης και της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης με σκοπό την χαλάρωση των υπερτονικών μυών και συνεπώς την μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του συνδρόμου.

  Το σύνδρομο Hard Flaccid θεωρείται επίσης ότι εμφανίζεται με την άρση βαρών και πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι είναι η αιτία για την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια απροθυμία να επιστρέψουν στην προπόνηση και μέρος της θεραπείας πρέπει να αποτελεί η εκμάθηση του ασθενή σχετικά με τις κανονικές πρακτικές ανύψωσης, του σωστού προτύπου αναπνοής καθώς και του ελέγχου των μυών του πυελικού εδάφους. Η αξιολόγηση των πυελικών μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης αποτελεί σημαντικό στοιχείο επίτευξης αυτού του στόχου.

  Επίσης, πραγματοποιείται ενδελεχής αξιολόγηση του εύρους κίνησης του ισχίου, του γόνατος, του αστραγάλου και της σπονδυλικής στήλης. Στόχος είναι να επανέλθει το σώμα στη φυσική του κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς έχουν αυτοπεποίθηση για το σώμα τους. Ακόμα σημαντική είναι και η επίτευξη μείωσης της τάσης που παρατηρείται στους ιστούς της πυέλου. Αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η περιτονία στο σώμα μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου Hard Flaccid, είναι γνωστό ότι η επαναφορά των ασθενών σε υγιή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην ψυχική ευεξία και στην άμεση μείωση του πόνου.

  Το σύνδρομο Hard Flaccid είναι μια δύσκολη κατάσταση που χρήζει άμεση αντιμετώπιση. Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους στην υγεία των ανδρών είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στην επίλυση αυτής της πάθησης. Ένας εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους διενεργεί μια ενδελεχή αξιολόγηση και καθορίζει τα ακριβή τμήματα του πυελικού εδάφους που χρειάζονται προσοχή, σχεδιάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για τον κάθε ασθενή αποσκοπώντας στο μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τέλος, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με βιοανάδραση (Biofeeback), ηλεκτροθεραπεία και μαγνητική διέγερση για τη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

  Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

  Συγγραφή κειμένου:
  Αντώνιος Αδρασκέλας
  Φυσικοθεραπευτής

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811