Αδύναμο Πυελικό Έδαφος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο όρος «πυελικό έδαφος» είναι γνώριμος αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν γνωρίζουν τις αλλαγές στις οποίες υπόκειται με το πέρασμα των χρόνων. Το πυελικό έδαφος απαρτίζεται από μύες, συνδετικό ιστό και συνδέσμους, που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του κόλπου, της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του ορθού. Κατά την διάρκεια της ζωής ωστόσο και συγκεκριμένα μετά από κάποιες καταστάσεις όπως ο τοκετός, η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα και οι τραυματισμοί, σε πολλές γυναίκες το πυελικό έδαφος εξασθενεί. Αυτό συμβαίνει λόγω της έντασης και της παρατεταμένης διάτασης που υφίστανται οι μύες, της βλάβης στους συνδέσμους από κολπικές ρήξεις και της μειωμένης συγκέντρωσης των οιστρογόνων.

  Αν και για πολλούς ανθρώπους ένα εξασθενημένο πυελικό έδαφος θεωρείται κάτι το φυσιολογικό ή απλώς υποθέτουν ότι είναι μέρος του τοκετού, η υγεία του πυελικού εδάφους είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται από όλους σοβαρά υπόψη. Ένα υγιές πυελικό έδαφος συμβάλει στην προαγωγή ενός υγειούς ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος αλλά και στην εύρυθμη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις με την σωστή καθοδήγηση από ένα εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους μετά από μερικές εβδομάδες θα ανακτηθεί ένα μέρος ή το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του πυελικού εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους αποτελείται από 4 πυλώνες: τις ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), την βιοανάδραση, τον ηλεκτρικό ερεθισμό και την εξωσωματική μαγνητική διέγερση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ποια είναι τα συμπτώματα του αδύναμου πυελικού εδάφους;

  Ακράτεια ούρων

  Η ακράτεια ούρων είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά συμπτώματα ενός αδύναμου πυελικού εδάφους. Υπάρχουν 4 τύποι ακράτειας ούρων:

  • Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια μικρής ποσότητας ούρων με απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μετά από δραστηριότητες όπως βήχας, γέλιο, φτέρνισμα ή άσκηση
  • Η επιτακτική ακράτεια η οποία εμφανίζεται με ακούσια απώλεια ούρων πριν το άτομο προλάβει να φτάσει στο σωστό μέρος δηλαδή στην τουαλέτα.
  • Η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι μία χρόνια απώλεια ούρων, όπου η κύστη δεν αδειάζει εντελώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια ούρων. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής δεν είναι σχεδόν ποτέ στεγνός.
  • Η ακράτεια μικτού τύπου όπου συνδυάζει την ακούσια απώλεια ούρων από προσπάθεια με την επιτακτική.

  Ακράτεια κοπράνων

  Συχνό επακόλουθο ενός αδύναμου πυελικού εδάφους αποτελεί η ακράτεια κοπράνων. Η ακράτεια κοπράνων λαμβάνει χώρα όταν τα κόπρανα (στερεά, υγρά και αέρια) εξέρχονται από το σώμα ακούσια (δηλαδή χωρίς τη θέληση ή τον έλεγχο του ασθενούς). Αν και λιγότερο συχνή από την ακράτεια ούρων, είναι συχνά ένα ενοχλητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους σύμφωνα με πολλές μελέτες συμβάλλει με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην αποκατάσταση αυτού του τόσο ενοχλητικού για το άτομο προβλήματος.

  Πρόπτωση πυελικών οργάνων

  Ένα εξασθενημένο πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση ενός ή περισσότερων οργάνων. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του ορθού. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Η πρόπτωση στις γυναίκες εμφανίζεται όταν ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα μετακινούνται προς τον κόλπο προκαλώντας διόγκωση στην περιοχή του κόλπου.

  Πολλές φορές η κολπική πίεση ή η διόγκωση επιδεινώνεται με την ανύψωση βαρέων αντικειμένων και την έντονη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η πίεση στον κόλπο τους από μια πρόπτωση μοιάζει πολύ με το να κάθονται σε μια μπάλα του γκολφ.

  Επώδυνο σεξ

  Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα ενός αδύναμου πυελικού εδάφους. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός και μπορεί σε μια πληθώρα περιπτώσεων να μειώσει την ευχαρίστηση ή ακόμα και την συμμετοχή στο σεξ.

  Μερικές φορές οι άνθρωποι που αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ τον αποδίδουν σε κάτι άλλο, όπως μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Αλλά το επώδυνο σεξ σχετίζεται συχνά με αλλαγές που υφίστανται οι μυς της λεκάνης, συμπεριλαμβανομένων των διατεταμένων και σφιχτών μυών του πυελικού εδάφους.

  Κολπικός μετεωρισμός

  Ο κολπικός μετεωρισμός είναι ένας ήχος παρόμοιος με τον αερισμό που βγαίνει από τον κόλπο, είναι ένα άλλο λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε αδύναμο πυελικό έδαφος. Μερικοί άνθρωποι εκπλήσσονται από αυτή την εμπειρία την πρώτη φορά που συμβαίνει.

  Εάν υπάρχει κολπικός μετεωρισμός κατά τη διάρκεια της γιόγκα ή των διατάσεων, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι, επιτρέποντας να παγιδευτεί περισσότερος αέρας μέσα στον κόλπο.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αίσθημα ατελούς κένωσης

  Εκτός από την ακράτεια ούρων, μπορεί επίσης να υπάρχει αίσθημα ότι πρέπει συνεχώς να πάτε στην τουαλέτα όταν το πυελικό έδαφος είναι εξασθενημένο. Μπορείτε να υπάρχουν συμπτώματα ακόμη και χωρίς απώλεια ούρων ή κοπράνων. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε κάποια επικείμενη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αλλά όταν μια ανάλυση ούρων δεν δείχνει σημάδια μόλυνσης, τότε τα συμπτώματα αποδίδονται σε ένα αδύναμο πυελικό έδαφος.

  Κολπική ξηρότητα

  Η κολπική ξηρότητα είναι συχνά σημάδι αδύναμου πυελικού εδάφους. Οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου. Εκτός του ότι είναι άβολη, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη ή λιγότερο ευχάριστη σεξουαλική επαφή.

  Πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

  Ένα αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να διαφοροδιαγνωστεί λανθασμένα με ουρολοίμωξη, αλλά μερικές φορές ένα αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανίσετε ουρολοίμωξη. Τα σημεία και συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν το αίσθημα της επιθυμίας για ούρηση, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και την παρουσία αίματος στα ούρα.

  Ποια είναι η θεραπεία για ένα αδύναμο πυελικό έδαφος;

  Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση ενός αδύναμου πυελικού εδάφους περιλαμβάνει τις ασκήσεις επανεκπαίδευσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), την βιοανάδραση (biofeedback), την ηλεκτρική διέγερση αλλά και την πιο σύγχρονη μέθοδο της μαγνητικής διέγερσης. Τα άτομα με αδύναμο πυελικό έδαφος καλούνται να αντιμετωπίσουν μία τόσο ενοχλητική κατάσταση και για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Για αυτό, πριν από την οποιαδήποτε φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, παρέχονται σαφείς πληροφορίες σχετικά με την παθοφυσιολογία ενός αδύναμου πυελικού εδάφους αλλά και το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

  Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή;

  Εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως απώλεια ούρων ή κοπράνων ή συνδυασμός αυτών ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν εξειδικευμένο στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους φυσικοθεραπευτή. Θα εκτιμήσει άμεσα ύστερα από μια λεπτομερειακή και εκτενή λήψη ιστορικού και φυσική εξέταση εάν η θεραπεία του πυελικού εδάφους είναι κατάλληλη για εσάς ή εάν είναι απαραίτητες άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

  Οι ιατρικές παρεμβάσεις για αδύναμο πυελικό έδαφος συχνά περιλαμβάνουν συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των προβλημάτων πρόπτωσης και ακράτειας, που είναι προσθετικές συσκευές που εισάγονται στον κόλπο για την υποστήριξη των πυελικών οργάνων. Τα κολπικά οιστρογόνα μπορεί επίσης να συνιστώνται για τη βελτίωση της υγείας του κόλπου ή της ουρήθρας και, μερικές φορές, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

  Συγγραφή κειμένου:
  Αντώνιος Αδρασκέλας
  Φυσικοθεραπευτής

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811