Εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής Πυελικού Εδάφους

Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους ύστερα από μια ενδελεχή και λεπτομερειακή λήψη ιστορικού εξετάζει την περιοχή του πυελικού εδάφους. Μέσα από την εξέταση πραγματοποιείται η διάγνωση της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους και στην συνέχεια δημιουργείται το αρχικό εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης, το οποίο δύναται να αλλάξει με το πέρας των συνεδριών καθώς βασικός στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι το βέλτιστο θεραπευτικό όφελος προς τον ασθενή.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Η περιοχή του πυελικού εδάφους είναι ένα κομβικό σημείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς φέρει ρόλο υποστηρικτικό (συμβάλει στην συγκράτηση των πυελικών οργάνων), συνεισφέρει στην εγκράτεια (ούρων και κοπράνων) και προάγει την σεξουαλική ευεξία των ατόμων. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από ένα σύνολο μυών και ομάδες μυών που εκτείνονται σαν υποστηρικτική αιώρα από το ηβικό οστό (μπροστά) μέχρι το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης (πίσω). Η αποκατάσταση που εκτελεί ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής πυελικού εδάφους είναι υψηλών απαιτήσεων, λόγω της ιδιαίτερης και πολύπλοκης φύσης του πυελικού εδάφους, γι’ αυτό απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή του πυελικού εδάφους;

Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους φυσικοθεραπευτή, όταν αρχίσει να έχει ενοχλήσεις στην περιοχή του πυελικού εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, αν παρουσιαστεί πόνος στην περιοχή του πυελικού εδάφους, αίσθημα πίεσης στο περίνεο, διαταραχή στις κενώσεις (τόσο των ούρων όσο και των κοπράνων), πόνος στην περιοχή του πυελικού εδάφους (πυελικό άλγος), πόνος στο αιδοίο, πόνος και δυσκολία κατά την σεξουαλική επαφή τότε χρειάζεται εξιδικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν από μόνα τους αλλά επιμένουν, τότε ο ασθενής δεν θα πρέπει να αμελήσει την εξέταση του.

Εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής πυελικού εδάφους – Με ποιες παθήσεις ασχολείται;

Το πεδίο ενασχόλησης ενός εξειδικευμένου στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους φυσικοθεραπευτή είναι:

 • Ακράτεια κοπράνων
 • Ακράτεια ούρων
 • Δυσκοιλιότητα
 • Δυσπαρευνία
 • Χρόνιος πυελικός πόνος
 • Χρόνια προστατίτιδα
 • Πρόπτωση πυελικών οργάνων
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
 • Κοκκυγοδυνία
 • Πόνος στο περίνεο
 • Αποκατάσταση πριν και μετά τον τοκετό

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παραπάνω δυσλειτουργίες, ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής πυελικού εδάφους πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς και να εξελίσσει τις μεθόδους του. Η επιστήμη αναπτύσσεται συνεχώς και διαρκώς έρχονται στη διάθεση του φυσικοθεραπευτή καινούργιες θεραπευτικές μέθοδοι με περισσότερα οφέλη, μικρότερη ταλαιπωρία και λιγότερες επιπλοκές για τους ασθενείς. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής οφείλει να είναι σε θέση να μελετήσει σε βάθος τις νέες πρακτικές και να τις συμπεριλάβει στη φαρέτρα των θεραπευτικών τεχνικών με απώτερο σκοπό το βέλτιστο θεραπευτικό όφελος για τον ασθενή.

Μεγάλο ποσοστό στην επιτυχημένη θεραπεία των διαταραχών του πυελικού εδάφους διαδραματίζει ο σύγχρονος εξοπλισμός. Συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μπορούν πλέον να διαγνώσουν με ακρίβεια τις δυσλειτουργείς και να συμβάλουν στην αποκατάστασή τους. Ο εξοπλισμός που πρέπει να έχει κάθε εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στο ιατρείο του είναι:

 • Συσκευή βιοανάδρασης
 • Συσκευή ηλεκτρικού ερεθισμού
 • Συσκευή μαγνητικής διέγερσης

Με αυτά τα εργαλεία διενεργείται η κατάλληλη διάγνωση της πάθησης και αποκατάσταση του προβλήματος σε μεγάλο ποσοστό. Ανάλογα με τη δυσλειτουργία από την οποία πάσχει ο ασθενής, ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα αποφασίσει και θα οργανώσει ένα εξατομικευμένο κάθε φορά πλάνο αποκατάστασης με σκοπό το βέλτιστο θεραπευτικό όφελος. Λόγω της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του πυελικού εδάφους, η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Έτσι εξαιτίας της σημαντικότητας που φέρει η περιοχή του πυελικού εδάφους σκόπιμο κρίνεται ο ασθενής να επιλέξει έναν επαγγελματία υψηλής εξειδίκευσης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback), η εξωσωματική μαγνητική διέγερση και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

Συγγραφή κειμένου:
Αντώνιος Αδρασκέλας
Φυσικοθεραπευτής

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811