Υπερδραστήριο Πυελικό Έδαφος; ΟΧΙ πια!

Τι είναι το πυελικό έδαφος;

Με τον όρο πυελικό έδαφος εννοούμε ένα σύμπλεγμα μυϊκών ιών, περιτονιών, συνδέσμων και συνδετικού ιστού που σχηματίζουν μια αιώρα στο κάτω μέρος της κοιλιο-πυελικής κοιλότητας. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από επιφανειακούς και εν τω βάθει μύες. Παρέχει ανατομική υποστήριξη για τα σπλάχνα της πυέλου και της κοιλιάς και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διαδικασία της ούρησης, της αφόδευσης αλλά και της σεξουαλικής λειτουργίας. Τέλος, το πυελικό έδαφος δημιουργεί και ελέγχει την ενδοκοιλιακή πίεση μαζί με άλλους μύες που περιβάλλουν την κοιλιακή κοιλότητα και συμβάλλει στην ακαμψία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τι είναι το υπερτονικό πυελικό έδαφος;

Η ορθή λειτουργία του πυελικού εδάφους ωστόσο πολλές φορές διαταράσσεται. Μια αρκετά συχνή διαταραχή είναι ο μυϊκός τόνος των μυών του πυελικού εδάφους να είναι αυξημένος ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας. Η κατάσταση αυτή καλείται υπερδραστήριο πυελικό έδαφος. Η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους συχνά σχετίζεται με ουρολογικά, γυναικολογικά, γαστρεντερικά και σεξουαλικά προβλήματα καθώς και με χρόνιο πυελικό πόνο. Ο επιπολασμός της συγκεκριμένης παθολογικής οντότητας κυμαίνεται στο γενικό πληθυσμό από 50% έως 90%.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία φέρει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ζωή του ατόμου καθώς δεν είναι λίγες οι επιπτώσεις που επιφέρει στην ποιότητα ζωής του ατόμου σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους μπορεί να είναι ένα πρωτεύον πρόβλημα ή μια δευτερεύουσα προσαρμογή σε έναν οξύ ή χρόνιο τραυματισμό ενός ή περισσότερων μυοσκελετικών δομών στην περιοχή του πυελικού εδάφους καθώς και στις γύρω δομές. Χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή του πυελικού εδάφους, τραυματικός, κολπικός τοκετός, τραυματισμός στην περιοχή της πλάτης ή της λεκάνης, διαταραχές στη βάδιση, πυελικός πόνος, βιωμένη απειλή και (χρόνιο) στρες έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την αύξηση του μυϊκού τόνου στην περιοχή του πυελικού εδάφους. Ένα ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζεται συνήθως στις γυναίκες με υπερδραστήριο πυελικό έδαφος και σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική διέγερση, επιθυμία και οργασμό.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του υπερτονικού πυελικού εδάφους;

Κλινικά, η υπερδραστηριότητα των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να διαγνωστεί μέσα από μια ενδελεχή δακτυλική εξέταση και με την χρήση της μεθόδου της βιοανάδρασης. Ειδικότερα, πραγματοποιείται αξιολόγηση του μυϊκού τόνου (αντίσταση που παρέχεται από έναν μυ όταν εφαρμόζεται πίεση/παραμόρφωση ή διάταση) και της μυϊκής λειτουργίας (εκούσια συσταλτικότητα, δύναμη, αντοχή, επαναληψιμότητα, συν-σύσπαση και ικανότητα χαλάρωσης). Για την αξιολόγηση του πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέτρα έκβασης που αναφέρονται από τον ασθενή και περιλαμβάνουν αριθμητικές κλίμακες αξιολόγησης (NRS), οπτικές αναλογικές κλίμακες (VAS) και απλές κλίμακες λεκτικής αξιολόγησης πόνου.

Πως αντιμετωπίζεται ένα υπερτονικό πυελικό έδαφος;

Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την θεραπεία της υπερδραστηριότητας του πυελικού εδάφους και περιλαμβάνει στρατηγικές και εξατομικευμένα πλάνα αποκατάστασης για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μυών της οσφυοπυελικής περιοχής, της σπονδυλικής στήλης και της πυελικής κοιλότητας με σκοπό την τη βελτίωση της ούρησης, της αφόδευσης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Πρωταρχικός ρόλος της φυσικοθεραπείας του πυελικού εδάφους είναι η αύξηση της επίγνωσης και της ιδιοδεκτικότητας, με σκοπό την βελτίωση της μυϊκής χαλάρωσης, την αύξηση της ελαστικότητας των μυών του πυελικού εδάφους και την μείωση του πόνου. Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων με σκοπό την εκπαίδευση σχετικά με το πυελικό έδαφος και τα σχετικά συμπτώματα που μπορεί να επιφέρει, τροποποιήσεις συμπεριφοράς, ασκήσεις με στόχο την επίγνωση και την ΟΡΘΗ χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους σε συνδυασμό με μια πληθώρα χειρισμών μαλακών ιστών και μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Μια άλλη συχνά χρησιμοποιημένη μέθοδος είναι αυτή της βιοανάδρασης, την εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης και της ηλεκτρικής διέγερσης με σκοπό την βελτίωση της μυϊκής ιδιοδεκτικότητας και της χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους και χρησιμοποιείται ως μορφή νευροτροποποίησης για την ανακούφιση από τον πόνο.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου πυελικού εδάφους;

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να συσχετιστούν με ένα υπερδραστήριο πυελικό έδαφος. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μερικών, είτε να είναι μόνα τους σε κάθε περίπτωση.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου πυελικού εδάφους είναι:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Ατελής κένωση του εντέρου
 • Καταπόνηση κατά την κένωση
 • Πυελικός πόνος
 • Πόνος στη μέση
 • Πόνος στο ισχίο
 • Πόνος στον κόκκυγα
 • Πόνος στην ουροδόχο κύστη
 • Επώδυνο σεξ
 • Κολπισμός
 • Πρωκτισμός
 • Ακράτεια ούρων
 • Ατελής κένωση της κύστης
 • Αργή ροή ούρων
 • Διστακτικότητα ή καθυστερημένη έναρξη ροής ούρων
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Συχνή ανάγκη για ούρηση
 • Επώδυνη ούρηση
 • Αδυναμία επίτευξης οργασμού
 • Στυτική δυσλειτουργία ή πόνος με στύση ή εκσπερμάτιση

Τα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου πυελικού εδάφους συνήθως αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα εξειδικευμένο στην αποκατάσταση φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους με σκοπό την αποτελεσματική λύση του προβλήματος.

Ποιους επηρεάζει το υπερτονικό πυελικό έδαφος;

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φύλων και ηλικιών.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ενός υπερδραστήριου πυελικού εδάφους;

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι περίπλοκες. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπερτονικό πυελικό έδαφος περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Συνήθης συγκράτηση ούρων ή κοπράνων ή συνδυασμός και των δύο
 • Τραυματισμός ή τραύμα στους μυς στην περιοχή της πυέλου κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, εγκυμοσύνης, τοκετού ή τραυματικού ατυχήματος
 • Μυϊκή δυσλειτουργία που προκαλείται από παρατεταμένο κάθισμα, μη φυσιολογική στάση του σώματος, ακανόνιστο βάδισμα κατά το περπάτημα ή ανομοιομορφία των οστών της λεκάνης
 • Άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ενδομητρίωση, η αιδοιοδυνία, η ραγάδα πρωκτού και το σύνδρομο της επώδυνης κύστης
 • Σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση
 • Στρες, κατάθλιψη και άγχος

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ενός υπερδραστήριου πυελικού εδάφους;

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος σε μεγάλο ποσοστό κατανοώντας τη σύσπαση και τη χαλάρωση των πυελικών μυών. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα:

 • Να διδαχθούν τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους
 • Να πραγματοποιηθούν ασκήσεις πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
 • Να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα και η καταπόνηση
 • Να αναζητηθεί ιατρική συνδρομή από έναν εξειδικευμένο πρωκτολόγο εάν υπάρχει πόνος στον πρωκτό
 • Να αναζητηθεί ψυχολογική υποστήριξη μετά από τραύμα
 • Να αποφεύγετε παρατεταμένες περιόδους συγκράτησης ούρων και κοπράνων.

Μπορώ να θεραπευτώ από ένα υπερδραστήριο πυελικό έδαφος;

Το υπερτονικό πυελικό έδαφος είναι θεραπεύσιμο. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν είτε μερική είτε πλήρη ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη θεραπεία, πάντα με την σωστή καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

Ο εξειδικευμένος στην αποκατάσταση Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους Αδρασκέλας Αντώνιος φέρει μεγάλη κατάρτιση και εμπειρία στην αποκατάσταση μιας πληθώρας δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους συμπεριλαμβανομένου και του υπερδραστήριου πυελικού εδάφους. Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

Συγγραφή κειμένου:
Αντώνιος Αδρασκέλας
Φυσικοθεραπευτής

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811