Δυσλειτουργία Πυελικού Εδάφους

Τι είναι η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους;

Ως δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους νοείται μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες του πυελικού εδάφους γύρω από την ουροδόχο κύστη, το πρωκτό και τον κόλπο δεν λειτουργούν ορθά. Τα κυριότερα συμπτώματα μιας δυσλειτουργίας στην περιοχή του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν:

 • Ακράτεια ούρων
 • Διαταραχές κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Ακράτεια κοπράνων
 • Διαταραχές κένωσης του εντέρου
 • Πρόπτωση πυελικών οργάνων
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Χρόνιο πυελικό πόνο.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους;

 • Σωματική δραστηριότητα και δίαιτα

Είναι ευρέως γνωστό πως η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Επιπρόσθετα, η επαρκής πρόσληψη υγρών και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλει σε ένα μεγάλο ποσοστό στην διασφάλιση και διατήρηση ενός υγιούς πυελικού εδάφους.

 • Απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος, διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του διαβήτη

Σημαντική κρίνεται εδώ η διεπιστημονική συνεργασία του ειδικού φυσικοθεραπευτή στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους με την υπόλοιπη ιατρική κοινότητα αλλά και με τον ίδιο τον ασθενή.

 • Εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους

Άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να μεριμνούν για την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους καθώς αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα εμφάνισης των συμπτωμάτων της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους. Σημαντικός είναι σε αυτό το σημείο και ο ρόλος του ειδικού φυσικοθεραπευτή ο οποίος πρέπει με την στάση του να  ενθαρρύνει τις γυναίκες και τους άνδρες να συνεχίσουν την προπόνηση των μυών του πυελικού εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή η μακροχρόνια προπόνηση συνεχίζει να βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

 • Επίβλεψη εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους

Για να είναι προσοδοφόρα η εκγύμναση θα πρέπει όλα τα προγράμματα εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους να επιβλέπονται από ένα εξειδικευμένο στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους φυσιοθεραπευτή καθώς είναι ο μόνος που φέρει την κατάλληλη εξειδίκευση στην εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους.

Η εποπτεία πρέπει να περιλαμβάνει:

 • αξιολόγηση της ικανότητας του ατόμου να πραγματοποιήσει συστολή και χαλάρωση του πυελικού εδάφους χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ τους μύες του πυελικού εδάφους και όχι άλλους επικουρικούς μύες, όπως οι γλουτιαίοι και οι κοιλιακοί μύες.
 • προσαρμογή του προγράμματος εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους ανάλογα με την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί σύσπαση και χαλάρωση του πυελικού εδάφους, οποιαδήποτε ενόχληση αισθάνεται και τις ατομικές ανάγκες και στόχους προπόνησης.
 • ενθάρρυνση του ατόμου να ολοκληρώσει την συνεδρία, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση των συμπτωμάτων του.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Μπορούν  οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στο σεξ;

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ένα υγιές πυελικό έδαφος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητας του ατόμου. Ειδικότερα, οι δυνατοί μύες του πυελικού εδάφους συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθησίας κατά τη διάρκεια του σεξ και στην επίτευξη ισχυρότερων οργασμών. Ακόμα, η  ενδυνάμωση και η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της  στυτικής δυσλειτουργίας.

Τι περιλαμβάνει μια φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους;

Ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) οι οποίες έχουν ως στόχο την επαναφορά της μυϊκής ισχύος, του χρονισμού και του συντονισμού των συσπάσεων των μυών του πυελικού εδάφους. Ειδικότερα, πρωταρχικός ρόλος του εξειδικευμένου στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους Φυσικοθεραπευτή είναι η εκμάθηση και η απομόνωση των εκάστοτε μυών από των ασθενή. Έπειτα, ακολουθεί η σχεδίαση και υλοποίηση ενός εξειδικευμένου για τον κάθε ασθενή πλάνο αποκατάστασης. Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να πραγματοποιηθούν από διάφορες κάθε φορά αρχικές θέσεις: ύπτια, καθιστή και όρθια, προσομοιάζοντας κατά το δυνατόν με τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής των ασθενών.

Μια επιπλέον τεχνική αποτελεί και η βιοανάδραση (biofeedback). Ειδικότερα, πρόκειται για μια τεχνική  η οποία παρέχει ακουστική και οπτική ανατροφοδότηση στον ασθενή των συσπάσεων των μυών του πυελικού του εδάφους. Η μέθοδος της βιοανάδρασης έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά παθήσεων, όπως ο χρόνιος πυελικός πόνος αλλά και οι ακράτειες κοπράνων και ούρων. Αποτελεί βασική παράμετρο για τη φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους.

Συμπληρωματική τεχνική της βιοανάδρασης και των ασκήσεων επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους αποτελεί η ηλεκτρική διέγερση. Ειδικότερα, η ηλεκτρική διέγερση τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους καθώς μέσα από την χρήση της προκαλείται παθητική διέγερση των μυών του πυελικού εδάφους, των σφιγκτήρων και των παρακείμενων νευρικών δομών. Η ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε συνδυασμό με τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους και την βιοανάδραση.

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε η τεχνική της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης. Η μέθοδος της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης του πυελικού εδάφους (extracorporeal magnetic stimulation, EMS), αποτελεί μία νέα φυσικοθεραπευτική τεχνική για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι είναι ανώδυνη προσφέροντας σημαντική βελτίωση του επιπέδου ζωής των ασθενών χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να αφαιρέσει τα ρούχα του.

Ο εξειδικευμένος στην αποκατάσταση Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους Αδρασκέλας Αντώνιος φέρει πολυετή εμπειρία και επιστημονική κατάρτηση προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον ασθενή. Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

Συγγραφή κειμένου:
Αντώνιος Αδρασκέλας
Φυσικοθεραπευτής

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811