Κύστη Κόκκυγος: Μπορεί να Υποχωρήσει από Μόνη της;

Η κύστη κόκκυγος είναι μία σχετικά συχνή πάθηση που επηρεάζει πολλά άτομα. Εντοπίζεται συχνά κοντά στην ουρά και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και πόνο σε όσους υποφέρουν από αυτήν. Μία ερώτηση που έχουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με την κύστη κόκκυγος είναι αν μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε αυτήν την ερώτηση και θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την κύστη του κόκκυγος.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος είναι ένας τύπος κύστης που αναπτύσσεται στο δέρμα κοντά στην ουρά. Πιο συγκεκριμένα αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό και το δέρμα που βρίσκονται επιφανειακά από τον κόκκυγα. Η κύστη κόκκυγος μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει μεγάλο πόνο και δυσφορία στο άτομο που πάσχει από αυτήν. Η ακριβής αιτία της κύστης κόκκυγος δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από την ενσωμάτωση τριχών μέσα στο δέρμα. Αυτές τις τρίχες ο οργανισμός τις αναγνωρίζει ως ξένα σώματα, αναπτύσσοντας ένα κυστικό περίβλημα γύρω από αυτές, στην προσπάθειά του να τις περιχαρακώσει.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίζουν έντονο πόνο και δυσφορία. Τα πιο κοινά συμπτώματα της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν:

 • πόνο κοντά στην ουρά
 • οίδημα και ερυθρότητα γύρω από την κύστη
 • εκροή πύου ή αίματος από τα συρίγγια της κύστης
 • δύσοσμο έκκριμα από τα συρίγγια της κύστης
 • κνησμό και ερεθισμό γύρω από την κύστη.

Μπορεί η κύστη κόκκυγος να υποχωρήσει από μόνη της;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η κύστη κόκκυγος δεν υποχωρεί από μόνη της. Στην πραγματικότητα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει μεγαλύτερη ενόχληση ή και πόνο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η κύστη κόκκυγος μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της ή να μη δίνει καθόλου συμπτώματα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και εμφανίζονται συνήθως όταν η κύστη είναι μικρή και δεν έχει επιμολυνθεί.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κύστη κόκκυγος, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την κύστη και να καθορίσει την καλύτερη μέθοδο θεραπείας για εσάς. Ο καταλληλότερος γιατρός για να διαγνώσει και να θεραπεύσει την κύστη είναι ο πρωκτολόγος.

Κύστη κόκκυγος – Θεραπευτικές επιλογές

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την κύστη κόκκυγος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κύστης και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Τομή και παροχέτευση
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την παροχέτευση της κύστης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν υπάρχει φλεγμονή και λοίμωξη της κύστης και έχει σχηματιστεί απόστημα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τομής στην επιφάνεια της κύστης, και την αποστράγγιση του πύου ή του υγρού που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό της κύστης. Αφού ο γιατρός σας παροχετεύσει την κύστη στη συνέχεια θα καθαρίσει την περιοχή και θα καλύψει την πληγή με γάζες. Η συγκεκριμένη επέμβαση διενεργείται συνήθως με τοπική αναισθησία και είναι σχετικά γρήγορη και απλή.

Χορήγηση αντιβιοτικών
Εάν η κύστη έχει επιμολυνθεί ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει στην εκρίζωση των μικροβίων που προκαλούν τη λοίμωξη. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να λάβει το σύνολο της αντιβιοτικής θεραπείας όπως του έχει συνταγογραφηθεί, ακόμα και αν αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μετά από μερικές ημέρες.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Χειρουργική επέμβαση
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις κύστης κόκκυγος μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την κύστη κόκκυγος είναι η αφαίρεσή της. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της κύστης και κάθε περιβάλλοντα ιστού που έχει μολυνθεί. Μετά το χειρουργείο η περιοχή θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και στεγνή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μόλυνση του τραύματος.

Ενδοσκοπικός καυτηριασμός της κύστης με λέιζερ
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική η οποία έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένα περιστατικά κύστης κόκκυγος. Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με λέιζερ, καθώς έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχει αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών τα τελευταία χρόνια. Τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με laser είναι πολλαπλά:

 • είναι αναίμακτη
 • ανώδυνη
 • απλή και σύντομη
 • δεν απαιτεί προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, ή μαγνητική τομογραφία
 • ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα την ίδια κιόλας μέρα
 • ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη μέρα
 • δεν αφήνει δύσμορφες και μεγάλες ουλές.

Πρόληψη της κύστης κόκκυγος

Αν και μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό να αποφευχθεί η κύστη κόκκυγος, εντούτοις υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορούν να ακολουθηθούν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής της. Μερικές από αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνουν:

 • σχολαστική καθαριότητα της περιοχής γύρω από τον κόκκυγα
 • διατήρηση της περιοχής στεγνής
 • αποφυγή καθίσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • ένδυση με φαρδιά και άνετα ρούχα
 • απώλεια βάρους έτσι ώστε το σωματικό βάρος να μην είναι μεγαλύτερο του φυσιολογικού

Συμπέρασμα

Η κύστη κόκκυγος είναι μία σχετικά συχνή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, δυσφορία και εκροή υγρού στους πάσχοντες. Αν και είναι σπάνιο η κύστη κόκκυγος να εξαφανιστεί από μόνη της υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Η αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη όταν υποψιάζεστε ότι έχετε κύστη κόκκυγος, καθώς η έγκαιρη θεραπεία του προβλήματος μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της κύστης ή εμφάνισης επιπλοκών. Τέλος υπάρχουν και κάποιες άλλες ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της κύστης κόκκυγος, όπως η διατήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, η αποφυγή παρατεταμένου καθίσματος και η χρήση άνετων ρούχων. Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811