Παρωνύχιο Απόστημα: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Το παρωνύχιο απόστημα, που συχνά αναφέρεται και ως απόστημα δακτύλου ή πιο λαϊκά «παρανυχίδα», αποτελεί μία εντοπισμένη συλλογή πύου στους ιστούς που περιβάλλουν τα νύχια στα δάκτυλα του χεριού ή του ποδιού. Πρόκειται για μία εξέλιξη της παρωνυχίας, δηλαδή της φλεγμονής των ιστών που εντοπίζονται γύρω από το νύχι. Αν και φαίνεται ως μία όχι και τόσο σοβαρή κατάσταση, το παρωνύχιο απόστημα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό πόνο και δυσφορία και να απαιτηθεί άμεση προσοχή και επείγουσα θεραπεία.

Παρωνύχιο Απόστημα: Αίτια

Η βασική αιτία του παρωνυχίου αποστήματος είναι η ανάπτυξη μικροβίων στους ιστούς που περιβάλλουν τον όνυχα με επακόλουθη φλεγμονή. Οι βασικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο πρόβλημα είναι οι εξής:

 • Είσφρυση Όνυχος: Μίας από τις κυριότερες αιτίες του παρωνυχίου αποστήματος είναι η είσφρυση όνυχος. Όταν το νύχι αναπτύσσεται εντός του περιβάλλοντος δέρματος, προκαλεί τραυματισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σημείο εισόδου βακτηρίων, το πιο συχνό από τα οποία είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus). Το νύχι που παρεισφρύει μέσα στο δέρμα διακόπτει τη συνέχεια του δέρματος και η είσοδος μικροβίων μέσα από αυτή τη δίοδο οδηγεί σε λοίμωξη και επακόλουθο σχηματισμό αποστήματος.
 • Τραυματισμός: Οποιαδήποτε μορφή τραυματισμού των ονύχων ή γενικότερα των δακτύλων μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο παρωνυχίου αποστήματος. Θλαστικά τραύματα, συντριπτικά ή άλλα κατάγματα ή ακόμα και το επαναληπτικό stress του όνυχος μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του δέρματος πέριξ των ονύχων, επιτρέποντας σε βακτήρια να διεισδύσουν στους ιστούς αυτούς και να προκαλέσουν λοίμωξη και φλεγμονή.
 • Το δάγκωμα των νυχιών ή το γλείψιμο των δακτύλων: Συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών και το γλείψιμο των δακτύλων προκαλούν την είσοδο βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας στα παρωνύχια, αυξάνοντας το ενδεχόμενο βακτηριακής επιμόλυνσης της περιοχής. Η συνεχής υγρασία και οι δυνητικοί μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα από αυτές τις συνήθειες δημιουργούν ένα μικροπεριβάλλον που ευνοεί τη βακτηριακή υπερανάπτυξη.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Συμπτώματα του Παρωνυχίου Αποστήματος

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του παρωνυχίου αποστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς συμβάλλει στην έγκαιρη προσέλευση στο θεράποντα ιατρό και επομένως στην πρώιμη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας. Και ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει, τα πιο συχνά από αυτά είναι τα εξής:

 1. Ερυθρότητα και οίδημα: Η επηρεασμένη περιοχή γύρω από το απόστημα γίνεται ερυθρή και πρησμένη. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού είναι η φυσική απάντηση του σώματος στην παρουσία βακτηρίων και την επακόλουθη λοίμωξη.
 2. Πόνος και ευαισθησία: Ασθενείς με παρωνύχιο απόστημα συχνά βιώνουν ευαισθησία και πόνο στο σημείο του αποστήματος και πέριξ αυτού. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μία ήπια ευαισθησία έως πολύ έντονο σφύζοντα πόνο, ανάλογα με την έκταση της λοίμωξης και της συνοδού ανοσιακής απάντησης του οργανισμού.
 3. Αυξημένη θερμοκρασία: Η πάσχουσα περιοχή συνήθως είναι πιο θερμή σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία του οργανισμού. Η αυξημένη θερμοκρασία είναι και αυτή ένα χαρακτηριστικό σημείο της φλεγμονής. Η αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό σε αυτήν την κατάσταση.
 4. Σχηματισμός πύου: Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται, μία συλλογή πυώδους υγρού μπορεί να σχηματιστεί και η οποία προκαλεί αυξημένη πίεση στο σημείο της φλεγμονής και επίταση των συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν. Το πύον είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός προσπαθεί να περιορίσει και να εξαλείψει τη λοίμωξη.
 5. Πιθανές μεταβολές των ονύχων: Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην εμφάνιση ή τη μορφολογία των ονύχων. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να περιλαμβάνουν δυσχρωμία, παραμόρφωση ή στρέβλωση του όνυχα και αποκόλληση του όνυχα από την κοίτη του.

Παρωνύχιο Απόστημα: Θεραπευτικές Επιλογές

 1. Διάνοιξη και Παροχέτευση: Ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης του παρωνυχίου αποστήματος είναι η διάνοιξη του αποστήματος και η παροχέτευση του πύου. Η ως άνω διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί με τον κλασικό τρόπο (νυστέρι) ή με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Ο χειρουργός Δρ Ιωάννης Δοντάς χρησιμοποιεί την τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage) μέσω της οποίας αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και κατά συνέπεια και οι δύσμορφες ουλές. Η χρήση του Laser έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον κλασικό τρόπο διάνοιξης, καθώς είναι ανώδυνη και αναίμακτη ως διαδικασία. Η διάνοιξη επιτυγχάνεται μέσω μίας μικρής τομής, μέσω της οποίας εξέρχεται η πυώδης συλλογή και εκτονώνεται η φλεγμονή του δακτύλου. Η διάνοιξη και η παροχέτευση του παρωνυχίου αποστήματος προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο και προάγει την ταχύτερη επούλωση του χειρουργικού τραύματος.
 2. Αντιβιοτικά από το στόμα: Σε περιπτώσεις όπου η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή ή υπάρχουν σημεία διασποράς της στη συστηματική κυκλοφορία, ο θεράπων ιατρός έχει υποχρέωση να χορηγήσει αντιβιοτικά τα οποία λαμβάνονται από του στόματος. Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης συστηματικά, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.
 3. Θερμά λουτρά: Η εμβάπτιση του πάσχοντος δακτύλου σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει προς την ανακούφιση από τον πόνο και να επιταχύνει την παροχέτευση του πύου. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Επίσης η προσθήκη αλάτων Epsom στο ζεστό νερό μπορεί να ενισχύσει το καταπραϋντικό αποτέλεσμα.
 4. Αποφυγή τραυματισμού του όνυχος: Συνιστάται οι ασθενείς να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στην ευρύτερη περιοχή του παρωνύχιου αποστήματος. Αυτό περιλαμβάνει και αποχή από δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως υπερβολικό κόψιμο των νυχιών ή συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών.
 5. Ανύψωση του άκρου: Η ανύψωση του πάσχοντος άκρου συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, βελτιστοποιώντας με αυτούς τους τρόπους τη φυσιολογική επουλωτική διεργασία του οργανισμού.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε Ιατρική βοήθεια

Ενώ μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το παρωνύχιο απόστημα στο σπίτι, είναι πολύ μεγάλης σημασίας να αναζητάται ιατρική βοήθεια από κάποιον έμπειρο επαγγελματία υγείας όταν:

 • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται με την περιποίηση που γίνεται στο σπίτι.
 • Υπάρχουν σημεία εξάπλωσης της μόλυνσης, όπως ερυθρές ραβδώσεις που επεκτείνονται από το σημείο της φλεγμονής προς τον κορμό.
 • Ο ασθενής έχει κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Ο πόνος είναι ισχυρός ή συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και καταβολή.

Η αποφυγή επείγουσας ιατρικής εξέτασης και θεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις ή η προσπάθεια διάνοιξης ενός παρωνυχίου αποστήματος από τον ίδιο τον ασθενή χωρίς την κατάλληλη γνώση και εμπειρία και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες ασηψίας, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιμόλυνση της πάσχουσας περιοχής και πιθανότατα σε επικίνδυνες επιπλοκές.

Παρωνύχιο Απόστημα: Στρατηγικές Πρόληψης

Η πρόληψη του παρωνυχίου αποστήματος προϋποθέτει την υιοθέτηση καλών συνηθειών υγιεινής των δακτύλων και των ονύχων καθώς και στρατηγικών μείωσης του κινδύνου λοίμωξης. Οι πιο βασικές στρατηγικές πρόληψης του παρωνυχίου αποστήματος είναι οι εξής:

 1. Κατάλληλη περιποίηση των ονύχων: Να κόβετε τα νύχια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το κόψιμο να είναι ευθύ και να αποφεύγετε να τα κόβετε πολύ κοντά. Αυτή η πρακτική βοηθάει στην πρόληψη της είσφρυσης όνυχος και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των πέριξ ιστών.
 2. Αποφυγή δαγκώματος των νυχιών και γλειψίματος των δακτύλων: Η διακοπή αυτών των συνηθειών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μεταφοράς των βακτηρίων του στόματος στην περιοχή του παρωνυχίου.
 3. Μέτρα ασφαλείας: Όταν θέλετε να κάνετε κάποια δραστηριότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα νύχια σας όπως κηπουρικές εργασίες ή οικιακές κατασκευές χρησιμοποιήστε γάντια. Αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού των δακτύλων και βακτηριακής επιμόλυνσής τους.
 4. Αποφυγή υπερβολικής υγρασίας: Η διατήρηση των παρωνυχίων καθαρών και στεγνών μειώνει τις αποικίες βακτηρίων στην περιοχή. Άνθρωποι με επαγγέλματα που περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο των χεριών ή παρατεταμένη έκθεση σε νερό πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα για τη διατήρηση των χεριών τους στεγνών.

Συμπέρασμα

Το παρωνύχιο απόστημα είναι μία κατάσταση που μπορεί να φαίνεται απλή και εύκολη στην αντιμετώπιση, αλλά που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο και επιπλοκές από τα δάκτυλα. Κατά συνέπεια η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος και η κατάλληλη θεραπεία συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο και στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811