Ο ρόλος του Πρωκτολόγου στη διάγνωση και θεραπεία των Αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συνήθως απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση έτσι ώστε να επέλθει αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος. Ο πιο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας για να διαγνώσει και να προσφέρει ικανοποιητική θεραπεία στο πρόβλημα των αιμορροΐδων είναι ο πρωκτολόγος, γνωστός επίσης και ως χειρουργός παχέος εντέρου και πρωκτού.

Τα τελευταία χρόνια το πεδίο της πρωκτολογίας έχει παρουσιάσει πολύ σημαντική πρόοδο, τόσο στη διαγνωστική προσπέλαση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του πρωκτού. Μία πολύ σημαντική πρόοδος είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων Laser για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, που προσφέρουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες παραδοσιακές χειρουργικές προσεγγίσεις του προβλήματος.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Διάγνωση των αιμορροΐδων – Πρωκτολογική εξέταση

Η όλη διαδικασία ξεκινάει με τη λεπτομερειακή λήψη του ιστορικού από τον πρωκτολόγο. Η συχνότητα της απώλειας αίματος, η ποσότητά της και άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν κατά την κένωση όπως πρόπτωση, άλγος, κνησμός, ερεθισμός έχουν σημασία για τον καθορισμό της βαρύτητας του προβλήματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτενής κλινική εξέταση του περιπρωκτικού δέρματος, του πρωκτικού σωλήνα και του κατωτέρου ορθού με σκοπό την αναγνώριση των αιμορροϊδικών όζων.

Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η πρωκτοσκόπηση. Πρόκειται για μία εξέταση του εσωτερικού του πρωκτού η οποία πραγματοποιείται μέσω εισαγωγής ενός πρωκτοσκοπίου εντός του πρωκτικού σωλήνα. Στη συνέχεια ο πρωκτολόγος παρατηρεί το εσωτερικό του κατωτέρου ορθού και του πρωκτικού σωλήνα κατόπιν ενίσχυσης του φωτισμού από κάποια πηγή φωτός.

Τα τελευταία χρόνια η νέα τάση στην πρωκτολογική διάγνωση των αιμορροΐδων είναι η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση η οποία πραγματοποιείται με κάποια μορφή μικροσκοπίου ή κάμερας, η οποία επιτρέπει τόσο την παρατήρηση του πρωκτικού σωλήνα με ισχυρή δέσμη φωτός όσο και την καταγραφή της εξέτασης σε μορφή εικόνας ή βίντεο. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κλινική Laser Surgery από τον εξειδικευμένο Χειρουργό-Πρωκτολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό, Δρ. Ιωάννη Δοντά.

Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται από τη δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού μέσω της οποίας ο πρωκτολόγος ανιχνεύει ψηλαφητικά την ανατομία του πρωκτικού σωλήνα, αλλά και τυχόν παραλλαγές αυτής ή παθολογικές καταστάσεις όπως η διόγκωση των αιμορροΐδων ή αλλιώς αιμορροϊδοπάθεια. Ο συνδυασμός ενός στοχευμένου ιστορικού, της επισκόπησης της περιπρωκτικής χώρας, της δακτυλικής εξέτασης και της πρωκτοσκόπησης μπορεί να οδηγήσει τον πρωκτολόγο στη σωστή διάγνωση στη μέγιστη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Θεραπεία των αιμορροΐδων – Ο ρόλος του Πρωκτολόγου

Μόλις η διάγνωση επιβεβαιωθεί, ο πρωκτολόγος δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης το οποίο βασίζεται στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και στη βαρύτητα της πάθησής του. Για πιο ήπιες περιπτώσεις αιμορροΐδων εφαρμόζονται συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης όπως κατανάλωση πολλών υγρών, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χρήση κρεμών ή αλοιφών που προσφέρουν ανακούφιση από στα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Εντούτοις για πιο βαριές και βασανιστικές μορφές αιμορροϊδοπάθειας, ο πρωκτολόγος μπορεί να προτείνει στον ασθενή και να εφαρμόσει πιο προχωρημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Στις μέρες μας κυρίαρχο ρόλο στην επεμβατική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας διαδραματίζει η θεραπεία με Laser ή αλλιώς αιμορροϊδοπλαστική με Laser. Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται διεθνώς ως μία εναλλακτική θεραπεία έναντι των κλασικών χειρουργικών τεχνικών όπως η αιμορροϊδεκτομή.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά της τόσο στους χειρουργούς όσο και στους ανάμεσα στους ασθενείς. Ένα από τα κύρια θετικά είναι η ελάχιστα επεμβατική φύση της, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης και χαμηλότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών συγκριτικά με άλλες πιο παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Θεραπεία των αιμορροΐδων με Laser – Διαδικασία

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη) ως χειρουργείο μίας ημέρας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν απαιτείται γενική αναισθησία. Ο πρωκτολόγος χρησιμοποιεί μία οπτική ίνα διοδικού Laser 1470nm για να στοχεύσει και να συρρικνώσει τους διογκωμένους αιμορροϊδικούς όζους. Έχει μεγάλη σημασία η συρρίκνωση των αιμορροϊδικών ιστών να είναι ομοιόμορφη, ανάλογα βέβαια με τον όγκο του κάθε όζου. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μια πιο ελεγχόμενη και στοχευμένη προσπέλαση, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των πέριξ ιστών και τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πλεονεκτήματα του Laser – Η αξία της πείρας του Πρωκτολόγου

Με τη χρήση του Laser έχουμε πετύχει μία σειρά πολύ σημαντικών πλεονεκτημάτων για τους ασθενείς, καθώς η συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική έχει:

  • Μειωμένο κίνδυνο διεγχειρητικής αλλά και μετεγχειρητικής αιμορραγίας, καθώς η ενέργεια του Laser προκαλεί ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται φωτοπηξία. Στην ουσία προκαλεί πήξη των αιμοφόρων αγγείων των αιμορροΐδων μειώνοντας έτσι την πιθανότητα αιμορραγίας.
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια. Η χρήση του Laser επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στους χειρισμούς των ιστών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε περιπτώσεις με βαριά αιμορροϊδοπάθεια που είναι απαραίτητο να παραμείνουν υγιείς ιστοί ανάμεσα στις επιφάνειες που θα καυτηριαστούν.
  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Η θερμική ενέργεια του Laser εκπέμπεται ελεγχόμενα προκαλώντας ελάχιστο τραύμα στους γύρω ιστούς, με αποτέλεσμα το θερμικό τραύμα που είναι η κύρια αιτία μετεγχειρητικού άλγους να ελαχιστοποιείται. Έτσι ο πρωκτολόγος έχει στα χέρια του ένα καταπληκτικό εργαλείο για την ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων.
  • Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών. Η στοχευμένη ενέργεια επικεντρώνεται μόνο στις περιοχές ενδιαφέροντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητη η αφαίρεση αιμορροϊδικών ιστών από τον πρωκτολόγο και επομένως να μην δημιουργούνται μεγάλα τραύματα που καθυστερούν να επουλωθούν και τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα των υπολοίπων θετικών θα πρέπει να προστεθεί και το θέμα της αισθητικής της περιοχής, το οποίο είναι σημαντικό για μία υποομάδα ανθρώπων. Η θεραπεία των αιμορροΐδων με Laser δεν προκαλεί ευμεγέθη τραύματα στους ασθενείς, οπότε μετεγχειρητικά δε σχηματίζονται μεγάλες και δύσμορφες ουλές πράγμα το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά με την κλασική χειρουργική.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία των αιμορροΐδων με Laser έχει πολλά πλεονεκτήματα, εντούτοις θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε μία τέτοια επεμβατική πράξη. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με πολύ ογκώδεις αιμορροΐδες ή με άλλες ανατομικές παραλλαγές όπου η αιμορροϊδοπλαστική θα αποτύχει ακόμη και αν την εφαρμόσει ο πιο έμπειρος πρωκτολόγος. Για αυτό το λόγο η καταλληλότητα του κάθε ασθενούς για να υποβληθεί σε μία τέτοια επέμβαση θα πρέπει να αξιολογείται εξατομικευμένα.

Συμπερασματικά, ο ρόλος του πρωκτολόγου στη διάγνωση και τη θεραπεία των αιμορροΐδων, συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συντηρητικής αντιμετώπισης, παραδοσιακών μεθόδων και πρωτοποριακών τεχνικών που σκοπό έχουν τη βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η θεραπείες με Laser έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες παραδοσιακές τεχνικές (που περιλαμβάνουν ή όχι τη χρήση νυστεριού) και αποτελούν μία σημαντική επιλογή προς όφελος των ασθενών. Ο ρόλος του πρωκτολόγου είναι να εξειδικεύεται συνεχώς και να αποκτά πείρα προκειμένου να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του μία εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η χρήση των νέων τεχνολογιών από τον πρωκτολόγο σε επιλεγμένους ασθενείς υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς που αναζητούν την ιδανική φροντίδα και ανακούφιση από τις προκλήσεις που αναδύονται από το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811