Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού δίπλα στο νύχι

Αίτια του πόνου στο δάχτυλο

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, δίπλα στο νύχι. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, μερικές από τις πιο συχνές είναι:

Είσφρυση όνυχος: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στο σημείο αυτό. Ονομάζεται και ονυχοκρύπτωση. Συμβαίνει όταν η γωνία του νυχιού μεγαλώνει μέσα στο δέρμα, προκαλώντας πόνο, ερυθρότητα, φλεγμονή και πρήξιμο. Αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Μία σύγχρονη τεχνική είναι η θεραπεία της είσφρυσης όνυχος με Laser.

Παρωνυχία: Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος γύρω από το νύχι, η οποία μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, τραυματισμό ή αλλεργία. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβιοτική αγωγή, ενώ εάν αναπτυχθεί παρωνύχιο απόστημα η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με διάνοιξη του αποστήματος.

Μυκητιασική λοίμωξη νυχιών: Ο μύκητας των νυχιών, γνωστός και ως ονυχομυκητίαση, μπορεί να προκαλέσει πόνο, αποχρωματισμό και πάχυνση του νυχιού. Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιμυκητιασική αγωγή. Σπάνια, εάν η ονυχομυκητίαση προκαλέσει βαρειές βλάβες στο νύχι μπορεί να είναι αναγκαία η ονυχεντομή.

Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στο δάχτυλο, όπως χτύπημα ή κάταγμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή. Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη του είδους του τραυματισμού.

Κάλος: Ένα κάλος, που ονομάζεται και τύλος, είναι μια σκληρή πάχυνση του δέρματος (υπερκεράτωση) που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ιδιαίτερα όταν ασκείται πίεση στην περιοχή. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τροχισμό. Όταν εμμένει και προκαλεί έντονα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή και δυσκολεύουν την καθημερινότητά του μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτομή του κάλου χειρουργικά ή με Laser.

Αρθρίτιδα: Υπάρχουν διάφορα είδη αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις των ποδιών, συμπεριλαμβανομένης και της αρθρώσης του μεγάλου δακτύλου. Η θεραπεία είναι ανάλογη της πάθησης που την προκαλεί.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

Εάν νιώθετε πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, δίπλα στο νύχι, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό για να λάβετε σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία του πόνου.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο:

Εφαρμόστε πάγο: Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για 15-20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

Υψώστε το δάχτυλο: Κρατήστε το δάχτυλο του ποδιού σας υψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσετε το πρήξιμο.

Λάβετε παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη: Μπορείτε να πάρετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη, για να μειώσετε τον πόνο.

Φορέστε άνετα παπούτσια: Φορέστε παπούτσια που δεν πιέζουν το δάχτυλο του ποδιού σας.

Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά: Κόψτε τα νύχια σας ίσια και αποφύγετε να τα κόβετε πολύ κοντά. Το κοντό κόψιμο των νυχιών προσφέρει μία προσωρινή ανακούφιση. Μετά όμως από κάποιο χρονικό διάστημα η ενόχληση και ο πόνος επανέρχονται, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι την προηγούμενη φορά.

Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά: Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.

Εάν ο πόνος είναι έντονος, επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, ερυθρότητα ή εκροή πύου, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.

Επιπλέον, ανάλογα με την αιτία του πόνου, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει:

Αντιβιοτικά: Εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη του παρωνυχίου ή και γενικότερα του δακτύλου.

Αντιμυκητιακά φάρμακα: Εάν πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών.

Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις είσφρυσης όνυχος ή άλλων παθήσεων, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί μέρος του νυχιού. Επίσης εάν υπάρχουν κοκκιώματα θα πρέπει και αυτά να αφαιρεθούν για να θεραπευτεί το πρόβλημα.

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι Χειρουργός, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής της Κλινικής Laser Surgery. Εξειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων των δακτύλων και των ονύχων και μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Εφαρμόζει σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές (Laser) όταν αυτό είναι απαραίτητο με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία της κάθε πάθησης.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811