ΟΥΛΕΣ – ΧΗΛΟΕΙΔΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η επούλωση μιας πληγής που δημιουργείται από τραυματισμό ή από τομή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης μπορεί να μην ολοκληρωθεί σωστά, να είναι ατελής και να παραμορφώσει την εικόνα του δέρματος, δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.

  Τι είναι

  Τα σημάδια που μένουν στο δέρμα αποκαλούνται ουλές και διαχωρίζονται σε:

  • Υπερτροφικές ουλές: Είναι κόκκινες και εκτείνονται στα όρια του τραυματισμού. Εμφανίζονται αμέσως μετά από αυτόν (έγκαυμα, μηχανικός τραυματισμός, χημικός, κ.ά.) και υποχωρούν σταδιακά με το χρόνο παίρνοντας ένα χρώμα υποκίτρινο.
  • Χηλοειδή: Είναι ουλές που «φουσκώνουν» καλύπτοντας επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτή του σημείου τραυματισμού, είναι αρχικά κόκκινες και προκαλούν φαγούρα.

  Τι τις προκαλεί

  Σε κάθε τραυματισμό ενεργοποιείται ο μηχανισμός επούλωσης του οργανισμού για να επαναφέρει τον ιστό, δομικά και λειτουργικά, στην αρχική του κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μηχανισμός αυτός επούλωσης διαταράσσεται, με αποτέλεσμα είτε την υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού ή την ατελή του επούλωση. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ατελή επούλωση μίας πληγής και αυτοί συνοψίζονται στο μέγεθος και στο βάθος της, στο χρώμα του δέρματος και στην «ποιότητά» του (λεπτό, παχύ δέρμα), ενώ η επούλωση εξαρτάται και από τη θέση που έχει η ουλή σε σχέση με τις φυσικές γραμμές του δέρματος (αν δηλαδή συμβαδίζει η κατεύθυνση της ουλής με αυτή των γραμμών του δέρματος).

  Πώς αντιμετωπίζονται

  Η αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών – χηλοειδών χρειάζεται υπομονή και χρόνο και το αποτέλεσμα διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές είναι δύο, η ενδοβλαβική έγχυση διαλυμάτων στεροειδών και η χρήση Fractional Laser.

  Ενδοβλαβική έγχυση διαλυμάτων στεροειδών

  Τα στεροειδή συμβάλλουν στην αναχαίτιση της υπερβολικής σύνθεσης ουσιών (κολλαγόνου, γλυκοζαμινογλυκάνης) από τον οργανισμό, που οδηγεί στην παραγωγή υπερβολικής εξω-κυτταρικής ουσίας και στο σχηματισμό υπερπλασίας του δέρματος. Η ενέσιμη έγχυση στεροειδών περιορίζει αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση και σταδιακά βελτιώνει την εικόνα στο σημείο της ουλής. Οι εγχύσεις θα πρέπει να γίνονται μηνιαία, ενώ ο αριθμός των εγχύσεων κρίνεται ανάλογα με την ανταπόκριση του κάθε οργανισμού στη θεραπεία.

  Fractional Laser

  Η χρήση του Fractional Laser στο σημείο της ουλής βοηθά την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση του δέρματος, που αναδιαμορφώνεται σταδιακά. Η εικόνα του δέρματος, η έκταση και το χρώμα στο σημείο της ουλής, παρουσιάζουν ορατή βελτίωση μετά από κάθε συνεδρία Fractional Laser.

  Σημείωση: Για την αντιμετώπιση των ουλών-χηλοειδών αναφέρεται και η μέθοδος της χειρουργικής τους αφαίρεσης. Η μέθοδος όμως αυτή αποφεύγεται διότι δημιουργεί νέα ουλή από την επέμβαση, ορισμένες φορές μεγαλύτερη και εντονότερη από αυτή που επιδιώκει να θεραπεύσει.