Εμβολιασμός HPV Και Καρκίνος Πρωκτού

Εμβολιασμός για τον HPV και Καρκίνος Πρωκτού: 6+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο του πρωκτού.

    Η νόσος του καρκίνου του πρωκτού συνδέεται άρρηκτα με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Στην πλειονότητά τους (93%), οι περιπτώσεις του καρκίνου πρωκτού οφείλονται στη μόλυνση με τον ιό HPV.

    Τι σημαίνει η μόλυνση με τον ιό HPV και πώς συνδέεται με τον καρκίνο πρωκτού;

    Η μόλυνση με τον ιό HPV αφορά σε λοίμωξη, η οποία προκύπτει κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός HPV είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα και προκαρκινικές βλάβες (δυσπλασίες) στον πρωκτό. Αυτές οι δυσπλασίες, αν παραμείνουν χωρίς να αντιμετωπιστούν, τότε υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.
    Υπάρχουν δύο κατηγορίες του ιού HPV:

    1. Τύποι HPV χαμηλής επικινδυνότητας (Low Risk)
      Σε αυτούς οφείλονται τα κονδυλώματα πρωκτού και οι χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες (Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesions – LSIL). Περιλαμβάνονται οι τύποι 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 και 81. Ωστόσο, ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού από αυτούς τους τύπους είναι πολύ μικρός.
    2. Τύποι HPV υψηλής επικινδυνότητας (High Risk)
      Οι τύποι αυτοί προκαλούν τις υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες ή δυσπλασίες. Εδώ ο κίνδυνος καρκίνου του πρωκτού είναι μεγαλύτερος. Oι πιθανότητες για τις δυσπλασίες να εξελιχθούν σε καρκίνο είναι 10-15% σε ένα χρονικό διάστημα 3-5 ετών. Έτσι, η ανάγκη για την αντιμετώπισή τους είναι επιτακτική. Στους τύπους υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνονται οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 και 82.

    Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού;

    Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτές οι ομάδες είναι οι εξής:

    Πότε γίνεται ο εμβολιασμός για τον ιό HPV;

    Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV γίνεται ανάμεσα στα 9 και 26 έτη στη γυναίκα και τον άνδρα. Συνιστάται ο εμβολιασμός να διενεργείται σε παιδιά 11-12 ετών, κατά προτίμηση πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

    Σε άτομα ηλικίας 26-45 ετών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι παράγοντες κινδύνου νόσησης από καρκίνο του πρωκτού. Ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται να υπάρξει κάποιο όφελος από αυτόν. Άτομα που βρίσκονται σε χρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να μολυνθούν από τον HPV, οπότε η διενέργεια του εμβολιασμού κρίνεται μη απαραίτητη. Αντίθετα άτομα που έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, θα πρέπει να εμβολιάζονται καθώς η σεξουαλική επαφή με κάθε νέο σύντροφο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια νέα μόλυνση από τον HPV.

    Στις μέρες μας χρησιμοποιείται το εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, το οποίο αντιμετωπίζει τους τύπους:

    • 6 & 11 – Χαμηλής επικινδυνότητας που προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων πρωκτού.
    • 16 & 18 – Υψηλής επικινδυνότητας που οδηγούν στην ανάπτυξη δυσπλασιών και πιθανόν σε καρκίνο του πρωκτού. Η πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού οφείλεται σε αυτούς τους δύο τύπους.
    • 31, 33, 45, 52 & 58 – Υψηλής επικινδυνότητας που προκαλούν πιο σπάνια καρκίνο στον πρωκτό.

    Εμβολιασμός HPV Και Καρκίνος Πρωκτού

    Εάν κάνω το εμβόλιο προστατεύομαι 100% από καρκίνο του πρωκτού;

    Όχι. Ο εμβολιασμός κατά του HPV δεν εκμηδενίζει την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει από καρκίνο του πρωκτού, ειδικά όταν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού υπάρχει η αναγκαιότητα προληπτικών εξετάσεων σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Άλλωστε το εμβόλιο προστατεύει τους εμβολιαζόμενους απέναντι σε στελέχη του ιού στα οποία δεν έχουν εκτεθεί. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί θεραπεία για τις δυσπλασίες του πρωκτού τον καρκίνο του πρωκτού και για τα κονδυλώματα πρωκτού. Εξάλλου υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό καρκίνου του πρωκτού που δεν οφείλεται στην HPV λοίμωξη και φυσικά δεν μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

    Πώς πραγματοποιείται το εμβόλιο για τον ιό HPV;

    Το εμβόλιο για τον ιό HPV πραγματοποιείται ενδομυϊκά κατά προτίμηση στον ώμο ή στο μηρό.

    Το πρόγραμμα δοσολογίας του εμβολίου, γίνεται σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

    • Σε άτομα ηλικίας 9 έως 14 ετών, το εμβόλιο χορηγείται σε δύο ή τρεις δόσεις.
    • Στο πρόγραμμα των δύο δόσεων, η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί 6-12 μήνες μετά την πρώτη δόση. Σε περίπτωση που η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε λιγότερο από 5 μήνες μετά την πρώτη δόση, τότε θα πρέπει να δοθεί τρίτη δόση τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
    • Όσον αφορά στο πρόγραμμα των τριών δόσεων, η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται σε διάστημα 2 μηνών μετά την πρώτη δόση. Η τρίτη δόση δίνεται 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
    • Στα άτομα ηλικίας 15 έως 45 ετών, το εμβόλιο χορηγείται σε πρόγραμμα 3 δόσεων σε διάστημα όπως αναφέρεται παραπάνω.

    Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV;

    Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διενέργεια του εμβολίου κατά του ιού HPV. Οι συχνότερες επιπλοκές που παρουσιάζονται σε ποσοστό >10% των εμβολιαζόμενων αφορούν αντίδραση στο σημείο εφαρμογής της ένεσης (ερυθρότητα, οίδημα, πόνος) και πονοκέφαλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιας ή μέτριας βαρύτητας. Άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι ο κνησμός στο σημείο της ένεσης, η υψηλή θερμοκρασία, η ναυτία και ο πόνος στα άκρα.

    Πιο σπάνια μπορεί να συμβούν συγκοπτικό επεισόδιο, τονικοκλονικοί σπασμοί και γενικά επιληπτικές κρίσεις, αλλεργική ή αναφυλακτική αντίδραση. Για αυτό το λόγο ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται στο φαρμακείο, αλλά σε ιατρικό χώρο με δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Μετά τον εμβολιασμό συνιστάται παρακολούθηση του εμβολιαζόμενου από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό για 15 λεπτά. Η κλινική Laser Surgery αποτελεί εμβολιαστικό κέντρο για το εμβόλιο κατά του HPV και για το λόγο αυτό είναι εξοπλισμένη με ειδικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση των εμβολιαζόμενων αλλά και για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

    Επίσης το εμβόλιο για τον HPV συνιστάται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του στις εγκύους.

    Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα για τον Καρκίνο Πρωκτού;

    Τα προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο του πρωκτού έχουν ως αφετηρία τη σωστή πληροφόρηση.

    Εμβολιασμός HPV Και Καρκίνος Πρωκτού Εμβολιασμός HPV Και Καρκίνος Πρωκτού

    Σημαντική είναι μια σειρά μέτρων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του πρωκτού. Αυτή είναι:

    • Εμβόλιο κατά του ιού HPV πριν ξεκινήσει η σεξουαλική ζωή του ατόμου
    • Ελαχιστοποίηση του καπνίσματος
    • Προφύλαξη κατά τη σεξουαλική επαφή
    • Συχνός προληπτικός έλεγχος

    Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πρωκτολόγο, ο οποίος θα λάβει στοχευμένο ιστορικό από τον εξεταζόμενο και θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του πρωκτού, το Test Pap Πρωκτού (κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού). Τέλος, πολύ μεγάλης αξίας είναι και η Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA). Πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη εξέταση υψηλής ακρίβειας, κατά την οποία απεικονίζονται λεπτομερώς με τη χρήση μικροσκοπίου και υψηλής δέσμης φωτός οι προκαρκινικές βλάβες.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία