Κύστη Κόκκυγα: Συχνές Ερωτήσεις

Κύστη Κόκκυγα: Συχνές Ερωτήσεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγα;

  Η κύστη κόκκυγα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση που παρουσιάζεται στην περιοχή της ουράς (κόκκυγας) και δημιουργείται εξαιτίας της διείσδυσης τριχών μέσα στο δέρμα. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η λειτουργική αντίδραση του οργανισμού ο οποίος, σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας, αναπτύσσει ένα κυστικό περίβλημα γύρω από τις τρίχες που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα. Το κυστικό αυτό περίβλημα είναι ουσιαστικά το τοίχωμα της κύστης του κόκκυγα το οποίο περιβάλλει τις τρίχες.

  Ποια είναι τα συμπτώματα που «μαρτυρούν» την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα;

  Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα διακρίνονται ανάλογα με τη φάση της πάθησης:

  • Χρόνια φάση
   • Ήπια διόγκωση στον κόκκυγα που αρκετά συχνά είναι ψηλαφητή
   • Πόνος στην ουρά κατά την καθιστική θέση
   • Έκκριση αίματος και ορώδους ή πυώδους υγρού από τα στόμια του δέρματος (συρίγγια)

  Σε αυτή τη φάση η κύστη κόκκυγα μπορεί να υπάρχει για μήνες ή χρόνια και τα συμπτώματα να είναι ήπια χωρίς να ενοχλούν ιδιαίτερα τον ασθενή.

  • Οξεία φάση
   • Δημιουργία αποστήματος (έντονη φλεγμονή)
   • Οξύς πόνος στην περιοχή του κόκκυγα
   • Διόγκωση
   • Ερυθρότητα
   • Εκροή πυώδους υγρού από όπου μπορεί να αναδίδεται πολύ δυσάρεστη μυρωδιά
   • Κακουχία
   • Πυρετός ή δέκατα

  Στην οξεία φάση η κύστη κόκκυγα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

  Ποιο γιατρό πρέπει να επισκεφθώ για την κύστη κόκκυγα;

  Ο γιατρός που θα διαγνώσει και θα θεραπεύσει την κύστη κόκκυγα πρέπει να είναι εξειδικευμένος πρωκτολόγος. Μέσα από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα αποκλείσει άλλες παθήσεις παρόμοιας συμπτωματολογίας, όπως είναι το περιεδρικό συρίγγιο, η ιδρωταδενίτιδα πρωκτού, η κοκκυγοδυνία, κ.α., ενώ παράλληλα θα κάνει ακριβή διάγνωση της πάθησης και πιθανών άλλων συνοδών βλαβών.
  Εάν ο γιατρός κρίνει απαραίτητο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί για απεικονιστικές εξετάσεις. Με τη διεξαγωγή υπερηχογραφήματος και μαγνητικής τομογραφίας όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να αναδειχθεί η έκταση του προβλήματος, καθώς και ο αριθμός, το μέγεθος και η κατεύθυνση των συριγγίων.

  Κύστη Κόκκυγα: Συχνές Ερωτήσεις

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την κύστη κόκκυγα;

  Η θεραπεία που επιλέγεται για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα εξαρτάται από τη φάση και την έκταση του προβλήματος.

  Στην οξεία φάση, η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση και πραγματοποιείται με τη διάνοιξη του αποστήματος και την παροχέτευση του πυώδους υγρού που έχει συσσωρευτεί εντός του αποστήματος. Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους διάνοιξης αποστημάτων είναι η LAD (Laser Abscess Drainage), την οποία ο Δρ Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει στο χώρο της Κλινικής Laser Surgery και αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και να συνεχίσει φυσιολογικά τις δραστηριότητές του.

  Σε περιστατικά κύστης κόκκυγα που βρίσκεται στη χρόνια φάση, η θεραπεία αφορά αποκλειστικά σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με την εφαρμογή της κλασικής ανοιχτής τεχνικής και τη χρήση νυστεριού είτε με τη χρήση άλλων εξελιγμένων και αποτελεσματικών τεχνικών που χρησιμοποιούν ενέργεια Laser.

  Ποιες εξελιγμένες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα;

  Οι πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι:

  • Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) – Τεχνική LaPSiT
   Η μέθοδος LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment) αποτελεί μετεξέλιξη της κλασικής ανοικτής τεχνικής, εκτελείται με τη χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) και ολοκληρώνεται μέσα σε 15-20 λεπτά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, με πολύ μικρή απώλεια αίματος και ο ρυθμός επούλωσης είναι ταχύς. Επίσης, ο ασθενής βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ οι πιθανότητες υποτροπής της κύστης κόκκυγα είναι ελάχιστες.
  • Τεχνική FiLaC
   Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα. Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει εκτομή, καθώς η εξάχνωση της κύστης επιτυγχάνεται ενδοσκοπικά μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται φωτοπηξία. Το ορατό αποτέλεσμα της τεχνικής FiLaC είναι μία πολύ μικρή τομή μεγέθους λίγων χιλιοστών, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.Κύστη Κόκκυγα: Συχνές Ερωτήσεις

   Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους γιατρούς που εφαρμόζουν την τεχνική FiLaC στο χώρο της Κλινικής Laser Surgery. Παράλληλα διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στην αντιμετώπιση πρωκτολογικών παθήσεων, κάτι που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή εκτέλεση και αποτελεσματικότητα των παραπάνω επεμβάσεων.
   Με τη μέθοδο FiLaC, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται στο ελάχιστο και η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται. Η επέμβαση ολοκληρώνεται μέσα σε 15 περίπου λεπτά, αναίμακτα, ενώ δε δημιουργείται μεγάλο τραύμα γεγονός που εξασφαλίζει άρτιο αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής μπορεί να εργαστεί την ίδια ημέρα, ενώ την επομένη είναι σε θέση να κάνει μπάνιο.

  Επικοινωνία Επικοινωνία